Közélet

2013.06.06. 18:53

Önkénteseket várnak

Előbb jön és nagyobb lesz. Időről-időre ezzel szembesülnek Baján az árvízi előrejelzés adatait figyelve.

PN

Emiatt tegnap fél nappal előbbre hozták a Nagy-Pandúr sziget kiürítésének határidejét, ma reggel 8 órára kell elhagynia mindenkinek a területet. Ezúttal - a korábbi gyakorlattól eltérve - a Petőfi-sziget szélén építenek töltést, hogy megvédjék a több milliárd forintra taksált értékeket. Szombaton több rendezvényt –  például a Ponty Poronty úszóverseny és egy lakodalmat – is tartanak a szigeten, legalábbis a szerdai adatok alapján láttak erre esélyt.

Az adatok változékonyságát érzékeltetve: ma reggelre a hétfői előrejelzés még 751 centit tartalmazott 14 centis bizonytalansággal, másnap 775 (+/- 8), szerdán 776 (+/- 5), tegnap pedig 790 ( +/- 3) centi szerepelt az adatsorban. – Baja különleges helyzetben van, az önkormányzatnak a kezelésében lévő 2,5 kilométeres fő védvonalon is védekeznie kell a Duna-hídtól a Halászpartig.
A helyi védelmi törzs minden nap ülésezik. Az sem elképzelhetetlen, hogy az 1965-ösnél magasabban, 976 centi fölött tetőzik a Duna.

Reméljük nem így lesz - mondta Zsigó Róbert polgármester a Sugovica partján megépített ideiglenes töltés tövében tegnap délben tartott tájékoztatóján. Ezen bejelentette: kezdeményezte a belügyminiszternél, hogy a veszélyhelyzetet a térségre is terjesszék ki. Egyúttal kérte, hogy aki önkéntesként segíteni szeretne, az fegyelmezetten tegye, mert csak úgy lehet eredményes ez a veszélyes munka. A Petőfi-szigeten épülő töltés magassága meghaladja a 10 méteres szintet, ám ez a magasság sem jelent abszolút biztonságot, hiszen a védmű állékonysága számos egyéb tényezőtől függhet, így például az időjárási viszonyoktól, a tetőzés tartósságától is.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gépi és kézi erővel is építik a Petőfi-sziget szélén az ideiglenes gátat
[/caption]

A város tegnap tette közzé felhívását, amelyben olyan önkéntesek segítségét is kérik, akik homokzsákok töltésénél tudnak munkát vállalni. Munkájukra elsősorban fél 9 és 17 óra között számítanak, a saját lappáttal és kesztyűvel felfegyverkezett személyek jelentkezését várják a 79/886-311-es telefonszámon, illetve a városháza 43. számú irodájában. A Petőfi-szigetet vasárnap délben zárják le, oda csak az árvízvédelemben dolgozók mehetnek majd le, behajtási engedélyt korlátozott számban és indokolt esetben adnak ki a szigeten működő gazdálkodó szervezeteknek pénteken 10 órától a városházán.

Közben a megyei kormányhivatal vasárnap éjféltől visszavonásig érvényes általános halfogási tilalmat rendelt el a Dunán Sükösdtől Szeremléig, az 1455,7-1493 fkm. szakaszon és árterületen.

Hétfő óta Tasson II. fokú védekezés van érvényben. Esetükben nem árvízi védekezésről van szó, hanem veszélyhelyzet elhárításáról, mivel a fővédvonalon belül, a hullámtérben igyekeznek megvédeni hatvan ingatlant, valamint a Tass-Gudmann-foki vízbázist, ami 30 ezer ember ivóvízellátását biztosítja – tájékoztatta lapunkat Németh Gábor tassi polgármester. Összességében egy 2-2,5 kilométeres szakaszon folyik a védekezés és működik állandó figyelőszolgálat. 110 helyi önkéntes, közmunkás vesz részt a homokzsákolásban. Németh Gábor kérésére a környező települések önkormányzatai – Apostag, Dunavecse, Szalkszentmárton, Dunaegyháza – is irányítottak hozzájuk közmunkásokat. Homok, homokzsák van amennyi kell, önkéntes segítőkre azonban még szükség lenne a védvonalon. Egyedül a katasztrófaturistákat nem látják szívesen, a védekezés helyszínére vezető utat tegnap délután le is zárta a rendőrség. A tetőzést vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várják a Duna tassi szakaszán.

Az EDF Démász szerdai közleménye szerint a társaság szolgáltatási területén, a bajai üzemeltetési régióban több településrészt és ingatlanokat érinthet az árvíz. Egyes területek részben vagy egészben víz alá kerülhetnek, ezért ezeken – a vízszint emelkedésétől függően – az EDF Démász szünetelteti a villamosenergia-szolgáltatást a következő helyeken: Harta (Duna-szigeti ingatlanok); Foktő-Meszes; Sükösd-Ósükösd; Érsekcsanád (Révcsárda és a Duna menti ingatlanok a töltés és a vízpart között); Baja (Méhész-fok, Dunafürdő, Nagy-Pandúr-sziget, Petőfi-sziget); Szeremle (Vadászház); Dunafalva (a Duna menti ingatlanok, zártkertek); Újmohács (a Duna-parti ingatlanok).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!