Közélet

2015.11.05. 19:33

Magyarország legújabb gyógyhelye: Kiskunmajsa

A Bács-Kiskun megyei polgármesterek majsai találkozóján bejelentették, hogy országban tizennyolcadikként, gyógyhely minősítést nyert Kiskunmajsa.

Tapodi Kálmán

A megyei önkormányzatnál tíz szakember is segíti majd a megye településeit, hogy minél sikeresebben szerepeljenek a települések a különböző pályázatok során – hangzott el tegnap a megyei polgármesterek kétnapos szakmai fórumán, Kiskunmajsán. Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke beszámolt arról is, hogy szinte minden településről érkeztek elképzelések a Területi Operatív Program forrásaira. Mint elhangzott: sikerrel zajlott az Egészséges Bács-Kiskun megyéért program, melynek során mintegy hatszáz előadást tartottak, s szinte mindegyik településre eljutottak az egészségvédő szakemberek. A tanyaprogram – aminek egyik célja az ivóvíz minőségének javítása – elindult és a jövőben felértékelődik az agrárinnováció szerepe is. A marketing fontosságáról is szólt Rideg László, aki szeretné, ha megyei vendéglátóhelyek kínálatában ott lennének a szép jövő előtt álló könnyű, illatos megyei borok. – Természetesen egy-egy településen az adott helyre jellemző borokat is kínálhatnák, hogy az idelátogatók megismerhessék – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

A megyei értéktárba eddig bekerült száznegyven tételről is elismeréssel szólt Rideg László, hiszen ez is bizonyítja a hungarikum mozgalom életképességét, aminek tagja lett a bajai halászlé. Az elnök beszámolt arról is, hogy két település Tiszakécske és Kiskunhalas – utóbbi város strandja nemrégiben kapta meg a gyógyfürdő elismerést –, szeretné elnyerni a gyógyhely címet. – Kiskunmajsának ez már most sikerült és megyében elsőként, az országban pedig tizennyolcadikként használhatja a gyógyhely minősítést – jelentette be Rideg László, aki az alkalomból a megyei közgyűlés emléklapját adta át Szikora Gyulának, a fürdőkomplexumot működtető Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatójának és Ábrahám-Fúrús András, kiskunmajsai polgármesternek.

- Még az előző önkormányzat kezdeményezésére indult el a gyógyhellyé minősítés hosszadalmas folyamata, mert igen sok kritériumnak kell ahhoz megfelelni, hogy egy-egy település elnyerhesse a gyógyhely minősítést. Nagyon sokat dolgoztunk gyógyfürdő cím elnyerése óta, hogy a mostani minősítésnek is megfeleljünk, ami a jelenlegi színvonal megtartására és további növelésére is ösztönöz – mondta el Szikora Gyula. Hozzátette: hatalmas a reklámértéke is ennek a minősítésnek, ami több vendéget vonzhat Kiskunmajsára és ezzel a város bevételei is gyarapodhatnak. A tanácskozás ideje alatt tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott: lesznek olyan pályázatok a jövőben, amik kifejezetten a hazai gyógyhelyek fejlesztésére adnak lehetőséget.

Ábrahám-Fúrús András polgármester elmondta: a városnak is több olyan fejlesztési elképzelése van, amik az idegenforgalom további erősítését célozzák. A „gyógyhely stratégiában” kiemelte annak a sétánynak a tervét, amit a város és az üdülőfalu között hoznának létre. A mostani bicikliutat kiszélesítenék, ahol futósáv, padok, esti világítás is létesülne, de egy szabadidőközpontot is terveznek az út mellé.

A majsai tanácskozás résztvevői a tegnapi fórum során hallhattak a 2020-ig tervezett vidékfejlesztési tervekről is, amikről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tájékoztatott. A polgármesterek a járási értéktár elemei megismerhették az egykoron Kiskunmajsán létrehozott, de jelenleg Szankon üzemelő konyakmeggy manufaktúrát és ellátogattak a felújított Pongrátz Gergely 56-os Emlékmúzeumba is.

Tapodi Kálmán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!