Közélet

2013.02.20. 11:55

Elismerték a kecskeméti háziorvost

Nyolcadik lett az Országos Alapellátási intézet által szervezett „Az év praxisa” szavazáson dr. Katona Judit kecskeméti háziorvos.

Hraskó István

dr katona judit az v prakszisa orszgos szakmai versenyen 8. helyezst rt el

Fotó: Bus Csaba

A versenyre egy betege jelölte a doktornőt, méltatva odafigyelését, szakértelmét. Leírta: Katona Judit egy ultrahangos szűrővizsgálat során észrevette, hogy a jobb veséjében daganatos elváltozás van. „Még azon a napon, amikor befejezte a rendelést, személyesen jött velem a megyei kórházba és ismét megvizsgáltatott egy kollégájával. Később a CT alátámasztotta, hogy a daganatos elváltozás rosszindulatú. Ekkor leültetett és elmagyarázta, hogy milyen esélyeim vannak. Meggyógyulhatok, ha időben kiveszik a daganatot, ha azonban húzom az időt, az akár az életembe is kerülhet. Mivel szerettem volna beszélni sebész orvossal is, ezért adott nekem három nevet, telefonszámot, hogy keressem fel őket, és aki mellett döntök, azzal végeztessem el az operációt. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, végül is három héten belül sor került a műtétre, kivették a vesémet. A gyógyulási időszakban is ellátott instrukciókkal, az utókezeléshez szükséges ellenőrző vizsgálatokra mindig felhívta a figyelmemet. Az egész családom orvosa, rendelője mindig zsúfolt, nagyon sok betege van, mert elismerik a tudását. Nagyon sok ilyen lelkiismeretes, becsületes háziorvosra lenne szükség” – szólt a páciens története.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Katona Judit ultrahangos vizsgálattal szűrte ki, hogy betegének daganat van a veséjében
[/caption]

– Hihetetlenül jól esett a jelölés, és nagyon örültem az elért helyezésnek – mondta el lapunknak dr. Katona Judit, aki egyébként a múlt héten el sem tudott menni a fővárosi erdményhirdetésre, annyi betege volt aznap (is) a Batthyány utcai rendelőben. A doktornő korábban több mint húsz évig a megyei kórházban dolgozott, eleinte gyerekgyógyászként, majd radiológusként, utána lett háziorvos.

– Radiológusként hiányzott a sikerélmény, amiben a gyerekosztályon részem volt, ott ugyanis gyógyítottam is, míg a radiológián tíz-tizenöt perc volt egy betegre és csak diagnosztizáltam. A rendelőbe praxispénzből vásároltam egy ultrahangkészüléket, így összehoztam a diagnosztikát a terápiával. A berendezést a tébés rendelésen is szoktam használni, így már célzottan el tudok indítani egyes betegeket az adott kórházi osztályra – folytatta a doktornő, aki egyébként igen szerényen nyilatkozik elismeréséről. Többször is hangsúlyozza, a kecskeméti háziorvosok mind nagyon képzettek, és ő nem jobb náluk. Ami viszont tény: többször megkeresték fejvadász cégektől, és munkát ajánlottak neki az Egyesült Királyságban, Svédországban. Ám ő itthon maradt.

Katona Judit praxisa igen nagy: 2050-en tartoznak körzetébe, naponta átlagosan 50-60 páciens fel is keresi. Munkája egyben a szenvedélye is.
– Szintén orvos édesapám mondta: az a legjobb munka, amely az embernek egyben a legnagyobb szórakozása is. A család mellett engem is a gyógyítás köt le leginkább. A munka mindenből képes kigyógyítani az embert – így összegzi ars poetica-ját a kecskeméti háziorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!