Közélet

2013.06.27. 11:39

Egyre többen születnek Kiskőrösön

Tavaly 25 gyerekkel több született, mint 2011-ben, s az idén is növekedett a szülész-nőgyógyászati ellátások száma Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Nem kizárt, hogy tovább nő a születések száma a városban. Egyebek mellett ez derült ki dr. Romhányi Zoltán, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatójának beszámolójából.

A szakember a kiskőrösi közgyűlésen számolt be az új rendelőintézet megnyitásáról és egyéb szakmai tapasztalatairól is beszélt a városatyáknak. Bizonyos területen a betegforgalom csökkenése tapasztalható, a belgyógyászaton 19 százalékkal kevesebb esetet regisztráltak, miközben a szülész-nőgyógyászati rendelésen 19 százalékkal nőtt a statisztikai mutató. Mindkét szám nagyon hízelgő, hangsúlyozta a főigazgató, ugyanakkor van egy számadat, ami rémisztőnek tűnik. A nemi betegek gondozása a korábbi adatokhoz képest 500 százalékos emelkedést mutat. Ez mindenekelőtt a 14-20 év közötti korosztályt érinti nagyobb számba hangsúlyozta a dr. Romhányi Zoltán.

Korábban átlagosan napi 2-, most 15 pácienssel találkozik a gyógyító. A főigazgató felajánlotta, hogy a munkatársai szívesen tartanak egészségügyi tematikájú ismertetőket megelőzendő a betegségek terjedését. Emellett az is aggasztó – hangsúlyozta –, hogy az alkohol okozta szenvedélybetegséggel küszködők száma is nő. A statisztika szerint 18 százalékkal több kezelést végeztek, mint a megelőző év hasonló időszakában.

A főigazgató arra is kitért, hogy évről-évre csökken a havi finanszírozás összege. Miközben 2011-ben 15, tavaly 14,9 addig az idén átlagosan 14,3 millió forint bevétel keletkezett a rendelőben. Ez pedig annak tükrében elgondolkoztató, hogy az elmúlt öt évben nem nőtt a finanszírozási keret, holott a rezsi költségek változtak, a 10 százalékos csökkenést a közszektorban nem vezették be.

Arról is szólt, hogy Kiskunhalason beindították a nővérképzést, a hölgyek jelentkeznek is, de sokak első kérdése az, hogy tanítanak-e angolt vagy németet. No nem arra gondolnak, hogy az itt balesetet szenvedett turistákat könnyebb lesz majd ápolni, hanem arra, hogy a végzés után hol is helyezkedjenek el külföldön. Ezen nem lehet csodálkozni, mert  az alacsony fizetések miatt nem csak ők, de az orvosok is kinti munka után néznek. Van olyan orvos ismerőse, aki hétköznap közalkalmazottként idehaza menti az életeket, majd a hétvégén Angliában dolgozik a bére többszöröséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!