Közélet

2016.02.27. 11:13

Bács-Kiskunban több a szívbeteg

A szívultrahangos vizsgálatokról kezdődött pénteken kétnapos konferencia Kecskeméten, a Magyar Kardiológiai Társaság és a Bács-Kiskun Megyei Kórház szervezésében, több mint 120 kardiológus részvételével.

Hraskó István

A szakmai rendezvényen az echokardiográfiás diagnosztikáról, azaz a szívultrahangos vizsgálatokról tartottak előadásokat a téma elismert szakértői. Szó esett az alapokról is, de a gyakorlottabb echokardiográfusok is hallhattak újdonságokat például az új technikákról.

A szívultrahangozás óriási léptekkel fejlődik. Míg az 1970-es években a kecskeméti kórházban üzembe állított első szívultrahangos gép egy körülbelül másfél méter magas szekrényhez hasonlított, és papírcsíkra írta ki a felvételt, a mai műszerek sokkal kisebbek, és már léteznek olyanok is, amelyek háromdimenziós képalkotást tesznek lehetővé, mutatva a szív mozgását, a szívizomban lévő esetleges betegségre utaló elváltozásokat, a nyomásviszonyokat (Kecskeméten egyelőre kétdimenziós ultrahang van).
Dr. Nagy András kardiológus főorvos, a kecskeméti megyei kórház belgyógyászati osztályvezetője lapunknak kiemelte: a szívultrahang valamennyi kardiológiai betegségről nélkülözhetetlen információkat nyújt.

Lapunk kérdésére elmondta: a kórház két kardiológiai profilú osztályán évente körülbelül 3 ezer fekvőbeteget látnak el, de a többi belgyógyászati osztályon is jelentős számú pácienst gyógyítanak.
– Magyarországon minden második ember szív-és érrendszeri betegségben hal meg, és minden második ember szív-és érrendszeri betegségtől szenved életében – nyilatkozta a szakember, aki azt is hozzátette: Bács-Kiskun az országos átlaghoz képest rosszabbul áll az ilyen típusú megbetegedések terén, ennek okai a pedig a megyebeliek életmódjában kereshető – talán itt a kelleténél több zsíros étel és alkoholt fogy el.

Nagy András riasztó adatként említette, hogy a 65 év alattiak halálozási aránya Magyarországon háromszor akkora, mint a szomszédos Ausztriában. Ugyanakkor kiemelte: a szív-és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás 80 százaléka megelőzhető lenne a rizikófaktorok kellő időben történő kezelésével.

Mint megtudtuk, az egészségügyben általános szakemberhiány a kardiológia területén inkább a Dunántúlra jellemző, az ország keleti részén dolgozó orvosok közül kevesebben költöznek ki valamely nyugati vagy skandináv országba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!