Közélet

2013.03.11. 09:54

A mentők munkáját segíti az adomány

Mentéshez szükséges eszközöket, kötszert, hasznos felszerelést kaptak a szabadszállási mentők. Mindezt felajánlásokból, helyi és környéken élő emberek jóvoltából.

Popovics Zsuzsanna

Mindenki kezébe jutott doboz, csomag, szatyor, amikor begördült a mentőállomásra az Országos Mentőszolgálat Alapítvány autója, múlt kedden. Kalmár Klára, az alapítvány irodavezetője sorolta fel, mit is rejt a nagyértékű adomány.

– A legnagyobb tétel a motoros váladékszívó, amire szerencsére nincs naponta szükség, de, amikor kell, akkor nagyon. Hoztunk olyan lámpát, amivel a gépkocsivezető éjszaka meg tudja világítani a keresett házszámot, és időt nyerhet. A sürgősségi olló speciális éle vágja például a motoros bőrruhát, a biztonsági övet, de a nyelével bezúzható a balesetet szenvedett jármű szélvédője. Közel félmillió forint adománnyal tudtuk gazdagítani a mentőállomást, köszönhetően azoknak a magánembereknek, vállalkozóknak, intézményeknek, amelyek Szabadszálláson vagy a környéken élnek, működnek, és megkeresésünk nyomán pénzt ajánlottak fel erre a célra. A kolléganőimmel az alapítvány nevében mi kérni tudjuk a felajánlásokat, a többi már a jószándékú embereken múlik.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tele csomagtartóval érkeztek az alapítványtól, mindenkinek jutott vinnivaló
[/caption]

A szabadszállási mentők ellátási területe meglehetősen kiterjedt, beletartozik Soltszentimre, Fülöpszállás, Balázspuszta, Izsák, de besegítenek Soltnak, Szalkszentmártonnak, Kunszentmiklósnak is. Ez több tízezer embert jelent, akik baj esetén első körben csak rájuk számíthatnak. Az állomáson 2 mentőtiszt, 8 mentőápoló, 7 gépkocsivezető dolgozik.

– Két autóval, ezen belül egy esetkocsival és egy mentőgépkocsival látjuk el a feladatunkat – mondta el Juhász József állomásvezető. – Akármerre indulunk, az útviszonyok minden irányban rosszak. A kátyúk kerülgetése bizony megnyújtja a menetidőnket. Kiterjedt tanyavilágot látunk el, ahová gyakran csak földút vezet. A betegeket a területileg illetékes gyógyintézetekbe szállítjuk, Kecskemét mellett Kalocsára, Dunaújvárosba, vagy épen a fővárosban lévő Dél-pesti kórházba. A kapott adományok révén még szakszerűbben, biztonságosabban és fájdalommentesebben tudjuk ellátni és kórházba szállítani a betegeket. Nevükben is köszönjük, mind az alapítványnak, mind a sok-sok önzetlen felajánlónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!