Kék hírek, bulvár

2010.03.08. 17:31

Nem börtönre számított társai feldobásáért az egyik ATM-es bandatag

– Napi kapcsolatban álltam a rendőrséggel, informáltam őket az elkövetett ATM-lopásokról és a készülő újabb akcióról – jelentette ki lapunknak egy helvéciai férfi. Halasi Ferenc állítása szerint a rendőrök megígérték, hogy társai feldobásáért cserébe megvédik, és azzal biztatták, hogy majd a bíróság is fel fogja menteni őt. – Előre meg volt beszélve minden, így végig nyugodt voltam a tárgyaláson. Ledöbbentem, hogy mégis börtönt kaptam – jelentette ki.

Hraskó István

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten elítélték azt a négy férfit, akik 2008 októberében két héten belül négy pénzautomatát próbáltak meg ellopni – sorrendben Lajosmizsén, Szankon, Soltvadkerten és Albertirsán. Az ügyben negyedrendű vádlott a helvéciai Halasi Ferenc volt, aki végül 1 év 4 hónap börtönt kapott, mivel a vád szerint az utolsó akcióban bűnsegédként közreműködött, és a 31 milliós zsákmányból 1 milliót ő is kapott.  

– Jakabszálláson ismerkedtem meg H. Tiborral (az elsőrendű vádlottal – a szerk.). Megelőzte a rosszhíre, tudtam én is, hogy nagy értékű munkagépeket szokott lopni, de erről nem akartam tudomást venni. Aztán rájöttem, hogy viszonya van az élettársammal. Idegességemben először nem tudtam, hogy mit tegyek, aztán elhatároztam, hogy felnyomom őket. Nem akartam, hogy gyermekem esetleg egy ilyen bűnözőhöz kerüljön – mondta el lapunknak Halasi Ferenc.

Állítása szerint a harmadik akció után határozta el, hogy jelentkezik a rendőrségnél. Az információszerzéssel nem volt túl sok problémája, a banda vezetője, H. Tibor elmesélte neki az akciók részleteit.

– Tibor egy reggel büszkén elmesélte, hogy Soltvadkerten is megpróbáltak ellopni egy ATM-et. Mondtam neki, hogy ne hülyéskedj, nem hiszem el, erre kocsiba ültetett, és elmentünk Vadkertre. Még helyszíneltek a rendőrök. Ezután jelentkeztem Polyák Zsoltnál (a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjénél – a szerk.), hogy mindent elmondok az eddigi akciókról és H. Tiborékról, cserébe csak védelmet kértem, és hogy senki ne szerezzen minderről tudomást. A rendőröknek ekkor még nem volt semmilyen nyomuk. Azt is elmondtam nekik, hogy Tiborék készülnek egy újabb automata elleni támadásra, mert az első három esetben nem jártak sikerrel, viszont kell nekik a pénz. Szóltam, hogy emiatt elloptak egy Mercedes Vito-t is. Megígértem, hogy jelentkezek, ha tudom a következő helyszínt. Írásban semmit nem rögzítettünk – állítja Halasi.

Halasi volt a sofőr az albertirsai ATM-lopásnál

Ami biztos ténynek tűnik: az albertirsai ATM-ellen sikeres támadás hajnalán Halasi vitte el H. Tiborékat a Pest megyei településre, ezért lett bűnsegéd, és ezért is ítélte el a bíróság. Társai a szeme láttára átültek a Mercedesbe, ő pedig hazament Helvéciára. A rendőröket pedig csak azután hívta, mikor H. Tiborék is visszaérkeztek, és elkérték tőle a flexet – amit nem nehéz kitalálni, mire használtak az automata-tolvajok. Ezen a ponton több logikus kérdés adódik, például hogy Halasi miért nem értesítette azonnal, már Albertirsára indulásukkor a rendőröket, hogy társait tetten tudják érni? Vagy amikor egyedül hazaindult Helvéciára? Vagy amikor már otthon volt? Válaszai ezekre a kérdésekre nem tűnnek túl életszerűnek.

– Mobilt nem vittem magammal, mert Tibor nem engedte, azt mondta, nem lesz rá szükség. Egy Fiat Puntoval mentünk, nem gondoltam, hogy éppen most készülnek akcióra. Otthon pedig az élettársam miatt nem mertem telefonálni a rendőröknek, mert ő ezt elmondta volna Tibornak. Aztán jöttek, elkérték a flexet, és odaadtam. Sejtettem, hogy mi történt, ezért később hívtam a zsarukat – mondta Halasi. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendőrök azt mondták, minden el van intézve, mégis börtönt kaptam – mondja Halasi Ferenc
[/caption]

Aki elmondása szerint nyugodt volt még akkor is, mikor vádat emeltek ellene. – A rendőrök megígérték, hogy minden el lesz intézve, védelmet kapok. Segítettem nekik megkeresni a Mercedest is, amit Tiborék felgyújtottak egy erdőben. Aztán előzetesbe kerültem egy hónapra, mert a többiek azt vallották, hogy a zsákmányból egymilliót én is kaptam. De a rendőrök azt mondták, ez a külvilágnak szól, így tudnak megvédeni. Biztos voltam benne, hogy felment a bíróság, erre börtönt kaptam – mondta Halasi Ferenc.

Aki állítja egyébként, hogy vádlott-társa vallomásával ellentétben ő nem kapott a zsákmányból. Azt pedig, hogy miért fordul a nyilvánossághoz, hiszen eddig éppen hogy a háttérben maradó informátor szeretett volna lenni, így indokolta:
– Persze, tartok a többiek bosszújától, de most már mindegy, nincs vesztenivalóm. Ha kell, transzparenssel a rendőrség elé vonulok tüntetni.
Az ügy egyébként még nincs lezárva, hiszen a megyei bíróság ítélete ellen az ügyészség súlyosíbításért, Halasi és védője enyhítésért fellebbezett.

Nem volt vádalku

Szerettük volna megtudni a rendőrségtől, hogy a nyomozást milyen információkkal segítette Halasi Ferenc, valóban az ő együttműködésének köszönhető-e a banda lefülelése, és létrejött-e vele valamilyen alku?
– A kérdéses ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2009. június 4-vel a nyomozást befejezte, ennek során a vádalku jogintézményének alkalmazására nem került sor. Az eljárás során a gyanúsítottak a vallomásaikkal segítették a nyomozást. Tekintettel arra, hogy az ügyben folytatott eljárás bírósági szakaszban van, így a fentebb említetteken túl a főkapitányság bővebb, részletesebb tájékoztatást a nyomozásról nem kíván adni – mondta el lapunknak Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!