Hírek

2008.02.13. 16:49

Milliárdos csalást füleltek le

Több mint 970 millió forintos csalási kísérletet füleltek le a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

H. M.

Egy családi tulajdonban lévő pályázatíró cég 140 vállalkozás bevonásával akarta megszerezni a tetemes uniós támogatási összeget. Szerződéskötésre és pénz kifizetésére viszont nem került sor.
Az ellenőröknek azonban szemet szúrt, hogy mind a 140 vállalkozás ugyanazokra az informatikai berendezésekre szerettek volna pénzt kapni, ráadásul a szokásos kiskereskedelmi ár többszöröséért. Jellemző volt továbbá, hogy az önerő meglétét igazoló papírokat legtöbbször ugyanaz a két-három személy írta alá tanúként. Ugyancsak gyanús volt a hatóságoknak, hogy a pályázó cégek sokszor ugyanarra a telephelyre voltak bejelentve: egy vidéki, lakatlan családi házban például 16 cég működött papíron. Tovább növelte a gyanúpert, hogy amikor 38 társaságot értesítették egy várható ellenőrzésről, mindannyian visszaléptek a pályázaton való részvételtől. Bajnai Gordon szerdán feljelentést tett a nyomozóhatóságnál, s kijelentette: minden hasonló ügyeskedőnek tisztában kell lennie azzal, hogy valamennyi csalási kísérletre fény derül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!