Hírek

2005.05.12. 20:01

MÉG NEM TUDJÁK, MENNYI IS AZ ANNYI

Megváltoztatták a vizsgalapok kiosztásának rendjét: ezentúl egy nappal az érettségik előtt nyomtatják, és éjszaka terítik a teszteket.

Tibay Gábor–Szemán László

Bár az illetékesek egyelőre nem tudták megmondani, mennyi lesz a többletkiadás, az már most bizonyos: alighanem minden idők legdrágább érettségije lesz az idei. Az eleve milliárdos nagyságrendű kiadásokat lapunk becslése szerint akár további egymilliárddal növeli az érettségibotrány hatására újranyomtatandó és kiszállítandó felvételi feladatlapok sora. Mint ismert, az érettségi tételek nyilvánosságra kerülésével az Oktatási Minisztérium elrendelte valamennyi hátralévő írásbeli érettségi-tesztlap megsemmisítését és új tételcsomagok legyártását. A legtöbb pluszkiadással az újragyártott történelem feladatsor és a május 28-án megismétlendő matematika írásbeli jár – ezeket a teszteket kell ugyanis a legtöbb hallgatónak kitöltenie. Május 27-éig összesen közel hatvan tárgyból tartanak írásbeli érettségi vizsgát; igaz, a nyelvszakok kivételével a legtöbb speciális, szakmai tárgyból tartott megmérettetés lesz.

Lapunk feltette a kérdést az Oktatási Minisztérium illetékeseinek, mibe is kerül a jelenlegi érettségi rendszer. Sipos János, a szaktárca politikai államtitkára a Reggelnek elmondta: a minisztérium költségvetéséből az eredeti tervek szerint 1,6 milliárd forintot különítettek el, amiből részben az írásbeli, részben a szóbeli vizsgákat finanszírozzák. Ez egyfelől a felvételi-tesztlapok nyomtatását, őrzését, szállítását jelenti, másfelől e kalapból fedezik az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont által szervezett emelt szintű vizsgák költségeit is. A másik, érettségivel kapcsolatos jelentős kiadás a Belügyminisztérium büdzséjét terheli: a tárca mintegy 1,3 milliárd forintot szánt az idei szóbeli vizsgák megtartására – ezt a pénzt az érettségit lebonyolító iskolákhoz juttatták el.

Azt, hogy a botrány konkrétan mennyi pluszkiadást jelent, az államtitkár nem tudta megmondani. Lapunknak anynyit fűzött hozzá: jelen helyzetben egyelőre több a feladat, mintsem hogy a konkrét többletköltségek nagyságával foglalkozni tudjanak. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a vizsgák végeztével az összes kiadásról számot adnak. A lapunk által megkérdezett nyomdai szakemberek szerint hárommillió oldalnyi tesztlap legyártása esetenként legalább 7–10 millió forintos összköltséget jelent – ennyi új történelem feladatlapot nyomtattak újra keddről szerdára virradóra –, ha a sürgősségi díjat nem is számoljuk hozzá. Ebben az összegben még koránt sincs benne a lapok újraterítésének költsége.

Annyi bizonyos, hogy a botrány hatására szigorították a hátralévő vizsgákra készülő lapok szállítási és nyomtatási rendjét. A teszteket nem a korábbi tizenhárom állomásos, számtalan hibaforrást jelentő rendszerben juttatják el a vizsgázókhoz. Ezentúl minden egyes feladatsort a vizsga előtti napon nyomtatnak majd, és a vizsgák napján a megyei közigazgatási hivatalok segítségével juttatják el azokat az iskolákhoz.

A minisztérium  szándéka szerint az új biztonsági szabályok lehetetlenné teszik majd a feladatok nyilvánosságra kerülését, a hatóságok pedig nagy erőkkel keresik a tetteseket. – Három évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető a szolgálati titok súlyos hátrányt okozó megsértése – közölte tegnap lapunkkal Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Megerősítette, hogy a nyomozásban részt vesz az ORFK internetfigyelő egysége is az érettségi tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt. A szóvivő a nyomozás részleteiről nem kívánt beszámolni. Bár a rendőrség kedden még nem kérte annak az internetes szolgáltatónak az együttműködését, amelynek egyik fórumportálján elindult a lavina, értesülésünk szerint erre hamarosan sor kerül. Az internetrendőrség együttműködik a szolgáltatóval. Úgy tudjuk, aprólékos és időigényes vizsgálatot folytatnak a rendőrök. Várható, hogy hamarosan újabb bűncselekmény miatt is vizsgálódniuk kell, hiszen szerda délelőtt már hamis feladatok jelentek meg a világhálón. Ezek egy részét pénzért kínálták az ismeretlenek, így felvetődik a csalás alapos gyanúja. A rendőrség figyelmeztetett is arra, hogy csalók próbálják meg kihasználni a botrányt, s néhányan emelt díjas szolgáltatással kínálnak hamis kérdéssorokat a világhálón.

Mennyibe kerül Magyar Bálint?

Körülbelül 50 millió forintjába kerül egy évben az adófizetőknek Magyar Bálint oktatási miniszter és hivatalának fenntartása. A tárcavezető múlt évi bruttó keresete 13 millió 282 ezer forint volt. Emellett ruházati költségtérítésben, valamint üdülési és étkezési hozzájárulásban is részesült, összesen 184 ezer forint értékben. Külföldi útjaira mintegy 280 ezer forintot tudott elszámolni napidíjként. Utazásainak költsége pedig meghaladja a 2,5 millió forintot. A miniszter két szolgálati autóval rendelkezik. A VW Passat és az Audi A6-os éves fenntartási költsége 5,2 millióba került. Magyar Bálintnak protokoll fogadásokra is van elkülönített kerete. Múlt évben erre 630 ezer forintot költöttek a minisztérium költségvetéséből. Az oktatási tárca sajtóosztálya arról nem adott felvilágosítást, mennyibe kerül az ötfős titkárság fenntartása.

Más tárcák hasonló személyi állományból álló titkársága azonban körülbelül 25 millióba kerül egy évben, így ebben az esetben is hasonló összegről lehet szó. (Sz. Sz.)

Más tárcák hasonló személyi állományból álló titkársága azonban körülbelül 25 millióba kerül egy évben, így ebben az esetben is hasonló összegről lehet szó. (Sz. Sz.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!