Funkcionális fitnesz

2024.09.11. 20:30

Félegyháziak is részt vettek az egyik legkiemelkedőbb hazai CrossFit versenyen – galériával

Ötödik alkalommal rendezték meg hazánk egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb CrossFit versenyét a hétvégén a Lupa-tónál. A Lupalooza Magyarország elnevezésű megmérettetésen 160 csapat, köztük kiskunfélegyházi versenyzők is rajthoz álltak, akik szép sikereket értek el. Az eredményekről és az egyre népszerűbb sportágról Nagy Viktorral, a félegyházi csapat edzőjével beszélgettünk.

Vajda Piroska

Az Amerikából indult CrossFit, azaz a funkcionális fitnesz egyre népszerűbb hazánkban is. Ezt bizonyítja a Lupalooza iránti egyre nagyobb érdeklődés. A CrossFit több sportág mozgáselemét vegyíti, mint például az atlétikát, a súlyemelést, az evezést, az úszást vagy a tornát. Ezt a speciális edzésformát Greg Glassman fejlesztette ki azért, hogy a legrövidebb idő alatt a legnagyobb teljesítményt, testerőt tudja elérni, bármilyen kihívásról is legyen szó. 

crossfit, Kiskunfélegyháza, Vidéki Zsófia, Langó Judit, Palatinus Rebeka, Molnár-Nyitrai Brigitta
Vidéki Zsófia, Langó Judit, Palatinus Rebeka és Molnár-Nyitrai Brigitta remekül szerepeltek a Crossfit versenyen
Fotó: Vajda Piroska

A Lupa-tónál kihívásból nem volt hiány, hiszen az edzőtermekben megszokott feladatokat tovább nehezítette, hogy azokat a tűző napon, forró homokban vagy éppen a vízben gázolva kellett a sportolóknak véghez vinniük – részletezte Nagy Viktor. 

Elmondta, három összetett kihívás várt a versenyzőkre. A legnehezebb és egyben leghosszabb feladatsor kivitelezésére 55 perc állt a versenyzőpárosok rendelkezésére. A feladatokat nehezítette, hogy a legtöbb gyakorlatot szinkronban, azaz egyszerre kellett a párosnak megoldania. Ilyen volt például a guggolás homokzsákkal a vállon, a homokzsák átugrás, lábemelés a korláton, kelep átfordulás, szinkron felülés, vagy a négyütemű fekvőtámasz. De volt a feladatok között kötélmászás, airbike-on tekerés és a traktorgumi átforgatáshoz hasonló súlytárcsákkal felszerelt szerkezet forgatása is. A férfiaknak 200, míg a nőknek 160 kilogrammot kellett szinkronban mozgatni adott időn belül minél többször. 

A második kihívás egy rövidebb erőállóképesség felmérés volt. Itt 3 perc alatt minél többször kellett egy homokzsákot vállra venni. A homokzsák súlya kategóriánként változott: ezek 70, 60, 45 és 30 kilogrammosak voltak. 

A harmadik kihívásban síeltek, szánkót húztak és vízben gázoltak a versenyzők. Pontosabban sígépen kellett időre 2000 métert lehúzni, majd bokáig süllyedő homokban 50 kilogrammos szánt 460 méteren elhúzni. (Itt a távolság és a szán súlya szintén kategóriánként változott.) A szánhúzás után pedig 100 métert kellett vízben gázolva futni. Mindezt a lehető leggyorsabban. 

Félegyházáról öt csapat indult

A WoD Factory sportolói szinte a kezdetektől részt vesznek a Lupalooza Magyarország versenyeken, amelyeken évről évre több versenyzővel és jobb eredménnyel szerepelnek. Idén a félegyházi edzőterem színeiben öt csapat, azaz öt páros indult, akik heteken át készültek a megmérettetésre. A felkészülés nem volt hiábavaló, hiszen korcsoportjában mindenki kihozta magából a legjobbat. 

Gulyás Gergely és Torma Tamás férfi Rx M35+ kategória győztesei lettek. Langó Judit és Vidéki Zsófia 4. helyezést ért el a női open kategóriában. Ugyanebben a kategóriában Molnár-Nyitrai Brigitta és Palatinus Rebeka 5. helyezett lett. Nagy Viktor és Lantos Gergő férfi advanced 18+ kategória 16. helyezettjei lettek. Tölgyesi Attila és Bartos István hősies küzdelemmel a férfi open kategória 25. helyén végeztek. Megtudtuk, Istvánnak ez volt élete első CrossFit versenye. Attilával igazán jó párost alkottak, több mint 50 évesen fiatalokat megszégyenítő kitartással küzdöttek. Tőlük sokkal fiatalabb versenyzőket utasítottak maguk mögé – részletezte Nagy Viktor. Hozzátette, Attila és István számára már a felkészülés is igazi élményutazás volt. Vágták a centit, és még egyforma szakállat is növesztettek a versenyre. Igazi barátok lettek, mint ahogy a többi páros is. Mindez azt bizonyítja, hogy a sport, a közös cél nagyon jól összekovácsolja az embereket. 

Langó Judit: nem voltam egy „gyúrós” lány

Langó Judit egyéni versenyzőként már állt a dobogó legfelső fokán a Lupalooza Magyarország versenyen. Bár korábban kipróbálni sem szerette volna ezt a sportot, ma már a hazai mezőny legjobbjai közé tartozik. Több mint két évtizede rendszeresen sportol: futott, járt csoportos órákra, és spinracing-re. CrossFit edzésre egyik barátnője csábította el. 

– Az első órát nem mondanám könnyűnek, sok új dolog, ismeretlen gyakorlat majd az azt követő izomláz, de mégis magával ragadó volt. Megláttam benne a kihívást, hogy valami újat tanulhatok, erősebb lehetek és ami szerintem bármilyen mozgásnál nagyon fontos, nagyon jó hangulat volt az órán. Egy jófej társaság fogadott és egy olyan edző, aki türelemmel volt felénk és valóban nemcsak jelen van az órán, hanem átadni is akar valamit. Ez kellett ahhoz, hogy az első alkalmat kövesse a 2. és a 3., és lassan már ez a 4. év amikor heti három alkalommal Kecskemétről Kiskunfélegyházára a Wod Factory-ba járunk a párommal, Tölgyesi Attilával edzeni – mondta Judit.

Nemcsak a tested edzed, hanem az elmét is

Judit már az első CrossFit versenyén korosztályában az első helyen végzett. Innentől kezdve pedig nem volt megállás és egyre több versenyen indult. A versenyzés számomra nagyon jó fokmérő. Tudom, hogy 40 éves kor felett már nem fogom megváltani a világot, de korosztályos versenyekben láthatom, hogy hol tartok ebben a sportban. Ha készülünk egy versenyre, tanulunk valami újat, az önbizalmat ad, ami nem csak a sportban ad pluszt, de az élet más területein is segít, kitartóbbá tesz. Igazából nem csak a tested edzed, hanem az elmét is, de ez igaz minden sportra – fogalmazta meg Langó Judit, aki harmadszor vett részt a hétvégén a Lupaloozán. Mint ahogy tavaly, idén is Vidéki Zsófia volt a párja. 

Nemcsak az erő, hanem az összhang is fontos

Nagyon fontos, hogy találj egy olyan párt akivel nem csak erőben, de fejben is összhangban vagytok. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már második éve van egy olyan versenytársam, akivel szerintem nagyon jól kiegészítjük egymást. Zsófi nagy erőssége, hogy fiatal kora ellenére akkor is képes higgadtan tovább menni egy versenyen és még több energiát mozgósítani, amikor vesztes szituációban vagyunk. Ezen a versenyen is az első feladat után talán a 18. hely körül álltunk, innen kellet fizikailag és lelkileg is összeszedni magunkat és végül ebből hoztuk össze a 4. helyet. Ennek a sportnak talán ez az egyik szépsége is, hogy nem feltétlen vagy mindenben az első és a legjobb, de ha az erősségeidre koncentrálsz, tudsz elérni jó eredményeket és akár nyerhetsz is, ami tovább lendít és erőt ad a folytatáshoz – összegezte Judit.

Soha nem késő elkezdeni 

Tölgyesi Attila 52 éves volt, amikor elkezdett CrossFit edzésekre járni. Előtte azonban 30 évig szinte semmit nem sportolt. A változást a válásom hozta meg. Megismertem az új páromat, aki mondhatni elég örökmozgó és magával rántott a sport világába. Jó közös programnak tűnt, hogy együtt járjunk előbb futni majd Crossfit-ezni. Kezdtem élvezni a változást a testemben és ez egyre nagyobb lendületet adott. A Crossfit teljesen ismeretlen volt számomra, de a változatossága magával ragadott. Szeretem feszegetni a határaimat, amiben nagy segítségemre van a Wod Factory edzője, Nagy Viktor, aki figyelemmel kíséri a fejlődésemet és felkészít a versenyekre. 55 évesen egyéni versenyen indultam először. Magával ragadott a hangulata és természetesen a siker. 50 felett nem egyszerű ilyen sportba belevágni. Ilyenkor az ember már kötöttebb, nehezebben tanul, de pont az ebben rejlő kihívás volt az egyik motiváció. Illetve élvezem, ahogy a testem is változik és felébred 30 éves csipkerózsika álmából. Ezért is mondom azt, hogy soha nem késő változtatni és elkezdeni sportolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában