Labdarúgás

2024.07.24. 07:00

A KLC női csapata az NB II-ben folytatja

A Kecskeméti LC női felnőtt­együttes két vármegyei ligában nyert bajnoki cím után a nyáron szintet lép, Szabó Erika vezetésével belekóstol az NB II.-be. A KLC szerényen készül, hiszen új terep lesz ez a fiatal gárdának, ahol stabilan a középmezőnyben szeretnének végezni.

Nyitray András

A KLC hosszú ideje kiemelten foglalkozik a leány- és női labdarúgással, mostanra nagyjából 100 főt tesz ki a leányszakág a klubnál. A létszámmal párhuzamosan az eredmények is egyre szebbek lettek. 

KLC, női labdarúgás, NB II,
A KLC női csapata osztályt vált
Fotó: KLC

– 2016-ban kezdtünk el jobban foglalkozni a női futballal, akkor a Kecskeméti Női Labdarúgó Egyesület vezetőjével, Szabó Erikával hosszas előkészítés után jutottunk arra, hogy a teljes játékosállománnyal együtt átigazolnak a KLC-be. 16 játékost vettünk át akkor, két korosztályt. Elindítottunk egy iskolai programot, amin keresztül sok új játékost sikerült bevonnunk, folyamatosan növekedett a létszám. Mára stabilan 100 fő környékén van a leány­szakág, a regionális bajnokságokban korosztályos csapataink rendre az élmezőnyben zárnak, többször bajnokként. Közben elindítottuk a felnőttegyüttest is a vármegyei bajnokságban, mely hosszú évekig remek teljesítménnyel rukkolt elő, az utolsó két bajnokságot meg is nyerte – tekintett vissza a kezdetekre S. Juhász Attila, a KLC elnöke. 

A bajnoki címek után az KLC-nél úgy érezték, meg kell vizsgálni a szintlépés lehetőségét, ugyanis a vármegyei liga kevés kihívást jelentett a hölgyeknek már, az U19-es bajnokságban ugyanakkor folyamatosan jöttek a sikerek. 

– Ahogy említettem is, két bajnoki címet szerzett zsinórban a felnőttcsapat, emellett az U19-es együttes is bajnok lett. Azt néztük, hogyan tudunk előrelépést biztosítani a csapatainknak. Az előző év már egy próbaév volt ilyen szempontból, kipróbáltuk magunkat az NB II.-es futsal­bajnokságban. Hektikusan szerepeltünk, a legjobbakat is le tudtuk győzni, de akár az utolsóktól is rendre ki tudtunk kapni, ami elsősorban annak is volt köszönhető, hogy a futsalban kevés rutinunk volt. Két éve részt vettünk emellett a női Magyar Kupában, ahol rendre NB II.-es ellenfeleket kaptunk, s noha nem tudtunk továbbjutni, rendre szoros meccseket játszottunk. Az MLSZ női labdarúgást fejleszteni kívánó programjában a kezdetek óta Kiemelt Képzési Központ vagyunk, örömteli az is, hogy egyre több játékosunk kap lehetőséget a korosztályos, illetve regionális válogatottakban. Mindennek tükrében hoztuk meg azt a döntést, hogy a 2024/2025-ös évben benevezünk az NB II.-es bajnokságra, magunk mögött hagyva a megyei futballt. Sajnos nagyon kevés csapat versengett alacsony mérkőzésszám mellett, ami hosszabb távon nem alkalmas arra, hogy egy közösséget egyben tartsunk – mondta az okok kapcsán S. Juhász Attila. 

A KLC a Keleti csoportban szerepel majd, ahol a középmezőnyt célozta meg a gárda, ugyanis nem akarnak semmilyen terhet sem rakni egy új terepen a játékosokra. A klubnál abban is bíznak, hogy a környékben futballozó hölgyek érdeklődését is felkelthetik majd. 

– Összesen 25 csapat indul el nevezést követően ebben az osztályban idén, két csoportban. Mi keletre kerültünk, ahol összesen 12 klub verseng majd. Erős ellenfelekkel kell felvennünk a versenyt, többen évek óta tagjai a mezőnynek. A felnőtt- és az U19-es együttesre építünk az NB II.-ben. Az edzői feladatokat Szabó Erika fogja ellátni, jómagam leszek majd a segítője. Nem lesz könnyű, hiszen az első mérkőzésünk rögtön Nyíregyházán lesz, és akadnak még szép túráink, de a lányokkal közösen hoztuk meg azt a döntést, hogy ezeket a kötelezettségeket is vállaljuk. Szeretnénk megtartani az értékeinket, sokan óvodás koruk óta velünk vannak, ez egy fontos lépés ezen a téren. Nem szeretnénk terhet rakni a játékosok vállára, így konkrét célkitűzés sincs, lehetőség szerint stabilan a középmezőnyben szeretnénk végezni. Ez egy új terep, meg kell ismernünk a csapatokat és a bajnokságot, ami teljesen más, mint amihez eddig szoktunk. Bízunk benne, hogy az NB II.-es szereplés a környékben futballozó hölgyek érdeklődését is felkelti, mi mindenképpen nyitottak leszünk arra, hogy akit ez érdekel, azokkal leülünk beszélgetni, megnézzük őket edzéseken, edzőmeccseken kezdésként – tette hozzá S. Juhász Attila. 

A KLC vezetőedzője régóta vágyott az NB II.-re

– Nagyon régóta szeretném, hogy Kecskeméten legyen NB II.-es női labdarúgócsapat. Csapatszinten és egyénileg is kiváló játékosaink vannak, fizikálisan és technikailag is meg fogják állni a helyüket az NB II.-ben – mondta a vezetőedző, Szabó Erika, aki az U19-es csapattal egymás után két bajnoki címet is ünnepelhetett. – Az első szezon biztosan tanulóév lesz számunkra, hiszen idősebbek, rutinosabbak ellen fogunk játszani. Megítélésem szerint az NB II. Keleti csoportja erősebb, mint a Nyugati. Olyan klubokkal kell megküzdenünk, amelyek gyakran az élvonal kapujában jártak, vagy akár játszottak is ott. A Vasas, az Újpest és a Nyíregyháza is rendszerint a feljutásért küzd, illetve az Eger és a Hatvan is komoly utánpótlásbázissal és remek játékosokkal rendelkezik. Láttam több NB II.-es mérkőzést, és a kereteket, illetve a saját csapatunkat látva a középmezőnybe várom magunkat. Ez lehet a reális célunk – zárta gondolatait a KLC szakembere. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában