Rendezvény

2024.07.09. 18:25

Jubileumot ünnepelt a német ajkú lakosság Nemesnádudvaron – galériával

A német lakosság betelepítésnek 300 éves jubileumát ünnepelték a hétvégén Nemesnádudvaron. A történészek által végzett kutatások alapján hat településről érkeztek az első telepesek.

Márton Anna

A jubileumi rendezvényre Darmstadtból négyfős delegáció érkezett a polgármesterrel együtt, rajtuk kívül Neimzheim testvértelepülés 50 fős delegációval képviseltette magát. A háromnapos program során az első este utcabálban ismerkedtek meg a résztvevők. Felvonultak a néptáncosok, közös vacsorával egybekötött mulatozással zárták a napot.

jubileum, ünnepség, német lakosság
Jubileumot ünnepelt a német ajkú lakosság Nemesnádudvaron
Fotó: Beküldött fotó

A történelmi pincesoron hagyományos bortúrát tartottak a vendégeknek a következő napon. – Nem egy helyen kóstolunk ilyenkor 15 féle bort, hanem hét-nyolc pincében történik a borkóstoló, így közben sétálnak is a vendégek a pincesorokon. Szombat este koncert és vacsora is várta őket. Vasárnap volt a jubileumi ünnepség csúcspontja, hiszen összekötöttük a templomi búcsúval, ami Sarlós Boldogasszony ünnepe – mondta dr. Kovács István polgármester.

Sarlós Boldogasszony ünnepén a kereszténység arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária meglátogatta az ugyancsak gyermeket váró Erzsébetet, aki Keresztelő Szent János édesanyja volt. Az ünnep liturgikus neve ezért: Szűz Mária látogatása Erzsébetnél. Szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak a nemesnádudvari templomban vasárnap délelőtt, amelyen a pannonhalmi főapát is részt vett Cirill atya személyében, Schindler Mátyás atya, a település szülötte, a bajai Barátok temploma plébánosa és Szauter Róbert helyi plébános közösen celebráltak.

A rendezvényen emlékparkot avattak, ahol egy pincetűzfalat ábrázoló emlékfal látható. Az alkotáson látható a Duna vonalát ábrázoló szőlőinda a hat településsel, és a céltelepülés, Nemesnádudvar is észrevehető. Egy képtartó is része az emlékparknak, amelyben Hollósi Kata zománcművész Mária képe látható Jézussal.

– A nemesnádudvari németség mindig katolikus vallású volt. Jelenleg is, aki tartja a vallását a településen, mindenki római katolikus, talán két család mondja magát evangélikusnak. A rendezvényen a falu német lakosságának közel harmada vett részt, összesen négyszáz főre terítettünk ebédkor, az esemény zárásaként az utolsó napon – tette hozzá a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában