Programok

2024.06.18. 16:52

A bábszínházi találkozónak ismét Kecskemét ad otthont – galériával

Szombaton veszi kezdetét a kecskeméti Ciróka Bábszínház szervezésében a Magyarországi Bábszínházak Találkozója, melynek néhány előadását a nagyközönség is láthat ingyenesen. A részletekről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Ciróka Bábszínház udvarán.

Sebestyén Hajnalka

Június 22-27. között 16. alkalommal rendezi meg a Ciróka a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. Kiszely Ágnes, a Ciróka igazgatója és Bodor Éva, a Ciróka szervező munkatársa közösen ismertette az esemény részleteit.

Kiszely Ágnes, a Ciróka igazgatója és Bodor Éva, a Ciróka szervező munkatársa
A képen balról-jobbra: Kiszely Ágnes, a Ciróka igazgatója és Bodor Éva, a Ciróka szervező munkatársa
Fotó: Bús Csaba

28 társulat lép fel 

Az 1992-ben útjára indított találkozót ezúttal is hatalmas érdeklődés övezi. A fellépő társulatok mellett a műfajjal foglalkozó hazai és határon túli bábszínházi szakemberek, színikritikusok, az egyetemi képzésben résztvevő fiatalok, pályakezdő alkotók, szakújságírók is nagy számban jelen lesznek.

Öt nap alatt 28 fellépő társulat érkezik Kecskemétre, összesen 34 színháztermi és 7 szabadtéri előadást mutatnak be. A közel egy hetes programnak a Ciróka Bábszínház mellett a Kelemen László Kamaraszínház, a Ruszt Stúdiószínház, a Hírös Agóra és az Ifjúsági Otthon ad helyet.

Szakmai kitekintés

A találkozón bemutatott előadások egyedülálló lehetőséget teremtenek a hazai és határon túli szakmai résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a különböző bábszínházi műfajokba, irányzatokba, a klasszikustól a modern, kísérleti bábszínházi előadásokig, és nem utolsósorban ihletet merítsenek. 

Fórumok, kerekasztal beszélgetések

A hatodik napon négy szakmai fórumot tartanak, melyek az előadások mellett szintén fontos pillérei a találkozónak. A programban kiemelt helyen szerepelnek, a nap végén, a látott produkciókat megvitató szakmai megbeszélések is, amelyek koncepcióját idén is Végvári Viktória, a Budapest Bábszínház színházpedagógusa dolgozta ki.

Megnyitó

A rendezvényt hagyományosan a Színház-és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatóinak előadása nyitja meg, amely ezúttal az Erzsóka című produkció lesz, Fabók Mariann rendezésében.

Kiállítás

A rendezvény szakmai programjában az előadások mellett egy különleges kiállítás is helyet kap, amelyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatói mutatkoznak be. 

A Tudomány és Művészetek Házában hat napon át látható a tárlat, ahol a közönség a konkrét előadások bábterveit, a tervek alapján elkészült bábokat, a bábok köré gondolt díszlet-, jelmezkoncepciókat, hangulatfestéseket, sziluett és karakterképzéshez készült rajzokat, tárgybábokat tekintheti meg.

Kapcsolatépítés

A 16. találkozón is jelen lesznek a határon túli, magyar nyelven játszó bábszínházak képviselői, akik szakmai megfigyelőként vesznek részt a rendezvényen Kolozsvárról, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Marosvásárhelyről, Rozsnyóról és Szabadkáról. Az előadások megtekintésén túl megismerhetik a magyarországi alkotókat, lehetőségük nyílik az előadások meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására.

Házigazda a színpadon

A bábszínházak 16. találkozóján mutatja be a házigazda Ciróka Bábszínház új felnőtt előadását, a Tóték című produkciót. Örkény klasszikus drámáját, a magyar groteszk talán legtöbbet játszott, legismertebb művét Szikszai Rémusz állítja színpadra. A darab számtalan izgalmas morális kérdésre keresi a választ, melyek a mai néző számára is relevánsak. Olyan élethelyzeteket, döntési szituációkat, erkölcsi dilemmákat, gondolatokat vet fel, amelyekkel a fiatalok a saját életükben is találkozhatnak.

Ingyenes előadások a családoknak

Az esemény házigazdájaként a Ciróka a családokra, a városi közönségre is gondolt. Június 22-én és 23-án, szünidő első két napján, 15 órától 19 óráig szabadtéri előadás-sorozat várja a gyerekeket a város főterén, amelyek között mindenki találhat majd kedvére valót. Lesz vásári játék, népmese, cirkuszi-és bohócjáték, de a klasszikus pirossipkás vidám fickó, Vitéz László sem hiányozhat a sorból.

Ezen programokkal kapcsolódik a Ciróka a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában