Galériával

2024.02.06. 15:41

Móricgáton nyitották meg a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című országos vándorkiállítást

– Nem csak épített-, régészeti- és természeti örökség létezik, hanem olyan hagyományok is vannak a világon mindenhol, amelyek a közösségek tudásából születnek. Közösségeken belül hagyományozódnak, az egyik generáció átadja a másiknak ezt a tudást, a gyakorlatot, ezt az életérzést, ami nagyon fontos, mert a közösségek identitását határozza meg – fogalmazott dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója Móricgáton, ahol hétfőn tartották a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítás országos megnyitóját.

Tapodi Kálmán

Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődök

Fotó: Tapodi Kálmán

Örökség – Tudás – Közösség címmel vette kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket. A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Első állomásként Móricgáton, a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitották meg, majd az utazótárlat az ország további tizenhét helyszínén lesz látható.

A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megbízásából Farkas-Mohi Balázs által készített művészi fotográfiák bepillantást engednek közösségek életébe, a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő színes hagyományok világába: a mohácsi busójárástól kezdve a halászaton, vadászaton és solymászaton át a kalocsai hímzésig. A fotográfiákon a látogatók nemcsak az élő kézműves, gasztronómiai és előadóművészeti szokásokat ismerhetik meg, hanem az adott régióban működő, hagyományukat ápoló örökségközösségeket is.

– Fantasztikus tradíciók léteztek ezen a vidéken is. Egy faluközösség a saját törvényei szerint működött, voltak szokások, voltak hagyományok. A mindennapoknak is saját szabályrendszere volt, akárcsak az ünnepeknek. Volt jellegzetes viselete minden korosztálynak, volt viselete a hétköznapoknak és ünnepeknek is, de megváltozott az élet körülöttünk, és megváltoztak ezek a hagyományok, és nagyon sok szokásunk elveszett már. Szerencsére még a mai napig is vannak olyan élő hagyományok, amelyekre éppen ezért – mert most már nagyon kevés és ritka alkalom adódik ezeknek a gyakorlására és megőrzésére –, különösen kell vigyáznunk. Ezeket az örökségeket meg kell mutatni a világnak, példát kell adni más közösségek számára. Az a fontos ezekben az örökségekben, hogy egyes közösségeknek a megtartó erejét jelentik – hangsúlyozta a móricgáti kultúrházban tartott tárlatnyitón dr. Csonka-Takács Eszter.

– Emellett az ország negyven településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendezünk, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket. Hamarosan újra a majsai kistérségben vendégeskedünk, és április 13-án Szank lesz a helyszíne az Örökség workshopnak – mondta el hírportálunknak dr. Csonka-Takács Eszter.

Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentelnek a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.

A vidéki építészeti hagyományokat is bemutatják

A Fotón a múlt című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.

A Demencia a fókuszban – Múzeum a jóllétért című előadásokon a Skanzen demenciával élő időskorúak számára kifejlesztett foglalkozását mutatják be az érdeklődőknek. A Skanzen – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által koordinált négy képzés pedig a tájházak munkatársai számára kínál továbbképzési lehetőséget. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!