Kerekegyháza

2024.01.24. 10:54

Szülővárosában mutatta be képeit Havasi Kitti − galériával

Havasi Kitti mutatkozott be alkotásaival hétfőn a kerekegyházi Katona József Művelődési Házban. A tárlatot dr. Kelemen Márk polgármester nyitotta meg. Az alkotási vágy gyermekkora óta jelen volt Havasi Kitti életében. Tizenöt éves korától gobelineket varrt. Kereste a lehetőséget a kreatív kikapcsolódásra, így lelt rá 2019-ben egy akril élményfestés keretében a képzőművészetre. Eleinte az akril később az olajfestés technikájával ismerkedett meg. 

Gulyás Sándor

Havasi Kitti a plein air festészetben találta meg önmagát

Fotó: Gulyás Sándor

– Három évvel ezelőtt, egy nyári tábor alkalmával találkoztam Ziegler Német Ferenc festőművésszel, akinek a szakkörein megtanulhattam a hiteles festői látásmódot. Később Harsányi Zsuzsanna kecskeméti festőművész pasztellkurzusain vettem részt, akinek köszönhetően elsajátítottam a szakmai alapokat. Nem csak az alkotó festészete, hanem könyvei nagy hatást gyakoroltak rám. Tavaly óta aktív részese vagyok Bottyán Marianna  táborainak, ahol a klasszikus természetben történő festészetet, vagyis a plein air technikát gyakoroljuk. Varázslatos érzés a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadásával kiszabadulni a műtermi festészet zárt világából– vázolta művészeti pályájának részleteit Havasi Kitti.

A kerekegyházi alkotó festészetében meghatározó a természet szeretetteljes ábrázolása. Egyik kedves témája a vízi világ megjelenítése, a tavak, folyók megjelenítése. 

– Nagy kihívást jelent számomra a víz folyton változó felületének érzékeltetése, a megcsillanó fények finom ábrázolása. 

Szívesen festek falusi, természetesen kerekegyházi utca képeket, dűlőutakat, csendéleteket, enteriőröket. A témaválasztást meghatározzák gyermekkori emlékeim, mivel a természet ölelésében nőttem fel. A plein air festészetben kívánom tehetségem kibontakoztatni – sorolta a közeljövő terveit a kerekegyházi alkotó.
Havasi Kitti idáig több csoportos kiállításon vett részt, a mostani az első önálló tárlata, aki legközelebb Lajosmizsén mutatkozik be képeivel. 

– Évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy bemutatjuk helyi értékeinket, tehetségeinket. Egyikük Havasi Kitti, akiknek festményei érdemesnek bizonyultak arra, hogy a város közössége is megismerje azokat– méltatta az alkotó munkásságát dr. Kelemen Márk polgármester. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában