Kiskunhalas

2018.04.19. 21:46

Erdélyi írók műveiből olvastak fel a fiatalok Halason

A halasi Csipke Hotel konferenciatermében rendezték meg a 18. Klasszikus ­Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei prózafel­olvasó versenyt, amelyen felvidéki és erdélyi fiatalok is részt vettek.

Pozsgai Ákos

A megye számos városából, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek diákok a versenyre

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A prózaolvasó versenyt az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma szervezte.

A versenyen ismert erdélyi írók műveiből olvastak fel a fiatalok. Molnár Gergely, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője köszöntőjében hangsúlyozta: ezek az írók évszázadokon át azért harcoltak, azért alkottak kilátástalan helyzetekben is, hogy ma magyarnak születhessünk, magyarként élhessünk. – Olyan nemzeti értékeket hagytak ránk, amilyenekkel semmilyen más nép nem büszkélkedhet. Az erdélyi prózának olyan csodálatos ritmikája, mélysége, képszerűsége van, ami szinte költészetté avatja. Azonban nem elég mindezt tudni, ápolni is kell. Ezt a feladatot vállalta fel az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület – mondta Molnár Gergely.

Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke arról szólt, hogy a mostanra nagykorúvá vált prózaolvasó versenyre száznál is többen jelentkeztek, de a szervezők nem tudnak ennyi diákot fogadni. Az elmúlt 18 évben széles körű kapcsolatokra tettek szert, így országosan, a határon túl, sőt, a kontinensen túl is ismertté váltak. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tevékenységével elérte, hogy bekerült a kiskunhalasi városi értéktárba, ami nagy elismerés a számunkra – mondta az irodalmi közösség vezetője.

A prózafelolvasó versenyt idén is két kategóriában rendezték meg. Az általános iskolásoknak Nyirő József Széke­lyek című novelláskötetéből kellett részleteket olvasniuk. A középiskolások Tamási Áron Rügyek és reménység című novellagyűjteményéből olvastak fel részleteket.

A rendezvény záróeseményeként a résztvevők a Semmelweis téren álló Erdélyi Csillagok Fájához vonultak, amit megkoszorúztak, ezzel is tisztelegve az Erdélyi Helikon íróinak munkássága előtt. Az emlékfánál Hozdik Zsolt kanonokplébános mondott áldást.

A prózafelolvasó verseny legjobbjai

Általános iskolások:

1. Takács Alina (III. Béla Gimnázium, Baja),

2. Szász Anita (Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu – Erdély),

3. Fodor Dorottya (Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóúj­falu – Erdély). A zsűri különdíjasa: Szabó Vivien (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa).

- Kiskunhalas város különdíját Samu Szimonetta (KRK Szilády Áron Református Gimnázium) kapta.

- Bányai Gábor országgyűlési képviselő különdíját Béres Anna (Szent Gellért Katolikus Általános ­Iskola, Kiskunmajsa) vehette át.

- Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület díjazottja Balázs Dávid (Szent Kereszt Általános Iskola, Cegléd) lett.

Középiskolások:

1. Tabajdi Anna (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa),

2. Fejes Fanni (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa),

3. Nagy Norbert (Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas).

- A zsűri különdíját Tóbiás Anna (KRK Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas) kapta.

- Kiskunhalas város különdíját Szeg Dorottya (KRK Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas) nyerte el.

- A Halasi Csipke Közalapítvány által felajánlott díjat Tősmagi Klaudia (Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas) vehette át.

- Bányai Gábor különdíját Tóth Anna (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas) kapta.

- Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület különdíjban részesítette a felvidéki Czajlik Boglárkát (Ma­riánum Egyházi Gimnázium, Komárom).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában