Csólyospálos

8 órája

Polgármesterek találkozója: fejlesztési terveiket összegezték a településvezetők – galériával

Legfontosabb fejlesztési célkitűzéseiket és a településeket érintő problémákat vették górcső alá a 4. számú választókerület polgármesterei csütörtöki találkozójukon. A már hagyományos negyedévente megrendezendő tanácskozásuknak ezúttal Csólyospálos adott otthont.

Vajda Piroska

A településvezetőket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék az önkormányzatokat érintő problémákat és megoldásokat keressenek azokra. Ugyanakkor a választókerület polgármesterei minden alkalommal tájékoztatót kapnak országos, aktuális témákban is. Ezúttal Héjj Dávid, a kormányzati egyeztetések koordinálásáért, valamint az Országos Beruházás Monitoring rendszer működtetéséért felelős kormánybiztos volt a polgármesterek segítségére. Közösen próbáltak válaszokat találni a településeket érintő legsürgetőbb kérdésekre. 

polgármesterek találkozója, Lezsák Sándor, tanácskozás
Polgármesterek találkozója: fejlesztési terveiket összegezték a településvezetők
Fotó: Vajda Piroska

A polgármesterek találkozója régi hagyománnyal kezdődött

A találkozó régi hagyomány szerint a házigazda település bemutatkozásával kezdődött. Ábrahám-Furus János polgármester Csólyospálossal kapcsolatban két dolgot emelt ki köszöntőjében. Büszkén számolt be arról, hogy míg a legtöbb kistelepülésen az általános iskolások a közeli városokba járnak iskolába, náluk fordítva van. Iskolabusz-járatot indítottak Kiskunmajsa és Csólyospálos között, így 50 majsai gyermek jár a csólyosi iskolába. Hozzátette, erre a lépésre azért volt szükség, hogy megmentsék a saját iskolájukat. A település másik büszkeségeként az ország egyik legszebb bemutatókertjét, a Tóth Kertészetet emelte ki. A polgármesteri köszöntő után levetítették a település imázsfilmjét. 

Hasonló tervek és célok

A bemutatkozás után Lezsák Sándor arra kérte a polgármestereket, hogy mindenki számoljon be legfontosabb fejlesztési tervéről. Ezeket összegezve elmondható, hogy a legtöbb településen kerékpárút építést- és felújítást, kül- és belterületi útépítést és felújítást, a helyi turizmus fejlesztését, szálláshelyek bővítését, a közintézmények felújítását, óvoda- és iskolabővítést, bölcsődei férőhelyek létrehozását, tornaterem, piaccsarnok, tanuszoda, ifjúsági garzon lakások építését, ipari park fejlesztést, községi konyha létrehozását, szennyvízelvezető csatorna kiépítését szorgalmazzák a polgármesterek. 

Bérrendezésre és vízre várnak  

A tanácskozáson napirendre került a Homokhátság elsivatagosodása is. Elhangzott, hogy a térség egyik legsürgetőbb problémájára, a vízutánpótlás megoldására a tervek már elkészültek, annak megvalósítása szakaszosan fog megvalósulni, amennyiben a forrás rendelkezésre áll. 

A másik kardinális kérdés a köztisztviselők bérrendezése volt. A polgármesterek szerint, ha nem történik mielőbbi változás, akkor hamarosan elfogynak a szakemberek a polgármesteri hivatalokból. A településvezetők szerint több fizetés és megbecsülést érdemelnének az önkormányzati dolgozók. 

Lezsák Sándor válaszában derűlátásra biztatta a polgármestereket. Mint mondta, néhány éve a pedagógusok bére miatt aggódtak, ami az elmúlt években megoldódott. A honatya hangsúlyozta, bízik benne, hogy hamarosan a köztisztviselők fizetése is rendeződni fog.  

A 4. számú választókerület polgármesterei

Hét településen kezdte meg a munkáját új polgármester: Gátéren Pállné Dakó Eszter, Izsákon Lakatos Tamás, Jászszentlászlón Sebestyén István, Móricgáton Tóth Antal, Nyárlőrincen Pácsa József, Tiszaalpáron Ágoston Béla, Tiszaugon Madari Márton. 

Tizenhét településen változatlan maradt a polgármester személye: Ágasegyházán Füredi János, Bócsán Szőke-Tóth Mihály, Bugacon Szabó László, Bugacpusztaházán Kerekes László Zoltán, Csólyospáloson Á. Fúrús János, , Fülöpjakabon Bodor Sándor, Fülöpszálláson Gubacsi Gyula, Jakabszálláson Szabó György Róbert, Kiskunfélegyházán Csányi József, Kiskunmajsán Patkós Zsolt, Kömpöcön Tisoczki László, Kunszálláson Almási Roland Márk, Lakiteleken Madari Róbert, Orgoványon Gál Szilvia, Pálmonostorán Cseszkó László, Petőfiszálláson Szász János, Szankon Varga Ferencné.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában