Összefoglaló

3 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 2.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Szerda reggel tűzoltók és rendőrök siettek Nemesnádudvarra, a Hunyadi utcába, ahol egy férfi többször is megszúrta feleségét és felgyújtotta az autójukat és a házukat. A családfő bennégett az épületben.

Bács-Kiskun, összefoglaló, hírek
Megszúrta a feleségét, majd magára gyújtotta az otthonukat egy nemesnádudvari férfi
Fotó: Pozsgai  Ákos

Bár a napokban esett, de a nyári aszályra készülhetnek majd a gazdák. A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell a szőlészeknek és a gyümölcstermesztőknek. Ritter Imrét a Soltvadkerti Gazdakör elnökét kérdeztük, ő hogyan alkalmazkodik az időjárás okozta kihívásokhoz?

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt egy főként akkumulátor lopásokra specializálódott, különös visszaeső férfival szemben, aki alig két hónap alatt 17 lopást követett el – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Többször eltiltották már a járművezetésről, mégis legutóbb is az eltiltás hatálya alatt ült a volán mögé egy 64 éves férfi. Tettei nem maradtak következmények nélkül, a  Bajai Járásbíróság gyorsított eljárásban 1 év 7 hónap börtönre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyektől is – a Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya.

A Csoóri Sándor Program által támogatott egyesületek, alapítványok okleveleinek átadását szerda délelőtt tartották. A program célja azon közösségek támogatása, amelyek őrzik és továbbadják a néphagyományokat, értékeket. Kecskeméten tíz szervezet részesült díjazásban.

A napokban vette birtokba a lakosság a felújított Szabadszállás–Kunadacs közötti utat. A közel 6,5 kilométer hosszú külterületi útszakasz felújítására közel 310 millió forintot költött a szabadszállási önkormányzat, amelyből 294 millió forint a Vidékfejlesztési Program keretein belül elnyert támogatás.

Egy energetikai beruházási csomag részeként újítják fel a Köztársaság utca 1. szám alatti régi városházát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert pályázati forrásból. Megújulnak a lovas bázis mögött a Szabó Ervin utca 9. szám alatti önkormányzati bérlakások is, a két beruházás együttes értéke mintegy nettó 88 millió forint.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat szeptember 30. és október 6. között zajlik országszerte. A szakma legjelentősebb programsorozata az Ady Endre Városi Könyvtárban is a legtöbb érdeklődőt megmozgató esemény. A bajai könyvtár programsorozatának egyik legizgalmasabb előadását Tircsné dr. Propper Valéria irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtári igazgatótól hallhatták az érdeklődők Sárospatak nagyasszonyai címmel.

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria 2010-ben indította el a PsychArt 24 programsorozatot, amihez a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztálya idén először kapcsolódott be. Százharmincan festettek huszonnégy órán át, összesen 127 festményt készült.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában