Kecskemét

2 órája

Hatékony segítők lehetnek az apák a szülőszobán is

Leendő szülők, főként első babájukat váró családok számára kedvez Kecskeméten az Egészségfejlesztési Iroda programja. Apák a szülőszobán, Apák a gyermekágyban címmel fut a rendezvény, ahol az édesapáknak segítenek, hogy hasznossá tegyék magukat, hatékonyan segítsék párjukat.

Sebestyén Hajnalka

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) már sikerrel viszi az ingyenes szülésfelkészítő programját, újdonság a nyáron debütált az Apák a szülőszobán, Apák a gyermekágyban című rendezvényük. Ennek keretében a Kecskeméti Születésközpont két szakembere, Kovács-Dandi Csilla és Száraz Zsófia nyújt a leendő édesapáknak hasznos útravalókat, mindezt önkéntesen és ingyenesen, mert szívügyük a szülés-születés.

apák a szülőszobán, Egészségfejlesztési Iroda, családok
Hatékony segítők lehetnek az apák a szülőszobán is
Forrás: Beküldött fotó

Szuper apás délután

Kovács-Dandi Csilla kismama jógaoktató, dúla, perinatális szaktanácsadó hallgató elmondta: az ötletet az általa hosszú évek óta szervezett Születésünnep rendezvény sorozat adta, ahol ő és Zsófia külön-külön már tartott kimondottan az apákat megszólító programokat. Most ezt ötvözték az EFI segítségével, egy közös ingyenes apás délutánná. Az első ingyenes rendezvényük augusztusban volt, a második pedig most október közepén. Az érdeklődés nagy, és a vissszajelzések is pozitívak.

Apák a szülőszobán

Kovács-Dandi Csilla az első blokkban az apák szerepéről szól a szülőszobán. A vajúdás folyamata nem csak az anyák intenzív élménye. Azok az apák, akik tájékozódnak, információt gyűjtenek, felkészítésen vesznek részt, sokkal talpraesettebben tudnak jelen lenni a szülőszobán. 

A szakember a beszélgetés során olyan „fegyvereket és technikákat” mutat be számukra, melyek segítenek az apáknak abban, hogy hatékony, hasznos segítők legyenek, így a vajúdás egy közös, még inkább összekovácsoló „együttélmény” lesz a számukra. 

Apák a gyermekágyban

Száraz Zsófia: szociál- és családpedagógus, szupervízor, pár-és családterapeuta jelölt tartja meg a rendezvény második blokkját. A várandósság időszakában extra figyelmet kap a kismama, baba, család. Várakozással, félelemmel, bizonytalanság és sok információval telített időszak. Majd a gyermek születése után ez az extra figyelem megszűnik, a szerepek átrendeződnek. Ha nincs támogató nagycsalád, a pár magára marad. Éppen ezért ebben az időszakban az apára fokozott megtartó erő hárul. Ezt a témát járjuk körül, miben tud az apa segítő társ lenni, és hogyan vigyázhat ő is a saját lelki egyensúlyára.

Egyedül is részt vesznek a programon

Csilla és Zsófia összegezte eddigi tapasztalataikat, a visszajelzések mutatják számukra, hogy van igény az útmutatásra. Az apák érdeklődők, valóban szeretnének párjuknak segíteni, szeretnék hasznosnak érezni magukat. Zömében első babások érkeznek, de van olyan is, akinek mondjuk az első szülés nem volt jó élmény, és ezt szeretné átfordítani. Jellemzően a kismamákkal együtt jönnek a leendő apák, de a legutóbbi csoportban is volt két olyan résztvevő, aki egyedül vágott bele, hogy segíthessen párjának. A rendezvény ingyenes. A szakemberek nyitottak a folytatásra. 

Pozitív visszhang

A párok részéről többen is visszajeleztek, mindenki pozitív élményekkel távozott. A következőket a résztvevők írták. 

„Nagyon tetszett, hogy valóságos és életszerű helyzetek kerültek bemutatásra, hisz pontosan kell tudnunk, mire számítsunk. Nagyon jó volt a sok saját tapasztalatból hozott példa is, ez mindig változatossá tesz egy előadást, és kifejezetten élvezetessé.”

„Felemelő, hogy ezeket a nehéz témákat milyen könnyed hangnemben és stílusban adták elő. Sokkal közelebb kerültünk ahhoz az ismeretlen területhez, ami még ránk vár. Férjemmel együtt elégedettek voltunk. Nem egy unalmas tankönyvszerű dolgot, témát, előadást kaptunk, hanem életszerűt. Olykor meg is hatódtam, át tudtam érezni már előre azokat a perceket, amikről szóltak az előadások. A gyakorlati tanácsok, ismeretek nagyon jól jöttek.”

„Hasznosak voltak a bemutatott fájdalomcsillapítási technikák. Mi a második gyermekünket várjuk, az első szülésem császármetszéssel zajlott, így nem volt róla fogalmam, hogy képzeljek el egy normál lefolyású szülést főleg apával együtt. Nyilván nem tudjuk, hogy alakul majd, de felkészülten vágunk bele, bárhogy is lesz.”

„A férjemmel nagyon jól éreztük magunkat, tetszett, hogy nem teljes komolysággal, hanem egy kis humort belecsempészve zajlott az előadás. Ez is szerintem megnyugtatja azokat, akik kicsit félve, aggódva állnak a szüléshez.”


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában