Bulgária

2024.09.11. 18:56

Rangos versenyen ért el kiváló eredményt csapatával a kecskeméti diáklány

A Bányai Júlia Gimnázium egy rangos versenysikerről számolt be honlapján. A Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián Bulgáriában Kovács-Bánhalmi Hédi Zita 12.A osztályos tanuló az összetett versenyben csapatával 3. helyezést ért el, 37 ország 44 csapata között.

Sebestyén Hajnalka

A Neumann Társaság beszámolójából további részletek is kiderülnek. Hazánkat két csapat képviselte a Bulgáriában lezajlott Nemzetközi MI Diákolimpián (IOAI), amelyet a technológia újdonságából adódóan idén először rendeztek meg. Célja, hogy inspirálja a mesterséges intelligencia (MI) iránt érdeklődő fiatalokat, és támogassa a mesterséges intelligencia úttörőinek következő generációját. Burgaszban hat kontinens közel kétszáz diákja mérte össze tudását. Mindkét 9-12. osztályos diákokból álló magyar csapat tagjainak kiválogatása, felkészítése és delegálása a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósult meg.

verseny, mesterséges intelligencia, diákolimpia
Az összetett rangsorban a magyar 1. csapat a 3. helyen végzett, így a teljesítményért különplakettben is részesült
Forrás: njszt.hu

A bányais diáklány, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita az 1-es csapatot erősítette. Mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett a tudományos feladatokban (rajtuk kívül a kínai, vietnámi, mongol és észt csapatok értek el ugyancsak ezüstöt), a gyakorlati feladatokért pedig az 1-es csapat kapott ezüstérmet. Mivel az IOAI 2024 zsűri összesítette a két forduló eredményét, az összetett rangsorban a magyar 1. csapat a 3. helyen végzett. Kovács-Bánhalmi Hédi Zita csapattársai fővárosi gimnáziumok tanulói voltak. 

A versenyen egy-egy tudományos és gyakorlati forduló során három területhez – természetesnyelv-feldolgozás (NLP),  gépi tanulás és gépi látás – kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. A négyfős hazai csapatokat egy több mint negyven diák részvételével zajlott válogatóverseny során választották ki. A szervezők minden résztvevő diákolimpikon számára ingyenes online kurzust és tananyagot is biztosítottak. A diákok tudásának elmélyítését Magyarországon kiegészítő online kurzusok és a válogatottat felkészítő nyári tábor szolgálta.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában