Elismerés

2024.09.03. 14:00

Baja és környéke kiválóságait is díjazták az ünnepi közgyűlésen

Harminckét kitüntetést adtak át a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés ünnepségén a napokban Szabadszálláson. A díjazottak között több bajai és környékbeli kitüntetett is van.

Márton Anna

A Bács-Kiskun Vármegyéért díjat ezúttal Bergmann János címzetes apát vehette át. Mint Rideg László elnök beszédében hangsúlyozta, a díjazottak jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Bács-Kiskun ne csak fennmaradjon, de virágozzon is.

közgyűlés, díjazás, elismerés
Baja és környéke kiválóságait is díjazták az ünnepi közgyűlésen
Forrás: Beküldött fotó

A német kerékpáros postások táskáját gyártják

A legmagasabb kitüntetés mellett további 13 kategóriában osztottak ki elismeréseket. Bács-Kiskun vármegye gazdaságáért díjban részesült Mazug Tibor, a Mazug Ponyva Kft. tulajdonosa is. A bajai vállalkozó méltatásában kiemelték: a Mazug Ponyva Kft. 1995-ben családi vállalkozásként indult, ám újításaiknak köszönhetően mára a műszaki textíliák világának meghatározó hazai szereplőjévé váltak. Sőt, a német kerékpáros postások ikonikus sárga táskája is náluk készül. Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ezért a hulladékponyvákat is felhasználják egyedi termékek gyártására.

Baja és térsége értékeit kutatja

Bács-Kiskun vármegye kultúrájáért díjat N. Kovács Zita művészettörténész muzeológusnak adományozták. A méltatásban elhangzott: N. Kovács Zita a bajai Türr István Múzeumban 1996 óta dolgozik, 2011-től az intézmény igazgatója. Szakterülete a 19-20. századi és kortárs Bács-Kiskun vármegyei képzőművészet. Kiemelten fontosnak tartja Baja és térsége még fellelhető értékeinek gyűjtését, megőrzését. Országos és nemzetközi képzőművészeti tárlatok, múzeumpedagógiai programok szervezője. Közművelődési tevékenysége mellett tudományos munkát is folytat, rendszeresen publikál.

Végigjárta a ranglétrát

Bács-Kiskun vármegye egészségügyéért díjat Bari Józsefnek adták át. Bari József pályafutását 1980-ban mentőszakápolóként kezdte a bajai mentőállomáson. A Bajai Szent Rókus Kórházban végigjárta a ranglétrát: dolgozott ápolóként, intenzív szakápolóként, vezette az oktatási osztályt, majd az ezredfordulóig ápolási igazgatóhelyettes volt. Dolgozott a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett diplomásápoló-képzésének szakfelelőseként, továbbá felnőttképzéseket szervezett. 2011-től a bácsborsódi központtal működő Őszi Napfény Integrált Szociális Intézmény vezetője.

Repertoárjukban egyházi kórusművek szerepelnek

Bács-Kiskun vármegye közösségfejlesztéséért díjat a Szent Cecília Kórus, Baja egyik legnagyobb múltú zenei együttese kaptak. A kórus tagjai örömmel vállalják, hogy az ünnepi egyházi szertartásokat énekükkel szebbé tegyék. 2009 óta számos szentmisén énekeltek, elsősorban a bajai belvárosi templomban, de más templomokban is szívesen fellépnek. 2013 júniusában szerepeltek először hangversenyen, nagy sikerrel. Az énekkar repertoárjában kizárólag egyházi kórusművek szerepelnek. Tevékenységüket nem szereplésként, hanem zenei szolgálatként fogják fel. A díjat dr. Kosóczki Tamás és dr. Petz Gábor karnagyok vették át.

Őrzik a nemzetiségi értékeket

Bács-Kiskun vármegye nemzetiségeiért díjat Knipf János és Kubatov Márton kapta.  A vaskúti Knipf János apai nagyapja révén már gyermekkorában meghatározó élményeket szerzett a népi kézművesség területén A kosárfonás és seprűkötés fortélyai mellett a német népzene világával is megismerkedett. Megszerette a gombos harmonikát és a szájharmonikát, valamint a német népdalokat és néptáncot. A település magyar és német kórusában egyaránt kamatoztatja zenei tehetségét. Ezen kívül hagyományos sváb ételek készítésével is hozzájárul a helyi programok sikeréhez. Lelkesen vesz részt a Vaskúti Német Kisebbségi Önkormányzat munkájában is.

Kubatov Márton garai bunyevác-horvát családban született. Már fiatalon bekapcsolódott a helyi horvát nemzetiségi életbe: jelentős szerepet vállalt a nyelv és a hagyományok őrzésében, ápolásában, valamint a közösségszervezésben. Kutatói munkája eredményeként három kötetből álló könyvsorozat készült a garai bunyevácokról. Nevéhez fűződik a garai bunyevác-horvát népdalokat, néptáncokat és egyházi énekeket összegyűjtő CD-sorozat is. A Garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és tagja az Országos Horvát Önkormányzat közgyűlésének is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában