Rendezvény

2024.08.11. 17:07

Kitüntetéseket adtak át a vidámsággal teli falunapon Uszódon – galériával

A hétvége bebizonyította: Uszódon is a falunap a legjobb alkalom arra, amely a település közösségét összehozza, a szórakozás, a felhőtlen kikapcsolódás, az egy községhez tartozás érzését előtérbe helyezze. Lehetőség arra is, hogy a faluért hosszú időn keresztül tevékenykedők érdemeit a nagyobb nyilvánossága előtt is elismerjék, személyükön keresztül példát állítsanak. Ez utóbbi jegyében pénteken számos kitüntető díjat adományoztak.

Zsiga Ferenc

A péntektől vasárnapig tartó programok egy részének sikerét megélve annál fontosabb küldetését az önkormányzat – ide sorolva a kisebbségi önkormányzatot, civil szervezeteket, helyi vállalkozókat – aligha teljesíthette volna, minthogy a színes és változatos programokkal a falu minden korosztályát megszólította; kit-kit feladata, képességei szerint a szervezésbe, a műsorfolyamba pedig szereplőként is bevonta. 

falunap, Uszód, díjak
Bedi Gyula polgármester köszöntötte a falunap közönségét
Fotó: Zsiga Ferenc

A falunap pénteken kiállítás-megnyitóval kezdődött a községháza főbejárati előterében, a Kapu Galériában, ahol az idei alkotótábor terméséből nyílt tárlat. A rendezvényparkban felállított fedett színpadon először a gyerekeknek kedveztek. A debreceni Ákom-Bákom bábcsoport Csizmás kandúr című előadása szinte a székekhez szögezte az addig vidáman futkározó, többnyire óvodáskorú kicsiket. 

A folytatásban az Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptánc Együttes ifjúsági és felnőtt csoportjai adtak műsort. A tetszésnyilvánítás úgy is megnyilvánult, hogy a közönség a zene ritmusára tapsolt. Az együttes nevét is adó „gubbantós”-ról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy Uszód idén 90 éve kapcsolódott be az akkori Gyöngyösbokréta mozgalomba. Azóta az uszódi gubbantós a magyar néptáncok leírásában is szerepel. A múlt mellett a jelenről annyit feltétlenül el kell mondani, hogy idén a tánccsoport újraszerveződött. A tánccsoport művészeti vezetői immár Lakatos Bence Gábor és Radics-Lakatos Gabriella. A bemutatott táncok zenei alapját a kalocsai Pogrányi Miklós és barátai zenekar tagjai készítették el a csoportoknak.

A következő műsorszám ugyancsak helyi előadókhoz, ezúttal az Uszódi Bari(k) – hoz, azaz a helyi amatőr színtársulathoz kötődött. Mint sokak számára emlékezetes, a színjátszó csoport 2023 tavaszán uszódi, főleg iskolás és óvodás korú gyermekek szülőiből alakult. Az amatőr színtársulat az immár a klasszikusok közé sorolható Indul a bakterház című népi színjátékot mutatta be. A kitörő taps, a darab szeretetteljes fogadtatása bizonyosan nagy motiváló erő lesz a csoport munkája további folytatásához.

Alig ment le a képzeletbeli függöny, Bedi Gyula polgármester köszöntötte a falunap közönségét, majd a 2024. évi kitüntető díjakat adta át. A polgármester beszédében az elsők között az erdélyi testvértelepülésről, Abásfalváról érkezett delegáció tagjait, majd a szomszédos települések polgármestereit, az önkormányzat és a civil szervezetek képviselőit, a település vállalkozóit köszöntötte. 

Bedi Gyula felkérésére egy perces néma felállással tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Bazsó László alpolgármester emléke előtt.

A polgármester a folytatásban az előző falunap óta eltelt események felidézésekor kiemelte: átadásra került a Foktőt Pakssal összekötő Tomori Pál Duna-híd, a hozzá tartozó közút fejlesztések pedig az év végéig befejeződnek. A térséget érintő nagyberuházások révén Uszód is immár közvetlen autópálya kapcsolattal rendelkezik, a községből a Paks2 beruházás területe 15 perc alatt elérhető. Hangsúlyozta: a település lakói közül sokaknak jelenthet ez új munkalehetőséget. A polgármester beszélt arról is, hogy hosszas előkészületek után a község önkormányzata a volt szovjet repülőtér Uszód közigazgatási területére eső részére, előszerződést kötött a Jolywood Hungária Kft-vel. Bedi Gyula bizakodását fejezte ki, hogy a vevő a nagyon összetett feltételrendszernek eleget tud tenni, és megépülhet a tervezett 50 MW-os napelem-park. Ezzel pedig a település legkésőbb 2028-ban jelentős bevételhez jut.

A beszéd elhangzását követően az Uszódi Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör helyi népdalokat adott elő. 

A falunap egyik fontos epizódjaként Bedi Gyula kitüntető díjat adományozott a még a színpadon lévő népdalkörnek. Uszód Községért-díjat kapott Krausz Mártonk, Horváth Richárd és Leták Zsolt, akik a helyi futballcsapat volt és jelenlegi oszlopos tagjaiként jelentős sportsikereket értek el. Kalauz Ferenc is átvehette az Uszód Községért elismerést azért a munkájáért, amelyet a faluért hosszú évtizedeket át, példamutatóan végzett. 

Az emelkedett hangvételű, méltatásokkal kiegészített eseményt a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület mulatós műsora, majd a Groovehouse együttes koncertje követte. 

A falunap szombati programja délelőtt a Duna-parton, a szabad strandon kenuzással kezdődött, íjászattal folytatódott. Kora délután a Boldizsár emlékházban babgulyás ebédet szolgáltak fel a falu lakosságának. Az ünnepségsorozat vasárnap délelőtt az uszódi református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel zárult. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában