Előadás

2024.08.18. 15:15

Érdekességek az első Hírös Hét Fesztiválról

Dísztermi krónikák – A Hírös Hét Fesztivál 90 éve címmel Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus tart előadást augusztus 20-án, kedden 17 órakor Kecskeméten, a városháza dísztermében.

Sebestyén Hajnalka

A múltidéző program ajánlója sokaknak adhat kedvet egy kis visszatekintésre. Megismerhetik általa a kedden induló Hírös Hét rendezvénysorozat múltját.

Hírös Hét 1936
Illusztráció
Fotó: Beküldött fotó

Kecskemét tradicionális fesztiválja, a Hírös Hét egy igazi ünnep, mely nemzedékeken átívelő jellegével egyik legszebb hagyatéka az elmúlt 90 évnek. 1934-ben rendezték meg az első Hírös Hetet, amelynek kilenc napig tartó látványos idegenforgalmi és kulturális eseménysorozatával Kecskemét jelképesen kitárta kapuit Magyarország és Európa felé.

A szervezők célja a bemutatkozás, az idegenforgalom megszervezése és a kecskeméti termékek számára új piacok szerzése volt. A gyümölcstermesztési-, szőlészeti-borászati-, valamint ipari kiállítások és szakmai konferenciák mellett felsorakoztattak mindent, amire a korabeli Kecskemét büszke lehetett.

Hírös Hét 1934
Illusztráció
Fotó: Beküldött fotó

Mi minden képezte büszkeség tárgyát anno, kinek az ötlete volt a Hírös Hét, hogyan szórakoztak a korabeli vendégek, és mi maradt meg a Hírös Hét hagyományaiból? Melyik költőnk hívására érkezett népes külföldi vendégsereg? Milyen időszakok jellemezték az elmúlt 90 évet, a történelmi környezet és a mindenkori politikai berendezkedés milyen hatással volt a Hírös Hétre? Székelyné Kőrösi Ilona előadásában mindezekről és sok érdekes információról hallhatnak majd a Hírös Hét Fesztivál látogatói. Az ismert történész könyvet is írt korábban a Hírös Hét történetéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában