Verseny

2024.08.07. 13:44

Nemzetközi mezőnyben aratott sikert a bajai Ad Libitum Kórus

A 29. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen vett részt a bajai Ad Libitum Kórus augusztus 2-4. között Debrecenben. Arany minősítést kaptak, a színes műsorválasztásért különdíjban részesítette őket a zsűri, valamint a kategóriát is megnyerték.

Márton Anna

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre az Ad Libitum kórus előzőleg beküldte a jelentkezési lapokat önéletrajzzal, hanganyaggal, illetve a műsorral, amivel szerepeltek. Ez alapján egy előzetes zsűri elbírálta, hogy méltó-e a kórus arra, hogy a versenyen részt vehessen. – Ez már izgalom volt, hogy a jelentkezésünket egyáltalán elfogadják – mondta hírportálunknak Pethőné Kővári Andrea kórusvezető.

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, Ad Libitum kórus
A 29. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen vett részt a bajai Ad Libitum kórus
Fotó: Beküldött fotó

A versenyre bejutott két magyar csapat között volt az Ad Libitum

Vegyes karok közül csak a bajai Ad Libitum kórus kapott lehetőséget Magyarországról, ifjúsági kórus kategóriában rajtuk kívül a debreceni Kodály Kórus szerepelt, a többi nyolc kórus – összesen tíz csapat kapott meghívást – egészen messziről érkezett.

– Hallhattunk két Fülöp-szigeteki kórust, olasz énekegyüttest, olasz férfi kart, olasz kórust, spanyol-katalán vegyes kart, japán és görög ifjúsági kórust. Nagyon szigorú verseny volt, eléggé megkötötte a kórusok műsorát, hogy csak 1945 után keletkezett művekkel jelentkezhettünk, illetve a műsorban szerepelnie kellett egy 2000 után született alkotásnak is. Nem adták meg azt a lehetőséget, hogy a hangszerek segítsék a kórust, tehát kizárták a hangszeres kíséretet, csak akapella, szigorúan kíséret nélküli műsorral zajlott a verseny –részletezte a kórusvezető.

Fejtörést okozott a műsoruk összeállítása

Ennek alapján válogatták ki a műveket. Mint azt a kórusvezető hangsúlyozta, nem volt könnyű a választás, figyelembe kellett venni minden szempontot, azt is, hogy a kórus mit bír el.

– Azt is figyelembe kellett venni, hogy egy ilyen fajta nemzetközi versenyre könnyű művel már nem lehet jelentkezni. Nagy fejtörést okozott, hogy milyen műsorral jelentkezzünk. Végül sikerült egy nagyon igényes és sikeres programmal készülnünk. Erre a versenyre Branko Stark: Plaudite manibus kórusművét vittük elsőként, ami eléggé megdolgoztatta a csapatot, hiszen az éneklés mellett tapsolni, dobogni is kellett a kórusmű folyamán. A második egy ellenpont volt, egy nagyon szép lírai hangzású művet választottunk, Orbán György: Ave regina című kórusműve. Ezt követte Szőnyi Erzsébet: Ima alkonyi harangszóra műve és zártuk egy ugyancsak energikus, gyors, viharos kórusműve. Tehát két lírai kórusművel készültünk, ami nagy feladatot is adott a kórusnak, hiszen a lendületes gyors kezdés után egészen más arcát kellett megmutatni a kórusnak. Rengeteget gyakoroltunk – hangsúlyozta Péthőné Kővári Andrea kórusvezető.

Sikert értek el a nemzetközi mezőnyben

A 2024-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Lorenzo Donati által vezetett nemzetközi zsűrije – melynek tagjai: Bernie Sherlock, a Dublini Művészeti Egyetem tanára, karnagy; Janis Ozols, a Nemzetközi Balti-tenger Kórusverseny művészeti vezetője, karnagy; Dr. Betsy Cook Weber, a Houston Egyetem professzora, a 2018-as Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas kórusának karnagya; Kutrik Bence Artisjus-díjas zeneszerző –  a színes kategóriában 85 pont/arany diploma és a kategória győztesének az Ad Libitum Kórust hirdette ki, melynek karnagya Pethőné Kővári Andrea.

A Papageno Consulting Kft. különdíját a változatos programválasztásért: Ad Libitum Kórus kapta.

Kirobbanó örömmel fogadták az eredményhirdetést a bajai énekkar tagjai, hiszen úgy mentek a versenyre, hogy ha úgy jönnek le a színpadról, hogy mindent megtettek amit szerettek volna, akkor már számukra ez nagy öröm.

– Ez valóban egy nagy öröm volt. Amikor lejöttünk a dobogóról, akkor az örömünk szinte nagyobb volt, mint az eredményhirdetésnél, mert olyan érdekes csapatszellem lengte át azt a negyedórás műsort, amit talán soha nem is tapasztaltunk a próbák során. Mindenki annyira szeretett volna maximumot adni a teljesítményéből, hogy egy olyan odaadó teljes éneklés született, ami nekünk is nagy élmény volt. Nyilvánvalóan ez átjöhetett a zsűri, illetve a közönség számra is. A szereplés utáni pillanatok is mámorosak voltak, de természetesen az eredményhirdetésen is nagyon örültünk – mondta a kórusvezető.

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, Ad Libitum kórus
Több díjat is kapott a Ad Libitum Kórus 
Fotó: Beküldött fotó

Széles skálát ölel fel a kórus tagjainak életkora

Az Ad Libitum kórus jelenleg 48 taggal rendelkezik, a versenyre 39 tag tudott elmenni a nyaralások, egyéb elfoglaltságok miatt. A versenynek létszámhatára is volt, 40 énekesnél nem léphetett több a dobogóra.

– A kórusunk 35 éve működik, a korosztályt tekintve a mezőnyben a legszórtabb volt. Ragyogó fiatal hangokat hallottunk, Debrecenben 20 és 30 év közötti volt szinte minden kórusnál az átlagéletkor. Nálunk van 17 éves énekes is, de 73 éves is. A kórusunkban most van nyolc tündéri fiatal, akik olyan szervesen beolvadtak közénk, nemcsak hangban, hanem emberségben és barátságban is, hogy az Ad Libitum egy kiváló közösség, amellett, hogy szépen énekelnek a tagok – zárta gondolatait Pethőné Kővári Andrea

Több mint 60 éves múltja van a versenynek

Az 1961-ben alapított Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny a világ egyik legrangosabb zenei versenye. A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezetének magyarországi képviselete, a Jeunesses Musicales Hungary. 2025-ben a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny keretében a fiatal harsona-, trombita- és kürtművészek mérik össze tudásukat, 2026-ban pedig a jubileumi 30. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre kerül sor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában