MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár

2024.07.21. 14:56

Vadászgép gyorsult egy formula autó ellen a kecskeméti légibázison – videóval

Különleges videó forgott a kecskeméti légibázison. Vadászgép gyorsult a formaautó ellen: egy Gripen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata által épített formula autó ellen gyorsult a kifutópályán.

Horváth Péter

Aki követi az autósport királykategóriáját, annak ismerős lehet, hogy a kreatívabb Forma–1-es csapatok különleges videókkal örvendeztetik meg a rajongókat. Így született már olyan videó, melyben különböző versenygépek mérték össze erejüket a Forma–1-es autóval, de már vadászgép is futott gyorsulási versenyt a világ leggyorsabb versenyautóival. 

formula autó, repülőbázis, Kecskemét,
Vadászgép gyorsult egy formula autó ellen a kecskeméti légibázison
Fotó: Kecskeméti légibázis Facebook/Opoczki Bettina

Ehhez a sorhoz zárkózott fel a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME): a Műegyetem Formula Student programjának résztvevőivel forgatott kisfilmben a kecskeméti repülőbázison egy Gripen méri össze gyorsaságát a BME hallgatói által épített formaautóval, a 2024-es FRC-11-el. A videót a légibázis közösségi oldalán tette közzé.

A BME Motorsport 2018 végén alakult mindössze 8 fővel, a BME-n azzal a céllal, hogy kiemelkedő fejlődési és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítson a fiatal, tehetséges és motorsport iránt érdeklődő hallgatóknak. A csapatnak jelenleg 80 lelkes és elkötelezett mérnök, közgazdász, matematikus, valamint gazdaságtudományi szakos hallgató alkotja.  

A program honlapján olvasható tájékoztató szerint a Formula Student egy nemzetközi autó- és mérnökverseny-sorozat, kizárólag egyetemista hallgatóknak, amelynek központi eleme egy egyedi építésű formula versenyautó. Megközelítőleg 800 intézmény csapata vesz részt a nemzetközi versenyeken minden évben. Annak ellenére, hogy az épített gépek kompetensek lennének komoly versenyzésre a 3 másodperces 100-ra gyorsulással és a nagyon könnyű szénszálas vázzal, a Formula Student elsősorban egy mérnökverseny, ahol a hallgatók a dinamikus versenyszámok (pályán való versenyzés) mellett több, úgynevezett statikus (pénzügyi, dokumentációs) versenyszámban is összemérik a tudásukat.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában