Projekt

2024.07.05. 06:50

Felső Róbert: Érsekcsanád lehet Dél-Magyarországon az aktív turizmus egyik központja

Érsekcsanád polgármestere abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem volt kihívója ezúttal sem az önkormányzati választáson, így biztosan nyerte a polgármesteri választást. Az ötödik ciklusát kezdi meg októberben. Hírportálunknak Felső Róbert beszélt arról, hogy mi lehet a titka a 18 éve tartó bizalomnak, illetve a jelenleg zajló projektekről és a turisztikai tervekről.

Márton Anna

A képviselői posztra tíz jelentkező volt. A hat főből álló testület öt tagja már korábban is képviselő volt és ezúttal is bejutott, a hatodik fő nem indult és tulajdonképpen az ő helyéért volt vetélkedés, tudtuk meg a polgármestertől. 

Felső Róbert, Érsekcsanád, polgármester,
Felső Róbert polgármester
Fotó: Márton Anna

– Végül a családsegítőnket választotta meg a lakosság. Ebben természetesen benne van az is, hogy ő aktívan részt vesz az önkormányzat és a lakosok életében. Ő a Települési Értéktár Bizottság elnöke is, korábban volt Helyi Választási bizottsági tag, több pályázatban is részt vesz, annak ellenére, hogy ő a legfiatalabb képviselőnk, hiszen 24 éves, de az egyik legtapasztaltabb képviselő lesz az önkormányzati ügyekben –  mondta Felső Róbert.

Felső Róbertnek rendre bizalmat szavaznak az érsekcsanádiak

A polgármester szolgálatnak tekinti a település vezetését. – Ha azt érzékelem, hogy a testület nem úgy gondolja, ahogy én jónak látom, akkor nem a testület a hibás, hanem valószínű hogy én mondtam rosszul. Nem fontos mindent egyből lezárni, éppen ezért nálunk elég komoly előkészítő munka van. Nem a testületi üléseken zajlik a munka. Én igyekszem a legnagyobb mértékig bevonni a lakosokat a munkába. Nálunk az ülésekre nemcsak a bizottsági tagok, hanem minden díszpolgár, civil szervezet vezetője meghívott, sőt a testületi anyagokat megkapják és véleményezhetik e-mailben is. Az ülések szinte vita nélkül zajlanak le – mondta a polgármester

Kitért arra is, hogy amikor egy lakos valamilyen témában ellenérzését fejezi ki, akkor nem mindegy, hogy ő egyedül vagy az előkészítésbe bevont közel 30 fő válaszolja meg a kérdéseket. Ezáltal sokkal hatékonyabb a működésük. Mint mondta, szeretnek az emberek javaslattal élni. Mindenki nagyon komolyan veszi, hogy érsekcsanádi, azok is, akik frissen költöztek be. Nagyon sokat tesznek is azért, hogy elfogadja őket a közösség.

– Biztos ez is hozzátartozik a recepthez, illetve az, amit a kezdő polgármestereknek is javasolni szoktam, hogy azt mondják el a választóknak, hogy mindig van olyan döntés, ami egy adott szituációban nemleges, de ez azt jelenti, hogy az aznapi feltételek mellett nem. Egyébként lehet, hogy másnap teljesen más helyzetben, más jogszabályi környezetben éppen mi fogjuk javasolni.  Azt gondolom, hogy ez a recept: a nyíltság. Szerintem nincs még egy polgármester az országban, aki megcsinálja azt amit én: minden hónapban elküldöm az egész körnek, hogy az előző hónapban mire, mennyit költöttünk. Én már több mint tíz éve így csinálom. Én ebben hiszek – sorolta Felső Róbert.

Szeretnék fellendíteni a Duna menti település turizmusát

A településvezető arról is beszélt hogy jelenleg egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázattal vannak elfoglalva, továbbá két turisztikai pályázatban kulcsszerepet játszik a település.

– Egy másik fontos pályázat számunkra a Virágos Magyarország projekt. Éppen a napokban érkezik a zsűri Békéscsabáról. Mivel nincsenek közmunkásaink, csak egy hölgy, ezért gépeket vásároltunk több pályázat segítségével. Július végére egy Leader pályázat révén érkezik egy olyan 11 millió forint értékű kis traktor, amit előzőleg egy TOP pályázatból vettünk, és kettőhöz egy Magyar Falu Programban már beszereztünk 6-8 adaptert. Most már két traktor dolgozhat a faluban, illetve várjuk a második kis teherautót is, amit Magyar Falu Program támogatásból sikerül megvásárolni 18 millió forintért. Ezek segítségével az erdei útjainkat is tisztíjuk a mellette benőtt fáktól, és ezeket eladjuk. Ebben az évben már hatmillió forint bevételünk is volt ebből – sorolta Felső Róbert. 

Emellett egy járdafelújításos pályázaton dolgoznak, amit a Magyar Falu Programba szeretnének beadni. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzattal két turisztikai projekten is dolgoznak. – Nekünk az a nagyon szerencsés helyzetünk van, hogy a dunai üdülőterület miatt vannak szálláshelyek és nemcsak a Veránka-szigeti szálloda, hanem egyéb szálláshelyek is. A jelenlegi két étterem étterem mellett jövőre újra kinyit az az étterem, ami a Covid és az energiaválság miatt bezárt. A töltésen halad végig az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút, ott a Duna, ahol óriási mozgás van és most a vármegyei önkormányzat azt a célt tűzte ki, hogy a Vajas Kalocsától Érsekcsanádig evezhető, hajózható legyen kikötőpontokkal, stégekkel, tárolóépületekkel, és nálunk lesz a végpont, ahol kerékpárváltás is megtörténhet. A másik projekt a Duna Völgyi Főcsatorna, ami Császártöltéstől Érsekcsanádig lesz evezhető, a Szabadidőparkba érkezik majd mindkettő. Érsekcsanád lehet Dél-Magyarországon az aktív turizmus egyik központja – zárta gondolatait a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában