Baon podcast

2024.07.15. 10:43

Ellenőrizték a Bács-Kiskunban található természetes fürdőhelyek vízminőségét – podcast

A Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, vármegyei tisztifőorvos volt.

Orosz Fanni Flóra

A beszélgetés alatt Kisháziné dr. Puskás Zsuzsannát Faragó Miklós műsorvezető többek között arról is megkérdezte, hogy milyen a vármegyében található hét természetes fürdőhely vízminősége

Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, vármegyei tisztifőorvos
Forrás: Rádió 1 Gong

A természetes fürdővíz fogalma azt jelenti, hogy az adott felszíni víz a kormányhivatal által fürdésre engedélyezett, illetve nem áll a fürdés állandó hatósági tilalom alatt. A természetes fürdőhely, bár csak néhány betűvel különbözik az előbbiektől, jelentésében mégis mást hordoz. Beletartozik a már engedélyezett fürdővíz, illetve az adott partszakasz, ami a fürdővízhez tartozik. 

Bács-Kiskun vármegyében összesen hét természetes fürdőhely van 

Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna elárulta, hogy ez a szám évek óta nem változott. Az említett hét fürdőhelyből kettő folyóvíz mellett található: a Tiszakécskei Szabadstrand és Baján a Kamarás Duna. A további öt fürdőhely pedig állóvíz mellett került kihelyezésre. Ide tartozik Kiskunmajsán a szabadstrand, Dunapatajon a Szelidi-tó, Soltvadkerten a Vadkerti-tó, Kunfehértón a szabadstrand és a Kecskeméten található záportározó tó. 

Mikor engedélyezik a fürdővíz használatát? 

A fürdővíz használatának engedélyezése akkor kerül szóba, ha az adott fürdőhelyen legalább nyolc egybefüggő héten átlagosan naponta a száz főt meghaladja a fürdőzők létszáma, illetve a fürdőzéshez a kultúra, az alapvető közegészségügyi feltételek biztosítottak.  

Jó minőségű a Bács-Kiskun vármegyei fürdőhelyek vize 

A fürdővizek minőségét folyamatosan monitorozni kell. Az ellenőrzés akkreditált laboratórium által történik. Már a mintavételt is a laboratórium munkatársa végzi el. A szezon előtt elvégeznek egy szezon előtti mintavételt, ami alapvető feltétel ahhoz, hogy az adott természetes fürdőhely megnyithasson. Az ellenőrzések sora itt még korántsem ért véget, ugyanis az aktív szezon alatt is folyamatosan monitorozni kell a vizet, havonta legalább egy alkalommal.  

A Bács-Kiskun vármegyei fürdőhelyekről még több érdekesség derül ki az alábbi felvételen: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!