Kecskemét

2024.06.04. 06:50

A Hírös Agóra zöldfala csökkenti a globális felmelegedés hatásait – galériával, videóval

Mintegy 300 négyzetméterrel nőtt Kecskemét zöldfelülete, de az eddigiekkel ellentétben függőleges irányba: hétfő délután átadták a Hírös Agóra HA Zöldfalát. 57 tő kacsos vadszőlő fut fel zöldfalként az épület homlokzatának egy részén, mintegy 700 méter drót által vezetve, hogy azután ne csak az épület esztétikáján javítson, hanem a globális felmelegedés hatásait is csökkentse. A városban egyedülálló függőleges kert ötletgazdája Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója, a megvalósítást Kovács László Zsolt agrármérnök mecénásként segítette.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében méltatta Barta Dóra ötletgazdát és Kovács László Zsoltot, aki finanszírozta a zöldfal létrejöttét, és kiemelte, hogy a kezdeményezés válasz arra, miként lehet frissé és széppé tenni egy épületet, mindezt nem nagy összegből. 

zöldfal, Hírös Agóra, Barta Dóra, Szemereyné Pataki Klaudia
A Hírös Agóra zöldfala csökkenti a globális felmelegedés hatásait
Fotó: Horváth Péter

– Nem a milliárdokat kell egy épületbe önteni, hanem először meg kell teremteni a lelkületét, a kultúráját, utána a többi érkezik magától, jön a következő lépés, hogy miként varázsolhatunk még csinosabbá, befogadhatóbbá egy intézményt – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, kiemelve, hogy e kezdeményezés arra is válasz, miként tehetik barátságosabbá a belváros épületeit. A polgármester köszöntőjében felhívta a figyelmet az összefogás erejére, aminek a megvalósítás is köszönhető.  

A zöldfal mérhető levegőtisztító hatással is bír

Barta Dóra az átadón elmondta, hogy az innovációval közel 300 négyzetméter zöldfelületet varázsoltak a belváros szívébe. Kiemelte, hogy a megújult közművelődési intézmény kínálata nagyon széles skálán mozog, és vertikális zöldkert üzenet arról, hogy alternatív felületek is zöldíthetők. E jelentős kiterjedésben már mérhető levegőtisztító hatással is bír a zöldfelület, a közelében tartózkodókra pedig egy darab természetként terápiás hatással is lehet. Barta Dóra mindezek mellett kiemelte, hogy a globális felmelegedés hatásait jelentősen képes csökkenteni a zöldfal, hiszen télen fűti, nyáron hűti azon részét az épületnek, melyre felfuttatták, ezzel klímaberendezés nélkül tartja nyáron is hűvösen az érintett épületrészt. A hőmérsékletet reguláló hatása az utcán is érezhető lesz, hiszen mérsékli a nyári hősziget-hatást, amikor az épület ontja magából a napközben elnyelt hőt, emellett párologtat és oxigénnel is ellátja a környezetet.

A bébiállapotban lévő, de gyorsan növő kúszónövény teljes pompájában nem csak funkciójában, hanem esztétikájában is szolgálhatja a kultúrát, installációk részét képezve – mutatott rá Barta Dóra, emellett üzenőfalként is megjelenhet a későbbiekben.

Az igazgató köszönetet mondott a polgármesternek, a város főépítészének és főkertészének azért, hogy nyitottságra talált náluk az ötlet, és a köszönet hangján szólt az ügy mecénásáról.

A zöldfal tövéhez öntözőrendszert építettek

Kovács László Zsolt agrármérnök mecénásként finanszírozta egészében a zöldfal létrejöttét. Hangsúlyozta, hogy azért döntött a megvalósulás segítése mellett, mert a helyi kultúra megérdemli a támogatás minden formáját. Elmondta, hogy januárban lesz 50 éves az épület, mely akkor megfelelt a kor kívánalmainak, de ma már ez nem mondható el, és ez hozzájárulhat az épület megújulásához, az élhető munkakörnyezet megteremtéséhez. Ezzel ráadásul kiváltják a nagy energiafogyasztású klímaberendezések egy részét.

Kovács László Zsolt elmondta, hogy a kacsos vadszőlő Amerikában őshononos növény, Európában az 1800-as években, Magyarországon pedig 1960 környékén honosodott meg mint dísznövény. A növény április közepétől már lombot hoz, és tavasztól védi a napsugarak ellen az épületet. Emellett természetes zajfogóként is funkcionál, akár 5 decibellel csökkentve a csapódó hangok zajszintjét.

Tövéhez öntözőrendszert építettek, ami naponta kétszer látja el megfelelő vízzel a növényt és közel 700 méter drót rendszert építettek, hogy arra fusson fel a vadszőlő.

Kovács László Zsolt kiemelte, hogy ez mérföldkő a város életében, hiszen nem vízszintesen, hanem függőlegesen növelték a zöldfelületet. Reményét fejezte ki, hogy jó példaként szolgál a kezdeményezés, hiszen rengeteg függőleges felület található Kecskeméten, ami alkalmas lehet a vadszőlővel való befuttatásra.

A megnyitón a Kecskemét City Balett táncművészei működtek közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában