Baon podcast

2024.06.28. 06:50

Utazás előtt időben ellenőrizzük okmányainkat! – podcast

Milyen okmányok szükségesek a külföldi utazáshoz? Mennyi idő alatt érkezik meg az új útlevél? Mennyibe kerül egy gyermek útlevél? Többek között ezekről is tájékoztatást adott Cseh Tamás, a Bács-Kiskun vármegyei kormányhivatal kecskeméti járási hivatal vezetője a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Itt a nyár, megkezdődtek a családi nyaralások. Különösen a külföldi utaknál érdemes minél előbb ellenőrizni az okmányokat, nehogy az utolsó pillanatban derüljön ki, lejárt az útlevél vagy a személyi igazolvány.

baon podcast, okmány, utazás
Cseh Tamás, a Bács-Kiskun vármegyei kormányhivatal kecskeméti járási hivatal vezetője
Forrás: Rádió 1 Gong

Országonként eltérőek a szabályok

Cseh Tamás hivatalvezető az elején elmondta: külföldre érvényes útlevéllel, illetve uniós országok esetén érvényes személyazonosító igazolvánnyal is lehet utazni. Az adott ország beutazási feltételeiről azonban érdemes mindenképpen előzetesen tájékozódni. A konzinfo.mfa.gov.hu honlapon gyakorlatilag minden megtudható a tervezett célállomásról, például az adott országban elfogadják-e az ideiglenes személyi igazolványunkat, vagy milyen okmányokkal lehet vezetni autóbérlés esetén. 

Költségek 

Az útlevél ára több mindentől függ. 18 év alatti korosztálynál, amennyiben saját háztartásban nevelt egy kiskorú gyermek van, abban az esetben az útlevél illetéke 2500 forint. Amennyiben már kettő kiskorú gyermekre igényelnek útlevelet, akkor 1250 forint/gyermek az útlevélnek az illetéke. Három vagy több gyermek esetében pedig 500 forint gyermekenként. 

A 18 és 60 év közötti korosztály két lehetőség közül is választhat: ha 5 évre igényelnek, akkor 7000 forint az útlevél, 10 éves időintervallumnál 14.000 forint az illeték. 65 év felett pedig illetékmentes az útlevél.

Szülői beleegyezés

A 18 év alatti gyermekek útlevél igényléséhez mindkét szülőnek a hozzájárulása szükséges. Amennyiben nem tudnak mindketten ott lenni a kérelem benyújtásakor a kormányablakban, akkor szülői hozzájáruló nyilatkozatot kell csatolni a benyújtandó kérelemhez. Ezen nyomtatvány letölthető az internetről. 

Gyorsasági eljárások

Az igényelt útlevél alap eljárásban a kérelem beérkezését követő naptól számított 20 napon belül készül el. Előfordul, hogy valaki egy rendkívüli utazással szembesül, vagy nem ellenőrzi időben az okmányok érvényességét, ilyen esetben három lehetőség közül is választhat. 

Soron kívüli eljárást kérhet, ebben az esetben 5 napon belül állítja ki a hatóság az útlevelet, ennek a pótdíja 19.000 forint. Sürgősségi eljárást is választhat, amikor már három napon belül elkészítik az útlevelet, ennek pótdíja 29.000 forint. Az azonnali eljárás keretében 24 órán belül megvan az útlevél, 39.000 forint pótdíj ellenében. 

Időpontfoglalás applikáción is

Az útlevél bármelyik kormányablakban intézhető. Az ügyintézésre nem szükséges előre időpontot foglalni, de amennyiben a várakozási időt szeretnénk elkerülni, az időpontfoglalásra több lehetőségünk is van. Telefonon a 1818-as számon tudunk időpontot foglalni, interneten az idopontfoglalo.kh.gov.hu honlapon, illetve a kormányablak mobil applikáción. Ez utóbbi sok pozitívumot rejt. Lehetőséget ad online sorszámhúzásra, és amikor bemegyünk a kormányablakba, csak a megérkeztem gombot kell megnyomni az applikáción. Arra is lehetőséget kínálnak, hogy megnézzük, az adott intézendő ügyünkben, melyik kormányablakban, milyen várakozást időre számíthatunk.

TB kártya

Cseh Tamás végül arra hívta fel a figyelmet, hogy külföldi nyaralás előtt érdemes megigényelni az uniós TB kártyát is, mely rendkívüli egészségügyi probléma esetén nagy segítséget nyújthat. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában