Fejlesztések

2023.11.10. 21:09

Felújított utakat adtak át Tiszaugon – galériával

Három felújított utat adtak át pénteken Tiszaugon. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több fiatal választja otthonául Tiszaugot. Úgy tűnik, hogy megállt a népesség csökkenése, ami nagyon jó visszaigazolása az elvégzett munkának – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

Vajda Piroska

Három felújított utat is átadtak pénteken Tiszaugon

Fotó: Vajda Piroska

Káré Gábor polgármester elmondta, az útfelújítások két sikeres projekt keretében valósultak meg. A Bem utca és folytatásaként a Kis-Tisza utca 760 méteres szakasza a TOP Plusz keretében 50 millió forintból újult meg. A Rákóczi utca 160 méteres szakaszát pedig a Magyar Falu Program keretében 20 millió forintból újították fel.  

A településen nagyon jól látszik, hogy 2014 óta dinamikus fejlődésnek indult. Az elmúlt évek alatt több fejlesztési is megvalósult a faluban. Elkészült a könyvtárat és a helyi művelődési házat magában foglaló Közösségi Színtér felújítása. A fejlesztést a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert 37 millió forintos támogatásból valósították meg. A beruházás során kívül-belül megújult az intézmény, leszigetelték az épületet és kicserélték a nyílászárókat is. Ezt követte az óvoda külső hőszigetelése és tetetőcseréje. A sort az orvosi rendelő külső-belső felújításával folytatták,  illetve kibővítették egy fogászati szakrendelővel is. Egy energetikai pályázat keretében pedig az idősek otthonát is felújították. A beruházás keretében 86 napelemet helyeztek el az épületen, így szinte nullára jön ki az intézmény villanyszámlája. De korszerűsítették a település csapadékvíz-elvezető rendszerét is. Ugyanakkor a horgászturizmus fejlesztése keretében a vízpart könnyebb megközelítése érdekében közel másfél kilométeres horgászösvényt építettek, illetve a horgászok kényelmét kiszolgálva vizesblokkokat is létesítettek – részletezte a polgármester, aki azt is elmondta, hogy két beruházás befejezése várat még magára. Az egyik a Lakitelek és Tiszaug között épülő kerékpárút befejezése, valamint a mini bölcsőde átadása. Az intézmény elkészült, már csak arra várnak, hogy az áramszolgáltató rákösse a hálózatra az épületet. A kerékpárutat is heteken belül birtokba vehetik a kerékpárosok. 

Rideg László, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a 85 milliárd forint pályázati forrásból a vármegye mind a 119 települése részesült, amiből 774 közösségi célú fejlesztés valósult meg. Ezzel országos szinten is kiemelkedő eredményt ért el a vármegye. A fejlesztések célja az volt, hogy minél élhetőbbé tegyék a településeket. Hogy minden egyes településen legyen értelme élni, ott maradni. Így Tiszaugon is, ahová több mint 600 millió forint TOP-os pályázati támogatás érkezett. 

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy míg itt Kárpát-medencei magyar földön utakat építünk, addig Ukrajnában utakat, hidakat, épületeket, templomokat romolnak. Hozzátette, 3155 település van Magyarországon és a legkisebb is fejlődött az elmúlt 12 esztendőben. Utakat építettek, templomokat hoztak rendbe, iskolákat újítottak fel és még sorolhatnánk a fejlesztéseket. Itt Tiszaugon az elmúlt esztendőkben látható változás történt és a következő évek fejlesztési tervei is fantasztikus lehetőséget kínálnak. 

– Nagy jövője van ennek a kis településnek. Meggyőződésem, hogy folytatódik az az irány, miszerint egyre többen települnek kistelepülésekre és egyre többen érdeklődnek Tiszaug iránt is. Nagy felelőssége van a kormányzatnak, az önkormányzatnak, a vármegyei önkormányzatnak, hogy ezt a fogadókészséget erősítse itt az Alföldön – fogalmazott a honatya. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában