Kiskőrös

2023.11.25. 10:32

Díszvacsorával zárult a köztársasági elnök Bács-Kiskun vármegyei látogatása – galériával

Elnöki díszvacsorával zárult Novák Katalin köztársasági elnök két és fél napos Bács-Kiskun vármegyei látogatása. Kiskőrös volt a helyszíne a záróeseménynek, melyen az államfő a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést nyújtott át Szilágyiné Szinger Ibolyának, az Eötvös József Főiskola rektorának.

Tapodi Kálmán

Novák Katalin köztársasági elnök

Fotó: Pozsgai Ákos

A vármegye vezető személyiségeinek adott elnöki díszvacsorára sorra érkeztek a művészeti-, politikai-, egyházi élet közismert szereplői, de borászok, jelentősebb vállalkozások vezetői és paralimpikonok is meghívást kaptak a Vinum Hotelben tartott zárórendezvényre. Sokan jöttek ajándékkal, virággal a kezükben, ami tisztelgés volt az államfő személyének, akit szombati névnapja alkalmából is többen köszöntöttek. A meghívottak az Aurin Leánykarral együtt énekelték el a Himnuszt, majd egy különleges esemény következett: Novák Katalin állami kitüntetést adott át Szilágyiné Szinger Ibolyának, az Eötvös József Főiskola rektorának.

Állami kitüntetést kapott az Eötvös József Főiskola rektora, Szilágyiné Szinger Ibolya
Fotó: Pozsgai Ákos

A kitüntetett méltatását Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke olvasta fel. Mint elhangzott:  Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya 1991-ben szerzett orosz-matematika szakos középiskolai tanári diplomát Szegeden. A diploma megszerzését követően 1991-ben a bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskola (jelenleg Eötvös József Főiskola) Természettudományi Tanszékén tanársegédnek nevezték ki. Példás oktató és tudományos munkájának köszönhetően 1998-tól főiskolai adjunktusként, 2010-től főiskolai docensként, majd 2015-től főiskolai tanárként dolgozik első munkahelyén, a főiskolán. 2010-ben szerezte meg a doktori (Ph.D.) tudományos fokozatot „summa cum laude” minősítéssel a Debreceni Egyetem Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola matematika-didaktika programjában. 2017-ben általános rektorhelyettesként kezdte meg vezetői tevékenységét, majd rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes lett. 2019. május 10-étől öt évre szóló rektori megbízást kapott. Szilágyiné Szinger Ibolya a felsőoktatás területén a hallgatók oktatásában hosszú ideje elismerésre méltó, áldozatkész és önzetlen tevékenység lát el. A múlt évben Bács-Kiskun Megye Ifjáságának Neveléséért-díjat adományozott számára a megyei közgyűlés. Vezetése alatt a 150 éves múlttal rendelkező főiskola szellemiségében és infrastruktúrájában is teljesen megújult. 

Novák Katalin köszöntője során örömmel szólt arról, hogy számára is különleges alkalom egy állami kitüntetést személyesen átadni. Az államfő a vármegyei látogatásának „intenzív két és fél napját” összegezve kijelentette: jó itt lenni, mert számára több okból is kedves ez a  vármegye, hiszen szülein keresztül is kötődik Bács-Kiskunhoz. Nagyszülei pedig évtizedeken keresztül tanítottak Ágasegyházán, ahol gyerekként a nyarait töltötte, így otthon érzi magát a vármegyében.

– A vármegyelátogatásoknak az a célja, hogy találkozzam olyanokkal, akiken keresztül meg tudom érteni, hogy mi az ami leginkább foglalkoztatja az itt élőket – fogalmazott többi köszönt az államfő, aki hozzátette: jó volt mindezekről beszélgetni a kecskeméti gimnazistákkal, vagy éppen Bácsszentgyörgyön a határvédőkkel, a települések vezetővel vagy az ott lakókkal. 

– Jó volt rácsodálkozni Kiskőrösnek a szépségeire is

 – emelte ki Novák Katalin, aki bevallotta, hogy jó volt megállni Soltvadkerten egy fagylaltra, mint azt tették gyerekkorában is.

– Nyolc éven keresztül felelhettem a családokkal kapcsolatos döntésekért, és lehetőségem nyílt, hogy olyan döntéseket kezdeményezhessek, készíthessek elő vagy hozhassak meg, melyek a magyar családok életét hivatottak javítani, melyek a magyar fiatalok számára teszik talán könnyebbé a gyermekvállalást, a családalapítást. A mostani két és fél napban is azt tapasztalhattam Bács-Kiskun vármegyében, hogy itt is a családok adják meg az erőt. Itt is a családok adják meg a közösségnek az összetartó erejét, amelyre támaszkodhatnak, akár könnyebb, akár nehezebb időkben – mondta az államfő, aki kiemelte Bácsszentgyörgy példáját, ahol tíz éven keresztül nem született egyetlen gyermek sem, és most tizenkettő tizenynyolc alatti gyermekük van. – Talán ez kifejezi azt, hogy van remény arra, hogy képesek vagyunk a demográfiai télből demográfiai tavaszt varázsolni és nem köszönt be Magyarországon a demográfiai jégkorszak – fogalmazott az államfő, aki vacsora idején többekkel is személyesen elbeszélgetett a terített asztaloknál.

Soltvadkerti és kiskőrösi borok mellett, Pilvax-szeletet is fogyaszthattak

A díszvacsora vendégeit különleges menüsor várta, melyben az őszi céklasaláta mellett, akasztói szikiponty halászlé, halhússal töltött derelyével, sous vide sertészszűz, kiskőrösi sztrapacska, pirított gombák szerepeltek. Desszertként pedig Petőfi Pilvax szeletet fogyaszthattak. A soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában készített  édesség egy csokoládés és mandulalisztes rétegen nyugvó, bourbon vaníliás és kávés mousse, meglepetés ropogós réteggel a tetején. Mindez sós karamellel, kolumbiai csokoládés glazinggel és roppanós kávés meringue-gel díszítve. Az apertif a kiskőrösi Szentpéteri Méthode Traditionelle 2021, száraz pezsgője volt. A borkínálat: Vass Néró rosé 2023 (Kiskőrös), Frittmann Kadarka selection 2021 (Soltvadkert), Font Kékfrankos selection 2022 (Soltvadkert) volt és megkóstolhatták a vendégek a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt.  Pilvax kávélikőrjét is.

Az államfő a vármegye ajándékaként, Pócsik Olga kiskunmajsai művésztanár Életfa című festményét vehette át.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában