2023.08.09. 13:04
Daragó Dénes: számos előnye lehet, ha magunk készítjük a lekvárt – podcast
A háziasszonyok zöme biztosan elgondolkodott már legalább egyszer az életében, hogy kipróbálja a lekvárfőzést, de nem tudja, hogyan is kezdjen hozzá. Cikkünkben összefoglaljuk a praktikákat, az esetleges buktatókat, amiben segítségünkre volt Daragó Dénes, az Aranyhomok térségi lekvárverseny zsűritagja.
Forrás: shutterstock.com / illusztráció
Számos előnye lehet, ha magunk készítjük a lekvárt, amit akár süteményben, akár csak kenyérre kenve fogyaszthatunk még egy-két évvel később is. Például biztosan tudjuk, hogy milyen minőségű összetevőkből készítjük, és csak olyat teszünk bele, amit ismerünk. Ezenkívül az sem utolsó szempont, hogy a saját ízlésünknek megfelelően állíthatjuk be a sűrűséget, édességet stb.
Daragó Dénessel, okleveles vegyészmérnökkel beszélgettünk az íratlan szabályokról. Például arról, hogy milyen eszközökre van szükség a folyamat alatt. Arról, hogy melyek azok a lépések, amik biztosan elengedhetetlenek a lekvárfőzés alatt, annak érdekében, hogy a főzet kellően tartós maradjon, és elárulta, hogy a befőző cukrok nagy mértékben megkönnyíthetik a főzési folyamatot. Ezenkívül azt is megkérdeztük tőle, hogy az immár hetedik éve megrendezett Aranyhomok térségi lekvárverseny zsűritagjaként, milyen szempontok alapján értékelik a beküldött pályaműveket.
A VII. Aranyhomok térségi lekvárversenyre augusztus 10-ig lehet nevezni a lekvárokat (az Egyesület Csányi János krt. 14. sz. alatti irodájában), melyeket három kategóriában értékelnek: hagyományos ízű lekvárok, vegyes gyümölcslekvárok és különleges, kreatív lekvárok körében. Az eredményhirdetésre hagyományosan minden évben a Hírös Hét Fesztiválon kerül sor, tehát a fődíj, vagyis a "Kecskemét és térsége lekvárja" cím, és egy befőzőautomata 2023. augusztus 23-án kerül átadásra.
A lekvárfőzéssel kapcsolatban további részleteket tudhatunk meg Daragó Dénestől az alábbi felvételen:
A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
Baon podcast
- Több mint 100 település hulladékgazdálkodását segíti a Kisfái válogatómű – podcast
- A mesterszakács libahúsos receptjei karácsonykor is jól jöhetnek – podcast
- Idén havonta 30 lakástűz okozott munkát a tűzoltóknak vármegyénkben – podcast
- A klímaváltozás felgyorsítja a fák öregedését és pusztulását Kecskeméten is – podcast
- Mutatjuk az év legtrendibb szakmáit a nyári diákmunka programban