Találkozó

2023.07.03. 20:02

Elkezdődött az Egyházi Gyűjtemények Konferenciája Kecskeméten – galériával

A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára két év halasztás után idén július 3-5. között vállalta, hogy megrendezi az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE), a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének (MELTE) és az Egyházi Muzeológusok Egyesületének (EME) éves nyári konferenciáját.

Lizik-Varga Katalin

Jámbor Zsolt karnagy vezényletével zenés áhítatot hallhattak a konferencia résztvevői

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárral közös szervezésben a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára 2004-ben már vendégül látta az egyházi könyvtárosokat. A három egyesület munkatársi közössége pedig legutóbb 2009-ben Gyulafehérváron tudott együtt találkozni. Idén a kecskeméti reformátusok felajánlották, hogy megszervezik a közös tanácskozást. 

A három napos rendezvényen az egyházi közgyűjtemények közel százötven munkatársát látják vendégül a városban. A hétfői nap az egyesületek közgyűléseinek lebonyolítását, illetve a helybéli református gyűjtemények megismerését szolgálja.  

konferenciát egy közös, mindenki számára nyitott, ökumenikus alkalommal kezdték. A zenés áhítatot a református templomban hétfőn tartották 18 órakor. 

Az eseményen résztvevőket Kuti József lelkipásztor köszöntötte. Igét hirdetett Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese. Az áhítaton Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész is mondott imádságot. 

A résztvevők a zenés áhítat során meghallgathatták Johann Sebastian Bach 6 Schübler korál című művét Kovács Levente orgonaművész előadásában. A korálok négyszólamú kórus feldolgozásait pedig a Grádics Kórus szólaltatta meg Jámbor Zsolt karnagy vezényletével. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában