Rendezvény

2023.06.26. 12:34

Átadták a Levente Sporttörténeti Bemutatóteremet Kelebián − galériával

Szertartás keretében áldották meg és adták át a kelebiai művelődési házban kialakított Levente Sporttörténeti Bemutatóteremet a Szent László-napi ünnepség keretében szombat délelőtt. Az ünnepség az egykori Kelebia-Vitéztelep, ma Kisszállás-Négyestelep régi iskolájában szentmisével és kulturális műsorral folytatódott.

Pozsgai Ákos

Átadták a Levente Sporttörténeti Bemutatóteremet

Fotó: Szilágyi Pál

A Kelebiai Levente Sportegyesület sporttörténeti bemutatóterme 100 év sporttörténelmét öleli át, Paskó Csaba, a vajdasági Kelebija plébánosa áldotta meg szertartás keretében. Az eseményen jelen volt Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas vajdasági filmrendező, Siflis Géza ötszörös labdarúgó-válogatott rokona is, aki A kapus halála címmel tévés dokumentumfilmet készít a focista kalandos életéről és tragikus haláláról, akit eltüntetett az ÁVH.

Siflis Géza a jugoszláv válogatott kapusa volt, majd a Ferencvároshoz szerződött. Később Kelebián telepedett le, és édesapja szakmáját folytatva vaskereskedésből élt.  A Kelebiai Levente Sportegyesület trénere lett. Az ÁVH verőlegényei az Andrássy út 60. szám alatti pincebörtönben súlyosan bántalmazták, majd Kelebián halt bele sérüléseibe 1948. október 27-én, 40 évesen. A sportlegenda emlékét a Kelebiai Levente Sportegyesület ápolja.

Az esemény résztvevői ezt követően a kelebiai és a kisszállási önkormányzatok, valamint a Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület közös szervezésében tartott hagyományos Szent László-napi ünnepségen vettek részt a kisszállási egykori Négyestelepi Általános Iskolában, ahol Bányai Gábor országgyűlési képviselő, kormánybiztos is köszöntötte a jelenlévőket, a szentmise után a kelebiai Sántha Márta Könyvtár és Művelődési Ház, valamint a kisszállási Művelődési Ház és Könyvtár kulturális műsora következett.

A rendezvény végén szentmisét követően a kormánybiztos, Maczkó József, Kelebia és Rozsnyai Attila, Kisszállás polgármesterével közösen koszorúzták meg az iskolánál, a Kelebia-Vitéztelep és Kisszállás-Négyestelep egykori lakóinak, valamint a iskola tanulóinak tiszteletére állított emlékművet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában