Jelentkezz!

2022.02.16. 11:47

Folyamatosan nagy szükség van önkéntes véradókra Baján

Az utóbbi időszakban megcsappant a véradók száma, de továbbra is nagy szükség van vérre – tájékoztatta hírportálunkat Török Sándorné, a Magyar Vöröskereszt Baja Városi Szervezete területi vezetője.

Márton Anna

Fotó: Illusztráció

– Az utóbbi időszakban, főleg amióta megjelent az omikron-variáns, igencsak megfogyatkoztak a véradók, kivéve azokat az eseteket, amikor valaki számára akartak vért adni, azaz irányított véradás volt – mondta a területi vezető. Hozzátette, hogy a meghirdetett véradásokra kevesebben jöttek el. – Sajnos ki lehet mondani, hogy kicsit akadozik a vérellátás az országban. Próbáltunk sms-ekkel, telefonhívásokkal behívni véradókat. Itt, Baján négy alkalommal van intézeti véradás, minden héten pénteken 8–14 óra között és minden hónap első keddjén a Bácskai Kultúrpalotában, ahol 13 órától 17 óráig lehet vért adni. 

Minden pénteken várják a véradókat a Bajai Kórház Diagnosztikai Épületében a második emeleten is. Bárki jelentkezhet, aki egészségesnek érzi magát és betöltötte a 18. évet, valamint a 65 év alatti korosztályba tartozik. 

A véradáskor vigyék magukkal a személyigazolványt, lakcímkártyát, tajkártyát, előtte enni kell és bőségesen folyadékot fogyasztani – mondta Török Sándorné. – Nagyon fontos a véradás! – hívta fel a figyelmet a területi vezető. Hozzátette, hogy a vért semmi mással nem pótolhatják, csak emberi vérrel, éppen ezért nagyon nagy szükség van az önfeláldozó emberekre, akik tudnak és hajlandóak segíteni a gyerekeken, felnőtteken, bárkinek, akinek baleset vagy bármilyen műtét kapcsán vérre van szüksége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában