GALÉRIÁVAL

2021.02.01. 14:16

Átadták az új kertvárosi óvodát Halason

Új tagintézménnyel bővült a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák intézménye. Mintegy három évtizedes álom vált valóra a minden igényt kielégítő modern kertvárosi óvoda megépítésével a Kertvárosi Általános Iskola szomszédságában.

Pozsgai Ákos

A város önkormányzatának szakemberei hosszú évek óta kereste a megoldást arra, hogy a város egyre fejlődő kertvárosi részében és a külterületeken élő családoknak hogyan tudnának segíteni, hogy minél hamarabb el tudjanak jutni a gyermekekkel az óvodába.

Fülöp Róbert polgármester szerint harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg először, hogy az iskola mellett legyen óvoda is a Kertvárosban, ekkor adták át ugyanis az újonnan épült Kertvárosi Általános Iskolát.

– Hosszú út vezetett idáig, ezt az álmot tudtuk most megvalósítani. A szomszédos általános iskola újabb bővítésével együtt pedig egy új városközpont jön létre a Kertvárosban, ezzel egy új életminőséget tudunk biztosítani az itt élőknek – hangoztatta a hétfő reggeli ünnepélyes óvoda avatón a város vezetője.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében 339 millió forintból épült új óvodához 336,6 millió forintot európai uniós és hazai kormányzati támogatást kapott a város, 2,77 millió forintot biztosított saját forrásból az önkormányzat.

Az intézményben három csoportszoba kapott helyet, így hatvan gyermeknek tud férőhelyet biztosítani. A csoportszobák mellett elkészültek a szükséges kiszolgálóhelyiségek, az udvar és a parkolók is. A jól felszerelt tágas és világos családias hangulatú csoportszobák esztétikus berendezéseket, bútorokat kaptak, vidám korszerű öltözők és mosdók lettek kialakítva. Orvosi szoba, elkülönítő helyiségek, fejlesztő szoba, nevelői szoba, szülői fogadó szoba is van, ahol a szülőkkel külön egyénileg is tudnak beszélgetni a óvónénik a gyermekek fejlődéséről – sorolta Ácsné Fehér Klára, a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák intézményvezetője.

Elmondta azt is, hogy egy gazdagon felszerelt tornaterem is épült, ami számukra olyan nagy, hogy sportcsarnoknak nevezték el az óvónők. Ez a helyiség összenyitható egy másik csoportszobával, ahol a tervek szerint szakmai konferenciákat, továbbképzéseket tudnak majd rendezni az óvodapedagógusok számára és egyéb közösségi rendezvényeket.

Az udvaron is sok játék és eszköz lett elhelyezve, amelyeket részben a megszüntetett Magyar utcai óvodából telepítettek át, részben pedig újakat is vásároltak.

– Az elmúlt években évről évre a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák egysége folyamatosan fejlődik, mára valamennyi tagintézményét felújították. A Kertvárosi Óvoda átadásával az intézményegyüttes minden óvodája megújult. Az Ady Endre utcai óvodából az intézmény székhelyét áthelyezték a Kertvárosi Óvodába, ezzel ott felszabadultak helyiségek, külön nevelői szobát és fejlesztő szobát tudtak kialakítani. A Szilády Áron utcai óvodából egy csoport költözött ki a Kertvárosi Óvodába, így ott is bővült az óvoda egy nevelőtestületi szobával, szülői fogadóval, valamint egy fejlesztő szobával – mondta el Ácsné Fehér Klára.

Az új óvodát Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Bányai Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert polgármester és Ácsné Fehér Klára, a Kiskunhalasi napsugár Óvodák intézményvezetője közösen avatták fel.

– Aki óvodát épít a mai fogyó világban, ahol a gyermekek születésének rengeteg akadálya van, az bízik a jövőben – jelentette ki Bányai Gábor. A képviselő szerint a magyar nevelésoktatási rendszernek világszínvonalú eleme az óvodai rendszer, és versenyképesek vagyunk az alsóbb szintű oktatási rendszerünkkel is. Azon kell dolgozni, hogy a hazai oktatási rendszer minden elemében, minden korosztályában a világ elitjéhez tartozhasson. Ennek érdekében óriási oktatásfejlesztési programok fognak indulni még az idén és a következő esztendőkben – fejtette ki a politikus.

Rideg László megyei közgyűlési elnök szerint jó döntést volt, hogy a megyékre bízták a fejlesztési pénzek elosztását, eddig több mint 63 milliárdból fejlődtek a megye intézményei, az elkövetkezendő időszakban pedig már 90 milliárd forintot költhetnek a megye területén megvalósuló fejlesztésekre, amelynek része volt és lesz továbbra is az óvodák, iskolák megújítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában