felújítás

2019.09.02. 07:00

Készül a kalocsai Szentháromság tér burkolata

Egyszerre ­többféle munkálat zajlik a felújítás alatt álló Szentháromság téren. A nyár végére nagyon előrehaladott állapotba került a burkolat előkészítése: jelenleg alapozzák, később térkövezik. Közben a Nagyasszonyunk katolikus intézmény felé eső oldalon elkezdték kialakítani a korábban a mai Astriceum Érseki Múzeum közelében állt I. világháborús emlékmű helyét. Nem ez lesz az egyetlen szobor, amelyet a korábbi állapothoz képest máshol állítanak fel.

Gábor János

Dolgoznak az alapon, hamarosan kezdődhet a térkövezés

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A köznyelvben „hősi emlékműként” emlegetett, háromalakos (zászlótartó harcos, sétabotjára támaszkodva pihenő katona, gyermekét tartó anya) bronz szoborcsoport Sidló Ferenc alkotása, a kiöntése Szili István közreműködésével történt meg. Az egykori városvezetés 1930. október 5-én avatta fel, az 1914–18 között hősi halált halt katonák és polgári személyek „örök, áldott emlékére”, volt olvasható a talapzaton, amelyből most újat emelnek.

Az I. világháborús emlékmű új alapját a Nagyasszonyunk katolikus intézmény felé eső oldalon kezdték el kialakítani a restaurátorok és a tervezők. Három lépcsőfok készült, valamint összeállították a kőszinteket, amelyekből korábban négy volt, plusz a középső emelvény, amin a központi figura állt. A három bronzszobor jelenleg az Astriceum Érseki Múzeum udvarán várja, hogy új helyre kerüljön.

A Szentháromság tér idén nyilvánosságra hozott látványtervein jól látszik, hogy a tervezők javarészt az eredeti, történelmi megjelenés visszaállítására törekedtek, de a korábbi állapotokhoz képest látszik egy szembetűnő különbség: egyes szobrok elhelyezkedése megváltozott.

Az első világháborús emlékmű mellett új helyre kerül a Szent István-emlékmű is. A mostani Astriceum főkapuja elől a Kossuth Lajos utca és a Szent István út sarkára, a Szentháromság tér mellett futó út túloldalára helyezik át. A Szent Asztrik érsek szobor a Hotel Kalocsa épületének bejáratával szemben lesz, míg a mostanra elkészült Szentháromság-oszlop, valamint a még visszaállításra váró Liszt Ferenc-szobor változatlan pozícióban tűnt fel a terveken.

Dolgoznak az alapon, hamarosan kezdődhet a térkövezés
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában