Kalocsa

2019.07.24. 07:00

Régi pompájában tündököl a Szentháromság szobor

Három szent szobrát kivéve szinte minden eleme helyére került a főszékesegyház előtti téren álló Szentháromság szobornak.

Tapodi Kálmán

A szobor nem lett magasabb, de most már nem nyomják el a környező épületek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Ha valaki követi az egyházmegye főépítésze, Vörös Márta közösségi oldalát, az naprakészen tudhatja, melyik fázisánál tart a Szentháromság szobor visszahelyezése. A mérnökasszony jóvoltából azt is láthatta az „internet népe”, hogy a napokban Bábel Balázs érsek is felment az állványzat tetejére, hogy mintegy 8-9 méteres magasságban is megszemlélje a városképet 233 éve formáló alkotást.

– A szobor legfőbb elemeit már a helyére emelték, de még lesznek rajtuk elvégzendő feladatok, összecsiszolások vagy az illesztések zárása. A főpárkányra visszakerül majd Szent Sebestyén, Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobra – mondta el a helyszínen Vörös Márta, aki a helyreállítás minden lényeges mozzanatát fotókkal is dokumentálta.

Mint a főépítész hozzátette: többen is úgy vélik, hogy az oszlop magasabb lett, mint az eredetije, de ez csak optikai csalódás, mert a szobor pontosan olyan magas, mint korábban. A Szentháromság szobor azonban most olyan környezetbe került, ahol a középpontban van és a közelében lévő épületek nem nyomják el.

– A történeti helyzetét őrzi mostantól a szobor, ami így ismét önállóvá tudott válni. Valamikor is a főutca közepén állt, és most a Szent István király út meghosszabbításának képzeletbeli tengelyében, a főszékesegyház, az érseki kastély és az Astriceum Érseki Múzeum által határolt terület középpontjába került – tudtuk meg Vörös Mártától, aki elárulta, hogy egy régi felvétel segítségével sikerül rekonstruálni az oszlopot körülvevő kis kerítést is. – A kastélyparkban megtaláltuk a kerítés egyik kőelemét is és így a kovácsoltvas kerítés is elkészülhet – tette hozzá örömmel a főépítész.

Az égbe törő, felfelé keskenyedő szobor tetejére a napokban felkerült a szentháromság aranyozott jelképe. Az angyalfejekkel, növényi fonatokkal díszített főoszlopon látható Kalocsa város címere is. Az oszlop három domborművén az Angyali üdvözlet és Mária mennybevitele, valamint a Szentháromság oszlop felállításának jelenete látható.

A Szentháromság téren az oszlopállítás mellett, további jelentős munkákat végeznek, és az állványzatoktól megszabadult, megszépült érseki kastély bejáratánál hamarosan kezdődhet a trentoi porfir kőburkolat lerakása.

A szobor nem lett magasabb, de most már nem nyomják el a környező épületek
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Korábban máshol is állt a műemlék oszlop

A szobor eredetijét 1786-ban készíttette Kalocsa városa. A mészkőből faragott, barokk stílusú szobor, Salm Lipót fővárosi műhelyében készült. Az oszlop eredetileg a mai Szent István utcán – a város főutcáján –, a jezsuita templom előtt állt. Onnan került 1879-ben a főszékesegyház közelébe, majd az 1980-as években néhány méterrel ismét megváltoztatták a helyét. A műemlék szobor mostani felállítási helye, így már a negyedik lesz az idők során. A fertőrákosi mészkőből készült Szentháromság oszlop újrafaragásában résztvevő kőszobrászok: Balásházi Tamás, Csák Attila, Lindner László, Módy Péter, Paszt György, Szigeti Márton, Szűcs Gábor, Zahora András. Az oszlop összeállításban segédkezett: Szabó Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában