Választás 2018

2018.04.08. 07:37

Bács-Kiskun megye voksolt – 19 órakor véget ért a szavazás

Április 8-án reggel 6 órakor megnyíltak a szavazókörök kapui és egészen este 7 óráig várják a szavazókat.

baon.hu

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

Tartsanak velünk az este további részében is!

A szavazás 19 órakor véget ért. A választás eredményeiről új cikkben számolunk be percről-percre, éppúgy, mint a nap folyamán tettük eddig is.

19:18 Befejeződött a szavazás 19 órakor

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3 154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyéni, pártlistás és nemzetiségi szavazólapokat.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

19:12 Mutatjuk a Bács-Kiskun megyei részvételi adatokat (18.30 óráig)

  • Bács-Kiskun 01. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kecskemét) 65,23 %, 45 011 fő
  • Bács-Kiskun 02. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kecskemét) 68,84 %, 50 136 fő
  • Bács-Kiskun 03. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kalocsa) 66,83 %, 44 151 fő
  • Bács-Kiskun 04. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kiskunfélegyháza) 64,93 %, 46 760 fő
  • Bács-Kiskun 05. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kiskunhalas) 63,57 %, 44 369 fő
  • Bács-Kiskun 06. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Baja) 63,7 %, 42 051 fő
  • Bács-Kiskun megye választókerületek

    19:05 Fél 7-ig több mint 270 ezren voksoltak a megyében

    A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Bács-Kiskun megyében a választópolgárok 65,54 százaléka, 272 478 fő szavazott fél 7-ig.

    Infogram

    18:28 Nincs sor az átjelentkezőknek fenntartott szavazókörben Kecskeméten

    Kecskeméten a 96 szavazókörből egy van kijelölve az átjelentkezőknek, mégpedig a 47-es, a református iskolában működő. Mint megtudtuk, összesen 2 092 szavazó jelentkezett át a megyeszékhelyre voksolni, mellettük a névjegyzék szerint még 601 választásra jogosult állampolgár tartozik a szavazókörhöz lakcíme szerint, azaz elvileg összesen közel 2 700-an adhatták le voksukat a tornateremben (és akkor még nem számoltuk a névjegyzékbe vasárnap felvetteket, bár számuk elenyésző az említett adatokhoz képest).

    Komolyabb sor mégsem alakult ki egész nap, a maximum körülbelül 10-15 méter volt, de amikor 18 órakor ellátogattunk a szavazókörbe, alig volt benn néhány szavazó. Nyilván köszönhető ez annak is, hogy nagy hangsúlyt helyeztek a szervezésre, már a kollégium bejáratánál tábla hívta fel a figyelmet arra, melyik sorba kell beállnia, akinek a bejelentett lakcíme Bács-Kiskunban vagy a fővárosban, Pest, Borsod és Csongrád megyében vagy az ország összes többi megyéjében van.

    Fotós: Hraskó István

    18:06 Újabb rendkívüli események történtek a megyében

    Kiskunfélegyházán jogi állásfoglalást nyújtottak be a Szavazatszámláló Bizottságnak, Dunatetétlenben pedig rossz borítékot adott a bizottság egy szavazónak. Részleteket itt olvashat.

    17:39 Több mint 250 ezren szavaztak eddig Bács-Kiskunban

    A választásra jogosultak 63,21 százaléka, 4 977 880 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 17 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Bács-Kiskun megyében a szavazásra jogosultak 60,8 százaléka, 252 741 fő voksolt 17 óráig.

    Infogram

    16:51 Lakitelekről jelentkezünk

    Lezsák Sándor a Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje (Fidesz-KDNP) is délután adta le szavazatát. A honatya Lakiteleken, a régi óvodánál szavazott felségével Sütő Gabriellával, Anna lányával és Arnold vejével közösen.

    Lezsák Sándor és felesége, Sütő Gabriella
    Fotós: Varga Zoltán

    16:47 Orgoványon is többen kértek mozgóurnát, hogy szavazhassanak

    Csernus Bálint (k), a szavazatszámláló bizottság alelnöke és Bilicki István (b), a szavazatszámláló bizottság delegált tagja mozgóurnával Erdei Mihályné házában
    Forrás: MTI | Fotós: Ujvári Sándor

    16:30 Mozgóurnákkal járják a külterületeket a halasi szavazatszámlálók

    A szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával indult el
    Fotós: Pozsgai Ákos

    Tovább fokozódik a szavazási kedv a kiskunhalasi 5. számú választókerületben is, több szavazókörnél csak kisebb sorbaállás után lehet a szavazóurnákhoz járulni. A választókerületben semmilyen rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. Közben délután 15 órától elindultak a mozgóurnák is a városban. A Sóstói szőlőkbe Dobrai Józsefnéhez a Felsővárosi 11. szavazókörből érkezett mozgóurna, a szavazatszámláló bizottságot elkísérik a mezőőrök is. Járókerettel tud csak közlekedni, a kedélye azonban kiváló, még viccelődött is a szavazatszámláló bizottság tagjaival és az őket kísérő munkatársunkkal.

    Dobrai Józsefné
    Fotós: Pozsgai Ákos

    Szintén a Sóstói szőlőkben Buty Antal és felesége, Buty Antalné is mozgóurnát kértek. A 78 éves asszony agyi infarktuson esett át, ezért lebénult a jobb fele, járni is alig tud, de még az ágyból is csak nehezen tud felkelni. Sírva adta le szavazatát, azt mondta miközben a szavazatát tartalmazó borítékot az urnába dobta, hogy neki az élet már csak ennyit adott, ezért érezte fontosnak, hogy szavazhasson.

    Buty Antalné
    Fotós: Pozsgai Ákos

    15:57 Rendkívüli események a megyében

    Rosszullét, térdficam és rendőri elvezetés is történt megyénkben. Részleteket itt olvashat.

    15:35 Már 50 % felett van a részvételi arány

    A választásra jogosultak 53,64 százaléka, 4 224 112 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Bács-Kiskun megyében a jogosultak 51,36 százaléka, 213 524 fő szavazott eddig.

    Infogram

    15:08 NVI: aki 19 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát

    Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban.

    Mint mondta, magas a választási részvétel, a 13 órás adatok szerint a választásra jogosultak több mint 42 százaléka már szavazott, emiatt nem csak az átjelentkezőket fogadó szavazókörökben van sorban állás.

    Hozzátette: a XI. kerületben – ahol több mint 10 700 átjelentkező szavazó van – közel egy kilométeres a sor, annak ellenére, hogy a 38 tagú szavazatszámláló bizottság – a névjegyzék szétbontása után – három teremben végzi a szavaztatást. Hozzátette: az átjelentkezők 46 százaléka már leszavazott a XI. kerületben. Megjegyezte: a választási irodák megpróbálják kezelni a helyzetet, például plusz asztalokkal, de a választópolgárok türelmét kérte.

    Elmondta: aki este 7 órakor sorban áll, az leadhatja szavazatát. Mint mondta, 19 órakor – a szavazókörök zárásakor – a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, és utánuk már senki nem állhat be a sorba, de a már sorban állók leadhatják voksaikat.

    Szólt arról is, hogy addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

    Az NVI elnöke kitért arra is, hogy szombat 11 óráig léphettek vissza a jelöltek, utána a választási iroda munkatársainak kellett kihúzniuk a visszalépett jelölteket. Mivel 8 millió szavazólapon kellett jelölteket lehúzni, ezért előfordulhatott, hogy néhány esetben tévedtek, ezért arra kérte a választókat, ellenőrizzék a szavazólapokat, hogy a megfelelő jelöltek vannak-e kihúzva.

    Pálffy Ilona szólt arról is, hogy 120 ezer levélszavazat érkezett már vissza az NVI-hez, a külképviseleteken ma még le lehet adni a levélszavazatokat. Arra a felvetésre, hogy többen nem kapták meg a szavazási levélcsomagjukat, azt mondta, a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy már négy évvel ezelőtt is javasolta, hogy öt nappal hosszabbítsák meg a kampányt és ne a szavazás előtti 32. nap, hanem a szavazást megelőző 37. nap legyen az országos listabejelentés utolsó időpontja. Erre a törvénymódosításra azonban nem került sor – jegyezte meg.

    15:00 Sokan mentek ebéd után szavazni Kiskunfélegyházán

    Továbbra sem lankad a választási kedv Félegyházán. Sokan a vasárnapi ebéd után indultak el szavazni egy kis családi sétával összekötve. Dr. Faragó Zsolt a választási iroda vezetője lapunknak elmondta, eddig semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a szavazást a Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókörzetben, ahol 72 017 választópolgár jogosult a szavazásra. Közülük 28 307-en tették le eddig a voksukat valamelyik országgyűlési képviselőjelöltre és pártra. Így a választókörzetben a legfrissebb 13 órás adatok szerint 39,31 százalékos a részvételi arány. Kiskunfélegyházán kicsivel magasabb 41,55 százalék ez a szám – részletezte a választási iroda vezetője.

    Fotós: Vajda Piroska

    14:45 15 óra után sokan mennek szavazni

    Izsákon 13 óráig a szavazók 39 százaléka adta le a voksait. A 4 722 jogosult polgár közül 1 842-en járultak az urnákhoz, tájékoztatta a baon.hu-t Bagócsi Károly jegyző. Mint mondta, ez az arány közel van a megyei 40,54-es átlaghoz. Orgoványon azonban rosszabb az arány, ott ugyanis a 3 631 polgárból csak 899-en adták le a voksaikat, ez 30,17 %.

    Hogy ennek mi is lehet az oka? A jó idő miatt a szőlőben dolgozhatnak az emberek. Több mint 1600 hektárnyi szőlő terem a falu határában. Bagócsi Károly Kecskeméten lakik, ő reggel 6 óra 4 perckor szavazott a megyeszékhelyen a 30. szavazókörben, utána ment Izsákra. Véleménye szerint 15-17 óra között várható egy nagyobb tömeg. Ebéd után kerekednek majd fel az emberek voksolni.

    Tabdiban egy órakor 40 százalékos volt a megjelenési arány, míg Kaskantyún 36 százalékos. Minderről Filus Jánosné jegyző tájékoztatta a portálunkat, aki este fog szavazni Kaskantyún.

    14:36 Több mint 38 ezren szavaztak már Kecskeméten

    A 13 órási részvételi adatok szerint Kecskeméten 38 163 fő szavazott már, ez a szavazásra jogosultak 43,65 %-a. A legtöbben a 016-os sorszámú szavazókörben (Bányai Júlia Gimnázium) adták le a voksukat (52,75 %). A legkevesebben a 056-os szavazókörben szavaztak, a jogosultak 23,39 %-a.

    14:12 Elkél anyának a segítség!

    Fotós: Hraskó István

    14:06 Minden rendben zajlik

    – Rendkívüli esemény nem történt, minden a legnagyobb rendben zajlott – tudtuk meg délután 2 órakor a kecskeméti 43. szavazókör szavazatszámláló bizottságától, a Nyitra utcai óvodában (bár egy idős úr éppen ezután azon kezdett el háborogni, hogy az unokáját nem vették fel az intézménybe, természetesen erről a legkevésbé a bizottsági tagok tehetnek...).

    Fotós: Hraskó István

    14:03 Vágó Gábor is leadta voksát

    Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a Nyitra utcai óvodában szavazott Kecskeméten, délután 2 óra előtt (Vágó Gábor a Kecskemét 1-es választókerületben indul).

    Vágó Gábor
    Fotós: Hraskó István

    13:59 Soltvadkert sem akar lemaradni

    A napsütéses, de kissé szeles vasárnapon a soltvadkertiek is igen szép számmal jelentek meg eddig a választóhelyiségekben. A 13 órakor kiadott jelentés szerint a város 6 szavazókörzete közül a Bocskai Óvodában (005-ös számú szavazóhelyiség) voltak eddig a legkevesebben, 289 fő, ami 34,82 %-os részvételt jelentett. Arányaiban legtöbben, a művelődési házban adták le szavazatukat (409 fő – 42.74%), ami valamivel fölötte van az országos részvételi átlagnak (42.32%) . A tűzoltószertárban kialakított 001-es szavazókörben voksolt Font Sándor (Fidesz-KDNP) és felesége.

    Font Sándor és felesége
    Fotós: Tapodi Kálmán

    13:40 Mutatjuk a legfrissebb részvételi adatokat!

    Délután 13 óráig a szavazásra jogosultak 42,32 százaléka (3 333 298 fő) adta le szavazatát az országban. Bács-Kiskun megyében a szavazni tudók 40,54 százaléka, 168 530 fő voksolt.

    Infogram

    A Bács-Kiskun megyei választókörzetek részvételi adati a következők (13 óráig):

  • Bács-Kiskun 01. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kecskemét) 41,42 %, 28 577 fő
  • Bács-Kiskun 02. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kecskemét) 42,88 %, 31 227 fő
  • Bács-Kiskun 03. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kalocsa) 40,60 %, 26 820 fő
  • Bács-Kiskun 04. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kiskunfélegyháza) 39,31 %, 28 307 fő
  • Bács-Kiskun 05. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Kiskunhalas) 38,70 %, 27 013 fő
  • Bács-Kiskun 06. sz. OEVK szavazóköri részvételi adatai (Baja) 40,27 %, 26 586 fő
  • Bács-Kiskun megyei választókerületek

    13:00 Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről

    A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét. A rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is. A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása érdekében hozott intézkedése mindenkire kötelező.

    A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamelyik tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki vagy áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.

    Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja a szavazatszámláló bizottság tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

    A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek a szavazatszámláló bizottság elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.

    Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy ha bombariadó van.

    Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget és értesíteni kell a rendőrséget.

    12:56 Farkas Gergely: szavazzanak a legerősebb ellenzéki jelöltre

    Farkas Gergely, a Jobbik Bács-Kiskun megyei 5-ös számú választókerületi képviselő-jelöltje vasárnap délelőtt 11 óra után nem sokkal adta le szavazatát Kecelen a városi könyvtár épületében kialakított 4. szavazókörben, ahova személyi titkárával érkezett. A voksolás után a szavazóhelyiség épülete előtt azt mondta újságíróknak, hogy aki kormányváltást szeretne, annak a legerősebb ellenzéki pártra és jelöltre kell szavaznia, ezért mindenkit arra kért, hogy támogassa a Jobbikot és személyét a mai napon. – Menjenek el szavazni minél többen és erre biztassák a kormányváltást akaró ismerőseiket is, hiszen magas részvétel mellett váltható le a jelenlegi kormány – jelentette ki a jobbikos politikus.

    Farkas Gergely
    Fotós: Pozsgai Ákos

    12:48 Bányai Gábor: a választás napja, a demokrácia ünnepe is egyben

    Magas részvételi arány mellett zajlik a szavazás a Bács-Kiskun megyei 5-ös számú választókerületben is, a 11 órai adatok szerint a választásra jogosult állampolgárok 29,7 százaléka adta le voksát. Ez a számadat alig 1 százalékkal maradt el a Bács-Kiskun megyei átlagtól.

    Bányai Gábor és családja
    Fotós: Pozsgai Ákos

    Bányai Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje délelőtt 10 óra után nem sokkal érkezett meg családjával Jánoshalmára a Radnóti utcában lévő Központi Óvodában kialakított 5. számú szavazókörbe, hogy leadják a szavazatukat. A voksolást követően a politikus a szavazóhelyiség előtt újságírók kérdésére válaszolva szavazásra buzdította az embereket. – A választás napja a demokrácia ünnepe is egyben, éljünk minél többen a szavazati jogunkkal – jelentette ki a politikus, aki arra kérte a választókat, hogy az egyéni körzetben adják a voksukat rá, pártlistán pedig szavazzanak a Fidesz-KDNP listájára.

    12:34 Bajáról jelentkezünk

    – Sietek, megyek pecálni! – így indokolta az egyik bajai szavazókörből távozó választó, aki jogának gyakorlása után a kikapcsolódásra koncentrált. Így volt ezzel egy kis hölgy is, aki édesapját kísérte el a Vizuális Iskolában kialakított helyiségbe, aztán együtt indultak a Sugovicára kacsákat etetni.

    Pár perccel később ugyanitt elhangzott egy szavazáshoz segítséget kérő választó igénye kapcsán egy eléggé félreérhető kérdés: –Bekíséred a hölgyet behúzni neki? Bekísérték, de nem bántották.

    A Lőkert sori óvodánál pedig többen a bejárati kapun belépve kezdték végigtapogatni ruházatukat, hogy aztán hazaugorjanak a papírokért. Másik szavazókörben az ebéd kiszállítása okozott meglepetést, a 11 óra előtt 30 százalék körüli látogatottságot produkáló helyen többen meglepődtek, hogy milyen gyorsan repül az idő a választás napján. De nem bánták, mert a hosszú várakozással tarkított nap megkeseríti a bizottsági tagok életét.

    Fercsák Róbert, bajai polgármester leadta szavazatát
    Fotós: Kubatovics Tamás
    Grünfelder Zoltán, a Bács-Kiskun megyei 6-os körzet Jobbikos jelöltje is szavazott már
    Fotós: Kubatovics Tamás
    Hajdú Miklós, a Bács-Kiskun megyei 6-os körzet MSZP-Párbeszéd jelöltje is leadta voksát
    Fotós: Kubatovics Tamás
    Zsigó Róbert, a Bács-Kiskun megyei 6-os körzet Fidesz-KDNP-s jelöltje leadta szavazatát
    Fotós: Kubatovics Tamás

    12:21 A kecskemétiek is aktívak

    Kecskeméten is folyamatosan érkeznek a választók a szavazókörökbe. A legfiatalabbtól a legidősebbig mindenki részt vesz a választáson.

    12:03 Bács-Kiskun megyében már sokan szavaztak

    Bács-Kiskun megyében a választópolgárok 30,32 százaléka, 126 043 állampolgár szavazott 11 óráig, országosan pedig a választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz.

    Infogram

    11:49 Több politikus és jelölt is leadta már szavazatát Kecskeméten

    Kecskeméten adta le voksát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerület, dr. Salacz László (Fidesz-KDNP) a Bács-Kiskun megyei 1-es választókerület és Radics Tivadar a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerület Jobbikos jelöltje is.

    Szemereyné Pataki Klaudia
    Fotós: Bús Csaba
    dr. Zombor Gábor
    Fotós: Bús Csaba
    dr. Salacz László
    Fotós: Bús Csaba
    Radics Tivadar
    Fotós: Bús Csaba

    11:36 Magas a részvételi arány az egész országban

    A választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Bács-Kiskun megyében a választópolgárok 30,32 százaléka, 126 043 állampolgár szavazott.

    A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 32,56 százalék, ami 91 750 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 26,43 százalék, ebben a megyében 117 191-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 29,14 százaléka, 396 755 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

    Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 24,78 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 23,23 százalék voksolt 11 óráig. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

    11:31 Gyorsabban megy a szavazás, ha a megfelelő szavazókörbe megyünk

    Noha a szavazási értesítőben pontosan meg van adva, ki hol adhatja le voksát, mégis sokan első nekifutásra rossz szavazókörbe mennek. A félreértések persze abból is adódhatnak, hogy ugyanabban az intézményben több szavazókört is kialakítottak, bár mindenhol jól láthatóan ki van írva a kör száma (persze ha valaki ezt nem jegyezte meg, akkor a tájékoztató tábla sem igazítja el, ilyenkor segíthet a kifüggesztett utcajegyzék). Találkoztunk olyan szavazóval, aki Kecskeméten a Hunyadi iskolában kívánt ikszelni, de a szavazatszámláló bizottság tagjai tájékoztatták, hogy a szomszédos Gáspár iskolában élhet állampolgári jogával.

    Fotós: Hraskó István

    10:34 Alá kell írni a névjegyzéket, anélkül nem lehet szavazni!

    A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását- tájékoztat az MTI.

    Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, lakcímét vagy személyi azonosítóját, emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de visszatér, és magával hozza érvényes igazolványát, természetesen szavazhat.

    10:27 Fokozott rendőri jelenlét

    A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen – adta hírül az MTI.

    A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

    A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, hogy a rendőröket hogyan lehet gyorsan igénybe venni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

    A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

    A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

    10:16 Szavazás után irány a szőlő!

    – Soltvadkerten nagyon sokan szavaznak az istentisztelet előtt. Magam is ezt láttam, amikor a feleségemmel 9 órakor voksolni mentem, mondta Galántai Károly borász. Ezt követően megyünk templomba. A 10 órási istentisztelet előtt a Luther szobornál találkozunk az ismerősökkel, barátokkal, ahol megbeszéljük az elmúlt hetet, és a jövő hét eseményeit. Itt is elhangzik majd egy-két mondat a választásról. A gyerekeim és a párjaik külön mennek szavazni a mai napon. Mi a hétvégén dolgozunk, a tavasz ugyanis most késett néhány napot. Bár a szőlő metszési munka egy részét már elvégeztük az ősszel, maradt még áprilisra is. Azt gondolom, hogy huszadikáig végzünk ezzel – mondta Galántai Károly.

    Kecelen Herczeg Imre nyolc óra után néhány perccel ment el szavazni a feleségével. Úgy 10-20 percet kellett sorba állnia, a szavazókörben. Mint mondta, nagyon sokan mozognak a városban, talán többen is, mint a korábbi választásokon. A helyi önkormányzati képviselő, már több mint három évtizede képviseli a polgárokat Kecelen, ezért is érzi kötelességének, hogy minden alkalommal elmenjen voksolni. A nap munkával folytatódik, mondta Herczeg Imre, aki maga is gazdálkodó. Vasárnap az ültetvényén metszi a szőlőket. A határban nagyon sokan mozognak, mivel a tavasz szinte átmenet nélkül köszöntött be a térségben. A munkákkal sietni kell, hangsúlyozta.

    10:13 Bács-Kiskun megye nagyon aktív

    A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 13,17 százaléka adta le szavazatát- közölte az MTI. Bács-Kiskun megyében a választópolgárok 14,65 százaléka, 60 918 személy szavazott már.

    10:07 Szankról jelentkezünk

    A szanki választópolgárok már a vasárnapi misék előtt is igen aktívak voltak a voksoláson. A település mindkét választókörét a művelődési házban jelölték, így egyből döntést kellett hozniuk, balra, vagy jobbra kell tartaniuk. A helyes útirány megválasztásában természetesen készséggel segítettek a választási helyiségek hivatalos személyei. Reggel kilenc óráig 280 fő jelent meg az 1961 választásra jogosult állampolgárból.

    Vincze Jánosné jegyző, a helyi választási iroda vezetőjének elmondása szerint: nem történt semmi rendkívüli esemény a voksoláson. Mindössze azt volt zavaró körülmény, hogy néha-néha elment pillanatokra az áram, de mindez nem okozott gondot a szavazás menetében.

    A választási bizottságok tagjai az okmányok átvizsgálása során három lejárt személyi azonosítóra is felhívták a tulajdonosaik figyelmét, akik emiatt nem szavazhattak. Az okmányaikat azonban ma is érvényesíteni tudják, hiszen a majsai kormányablakban ügyeletet tartanak (és a megye többi Kormányablakában is – a szerk.). Ha érvényesíttetik az igazolványaikat, akkor semmi akadálya, hogy 19 óráig leadják szavazataikat.

    Zsiga Tibor életében először szavazhatott
    Fotós: Tapodi Kálmán

    09:50 A nap szavazója

    Fotós: Hraskó István

    „Ennyi mozgás kell!” – mondta Újvári Gábor, aki – ha létezne ilyen – valószínűleg eséllyel pályázhatna egy Nap szavazója címre, hiszen begipszelt lábbal, mankóval érkezett szavazni Kecskeméten a református iskolába. A tanárként dolgozó úr elmondta: nemrég egy 24 órás kosárlabda-mérkőzésen olyan szerencsétlenül esett el, hogy eltört a bokája. Járási nehézségei ellenére nem akart mozgóurnát kérni, szavazni pedig mindenképpen el akart menni, mert mint kérdésünkre elmondta:

    „nagyon fontos, hogy véleményt nyilvánítsunk, a mi bőrünkre megy a vásár, ha most nem szavazunk, akkor nem ér semmit az egész”.

    09:45 Sorban állnak a szavazók Félegyházán

    Fotós: Vajda Piroska

    Nagyon sokan már a reggeli órákban elmentek szavazni Kiskunfélegyházán. Mint megtudtuk, ennek egyik fő oka, hogy ma van az országos kirakodó vásár Félegyházán, sokan a szavazás után oda igyekeznek. Így például Csányi József polgármester és felesége Andrea is, akik elmondták, mindig együtt mennek szavazni.

    Csányi József Kiskunfélegyháza polgáremstere és felesége Csányiné Pap Andrea
    Fotós: Vajda Piroska

    Ezúttal pedig miután leadták a voksukat a vásárba vezet az útjuk. A polgármester azt is elárulta, hogy a kislánya kedvéért először a lángossütőt, utána pedig a hurka-kolbászsütőt keresik fel.

    Fotós: Vajda Piroska

    A 2014-es választásokhoz képest eddig sokkal nagyobb a részvételi arány az országgyűlési képviselő választáson Kiskunfélegyházán. A 9 órás adatok szerint 2014-ben 9,5 százalék, most pedig 15,4 százalék a részvételi arány. Eddig 3753 szavazó adta le voksát a 24 260 névjegyzékbe vett szavazó közül Félegyházán – tájékoztatta lapunkat dr. Faragó Zsolt a választási iroda vezetője. Azt is elmondta, eddig a 31. félegyházi szavazókörben minden rendben zajlott, semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a választásokat.

    Fotós: Vajda Piroska

    09:38 Nem kosármeccs, szavazás – a kecskeméti 47-es szavazókör a református iskola tornatermében van

    Fotós: Hraskó István

    09:35 Csak pecséttel érvényes a szavazólap

    Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz „érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

    A szavazatszámláló bizottság előtt megjelenő választópolgárnak ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, majd azt, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e.

    Ha a szavazásnak nincs akadálya, a bizottság egyik tagja a két szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a lap bal felső sarkában, és egy borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.

    A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot. Az írásképtelen választópolgár helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, e körülmény feltüntetésével.

    A szavazólapok és a boríték átadása után a szavazatszámláló bizottság – kérésre – elmagyarázza a szavazás módját, de a választót nem befolyásolhatja döntésében.

    Érvényesen szavazni a jelölt neve, illetve a párt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen.

    Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülke használatára nem lehet kötelezni a választópolgárt. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak egyetlen választó tartózkodhat a szavazófülkében.

    Miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapot, borítékba teszi és az urnába dobja. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.

    Az elrontott szavazólap hátoldalára a szavazatszámláló bizottság felvezeti a „rontott” megjegyzést, és bevonja. Az elrontott szavazólapok számát a választás szavazóköri eredményéről készült jegyzőkönyvben rögzítik.

    A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem „hazavittek” a választók.

    09:30 A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható

    Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában – írja az MTI.

    A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe.

    A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához (NVI): a válaszborítékot feladhatta postán, ebben az esetben a levélnek április 7-én éjfélig meg kellett érkeznie az NVI-hez. A válaszborítékot fel lehetett adni a külképviseletek címére is.

    Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat: a válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhely bármelyikének jegyzőjénél, a szavazás napján 6 és 19 óra között.

    09:26 Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében nem

    Vasárnap a szavazás ideje alatt általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni – írja az MTI.

    A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

    09:19 Érkeznek a szavazók Kecskemét 1-es választókerületébe is.

    Fotós: Hraskó István

    09:15 Lejer Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kislányával és feleségével érkezett szavazni 9 órakor a kecskeméti 47. szavazókörbe, a református iskolába (Lejer Zoltán a Kecskemét 1-es választókerületben indul).

    Fotós: Hraskó István

    09:00 Folyamatosan érkeznek a szavazók Kecskemét 2-es választókerületébe.

    Fotós: Hraskó István

    08:48 Ön tudja, hogy melyik szavazóhelyiségbe kell mennie? Az alábbi linken pillanatok alatt kiderítheti!

    08:35 Király József, az MSZP-Párbeszéd országggyűlési képviselőjelöltje feleségével és két fiával pár perccel 8 óra után érkezett a kecskeméti 64. számú szavazókörbe, a Hunyadi János Általános Iskolába (Király József a Kecskemét 2-es országos egyéni választókerületben indul).

    Király József
    Fotós: Hraskó István

    08:28 Választási megfigyelők Kecskeméten

    A kecskeméti 64. szavazókörben, a Hunyadi János Általános Iskolában reggel 7.50-kor nemzetközi választási megfigyelők tettek látogatást az AEGEE-Europe-tól. Főként a fiatalok választási részvételére kíváncsiak.

    Fotós: Hraskó István
    A kecskeméti 64. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága a Hunyadi János Általános Iskolában
    Fotós: Hraskó István

    08:25 Részvételi arány a megyében

    A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 2,24 százaléka adta le szavazatát az országban – adta hírül a MTI. Bács-Kiskun megyében magasabb a részvételi arány: 2,55 százalékos. 7 óráig összesen 10 594-en mentek el szavazni.

    07:37 A kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnáziumban kialakított 004. számú szavazókörbe 6 óra 3 perckor érkezett az első szavazópolgár. Hunyadi Gábor feladata volt – a voksainak leadása előtt – hogy ellenőrizze az urnákat, amikbe nem kerülhetett előtte semmi. A hitelesítési procedúra – amiben a jelöltállító szervezetek delegáltjai is részt vettek – után lehetett lezárni az urnákat és így rendben elkezdődhetett a választás Kiskunmajsán.

    Személyes iratait ne hagyja otthon!

    A szavazáshoz feltétlenül szükséges, hogy vigyük magunkkal személyes okmányainkat. A lakcímkártyára mindenképpen szükség van, de legyen nálunk egy fényképes igazolvány is (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány). Ha valaki a szavazás napján veszi észre, hogy valamelyik okmánya lejárt, felkeresheti a legközelebbi Kormányablakot, ahol a választás napján azonnal tudja intézni a személyes okmányokkal kapcsolatos ügyeket.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában