Beruházás

2 órája

Két öreg fecskendőt váltott ki az új tűzoltóautó Császártöltésen – galériával, videóval

Közel 16 millió forintért vásárolt egy használt, de nagyon jó állapotban lévő felújított tűzoltóautót a Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A két korábbi fecskendőt eladták, azoknak az árából, adományokból és az önkormányzat támogatásából tudták kifizetni. Az új szerkocsi a község biztonságát és a tűzoltó szolgálat hatékonyságát fogja erősíteni, hangzott el az átadó ünnepségen.

Pozsgai Ákos

A Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1909 óta látja el a település tűzoltási és kárelhárítási feladatait. Az elmúlt időszakban a tűzoltóság szakmai felkészültsége, technikai ellátottsága nagymértékben javult, ezért szükségessé vált, hogy a korábban jelenleg üzemben tartott tűzoltó gépjárműfecskendőket lecseréljék egy újabb, modernebb, a kor kihívásainak, a jellemző tűzeseteknek megfelelő tűzoltóautóra.

tűzoltóautó, Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület, beruházás
Egy felújított tűzoltóautót vásárolt a Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Fotó: Pozsgai Ákos

Nagy nehézségekkel tudták csak üzemben tartani a két régi tűzoltóautót

A két régi beavatkozó tűzoltóautó együttes életkora közel száz év volt, nagy nehézségekkel tudták üzemben tartani és a tűzoltó technikai felszerelések is csak korlátozottan voltak alkalmasak bevetésre.

Az egyik egy Steyr típusú gépjármű, amely három személy szállítására volt alkalmas és nem rendelkezett összkerékhajtással, így terepen való közlekedésre csak rendkívül korlátozottan volt használható. Előnye volt viszont, hogy 2 ezer liter oltóvizet tudott szállítani, ez a gépjármű az évben lett 50 éves.

A másik gépjármű egy Mercedes 1017-es típusú gépjárműfecskendő, amely terepjáró képességekkel is rendelkezett korlátozottan és kilenc személy szállítását tette lehetővé, hátránya volt ugyanakkor, hogy víztartálya csupán 900 liter vizet tudott szállítani. A gépjármű szintén rendkívül idős, 1977-es gyártású volt.

A Császártöltésen előforduló kár esetek 90 százalékában mindkét gépjárműre szükségünk volt az eredményes és gyors beavatkozáshoz, hogy megfelelő oltóvizet és a megfelelő beavatkozó létszámot a helyszínre tudjanak juttatni.

Ugyanakkor a kettő gépjárműfecskendő fenntartása – az évenkénti műszaki vizsga, emelt összegű kötelező biztosítás, szervizek, karbantartások és egyéb költségek – igen megterhelő volt az egyesület számára. Az elmúlt pár év statisztikái alapján,  száraz és meleg nyarak várhatók, így nagy számban kell felkészülni nagy kiterjedésű, hosszantartó erdőtüzekre és szabadtéri tüzekre. Az ilyen jellegű káresemények felszámolásához szükségessé vált a jelenlegi gépjárműveik lecserélése.

Az adományoknak köszönhetően sikerült megvásárolni a tűzoltóautót

– A Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület gyűjtést szervezett, jótékonysági bált rendezett, így az értékesített két régi tűzoltóautó árából befolyt 4,5 millió forintból, 2 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint a befolyt mintegy 9,6 millió forint felajánlásból és adományból sikerült megvásárolni, közel 16 millió forintért egy Steyr típusú, 2 ezer liter víz szállítására alkalmas gépjárműfecskendőt, felszerelve azokkal az eszközökkel, amelyek szükségesek a hatékony munkavégzéshez – mondta el az ünnepélyes átadón Wicker Balázs, a Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja. Kiemelte azt is, hogy a jármű ötvözi a korábbi két tűzoltóautó tulajdonságait, elegendő vizet szállít, összkerékhajtású és 7 fő szállítására alkalmas. 

– Ez a tűzoltóautó magában hordozza a közösség összefogását, a vállalkozók, magánszemélyek és támogatók nagylelkűségét. Több mint 200 ember adományozott a cél érdekében, akik hittek abban, hogy a biztonság közös ügy, és hogy összefogással mindent el lehet érni – fogalmazott Wicker Balázs. Hozzátette: az új jármű jelentősen növeli a tűzoltók reagálási képességét és hatékonyságát, amikor a legnagyobb szükség van rá. Legyen szó tűzoltásról, műszaki mentésről, vagy bármilyen más vészhelyzetről, mostantól gyorsabban és biztonságosabban tudnak fellépni.

Takácsné Stalter Judit polgármester is köszönetet mondott az adományozóknak és annak a reményének adott hangot, hogy minél kevesebb éles bevetésre kelljen vonulnia az új tűzoltóautónak. Nagyidai Zsolt római katolikus plébános megszentelte a tűzoltó gépjárművet és megáldotta a tűzoltókat is kérve Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének oltalmát rájuk.

 Az ünnepélyes átadást követően a támogatók, a meghívott vendégek és érdeklődők is megnézhették a hadrendbe állított új tűzoltóautót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában