Baleset

5 órája

Lezuhant egy siklóernyős Kalocsa közelében

Lezuhant és súlyos sérüléseket szenvedett egy siklóernyős a volt kalocsai repülőtér területén. A balesetet szenvedett férfi állapotát a mentősök stabilizálták, majd a pécsi klinika intenzív osztályára szállították. A harmincas éveiben járó siklóernyős szerdán, 11 óra körül, mintegy 20 méter magasságból csapódott a földbe.

Zsiga Ferenc

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta a balesetet, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a siklóernyős mintegy 20 méter magasságból nem szabadesésben zuhant le, a siklóernyő tompította az esést. 

lezuhant, siklóernyő, mentőhelikopter, baleset, Kalocsa,
Lezuhant egy siklóernyős Kalocsa közelében
Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

Hírportálunk értesülései szerint az esetnek a kalocsai siklóernyős közösséghez nincs köze, a területet az Országos Siklóernyős Szövetség három önkormányzattól, a foktőitől, az uszóditól és a kalocsaitól bérli. Az esetről információval rendelkező egyik siklóernyőstől megtudtuk, a terület bérlői Foktő közigazgatási területén úgynevezett csörlős eljárással emelik magasba a siklóernyősöket. A csörlőt robbanómotor működteti. 

A lezuhant siklóernyős súlyosan megsérült

A levegőbe emelés éles szögben történik, és ha bármilyen probléma, például kötélszakadás, vagy a robbanómotor leállása miatt úgynevezett „átesés” következne be, a siklóernyősnek haladéktalanul szigorú szakmai protokollt kell követnie. Ilyenkor a siklóernyősnek a zuhanást siklásba kell átvinnie. 

Mint megtudtuk: a fiatalember sérülései komolynak mutatkoztak, ezért a szervezők azonnal a mentőszolgálatot, a rendőrséget, ezzel szinte egy időben a légügyi hatóságot is értesítették. 

Elsőként a kalocsai mentőszolgálat munkatársai értek a helyszínre, majd rövid időn belül légi segítséget kértek. A légi mentőegység megérkezéséig a sérült állapotát stabilizálták, majd információnk szerint a mentőhelikopter mentőtisztjeivel közösen szüntették meg az úgynevezett légmellet. Ezt követően helikopterrel a sérültet a pécsi klinika intenzív osztályára szállították.

Az eset körülményeit nagyobb részt ismerő, hasonló esetet már látott szakember szerint, ha szövődmény nem lép fel, jó esély van arra, hogy a siklóernyős felépülhet. 

A rendőrség és a légügyi hatóság a területet és a technikai eszközöket megszemlélte, de a helyszínt nem zárta le. Az eset hivatalos kivizsgálása a szemtanúk elsődleges meghallgatásával megkezdődött. 

Korábban is történt siklóernyős baleset Kalocsánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában