Felfüggesztett börtönbüntetés

2024.07.05. 09:41

Kővel és baltával kétszer is összetörte a dunavecsei Szűz Mária szobrot

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki Dunavecsén néhány hónap különbséggel kétszer is összetörte a körforgalomban felállított Medjugorjei Szűzanya szobrot.

Baon.hu

A vád szerint a  férfi 2023. május 19-re virradóra Dunavecsén, az 513-as főúton található körforgalomban ittasan egy kődarabbal megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség  által felállíttatott Medjugorei Szűzanya szobrot. Az ütések következtében a mintegy 120 centiméter magas, üreges műgyantából készült szobor feje, törzsének felső része és a bal karja teljesen letört, ezáltal a szobor helyreállíthatatlanná vált.

rongálás, Szűz Mária szobor, felfüggesztett börtön
A rongálás során a szobor keze is letört
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Miután az egyházi közösség az előző helyén új Szűzanya szobrot állíttatott, a férfi 2023. december 31-én, hajnalban, baltával ismét többször megütötte és összetörte.

Az egyházközség tagjai számára mindkét szobor a békét jelképezte, emellett azok vallási tisztelet tárgyai voltak, melyek megrongálásával a férfi közel 1 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség az ügyben vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat és ezért a férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Kunszentmiklósi Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben – 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!