Kecskeméti Járási Ügyészség

2024.05.14. 09:11

Hattagú embercsempész banda ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés miatt vádat emelt egy hattagú bandával szemben, akik a szerb-magyar államhatártól 10 migráns személy szállítását szervezték meg. A csempészett személyeket két autóval fuvarozták, a szállítás zavartalanságát pedig egy előfutó autóval biztosították. Az egyik autót a rendőrök Kerekegyházánál lekapcsolták, a másik autó azonban sikeresen eljutott a migránsokkal a nyugati határig.

Baon.hu

A vádirat szerint az elkövetést megszervező férfi megkérte ismerősét, hogy az keressen olyan személyeket, akik vállalnák migráns személyek szállítását. A férfi – a fuvarért 500.000, illetve 250.000 forintot ígérve – két ismerősét kérte fel sofőrnek. Egyikük úgy vállalta el a feladatot, hogy őt korábban a bíróság jogerősen eltiltotta a járművezetéstől.

vádirat, embercsempészet, bűnügy
A rendőrség által készített képen az embercsempészéshez használt egyik autó látható
Forrás: ugyeszseg.hu

A 2022. szeptember 13. napi fuvar előtt az elkövetők a kora délutáni órákban egy jászsági településen találkoztak, ahová a migráns személyek szállításához használt gépjárműveket a szervező férfi két ismerőse hozta el. Ezután a két sofőr beült a szállításhoz használt autókba, míg a többi négy vádlott a szervező autójába, amely előfutó autóként a szállítás zavartalanságát biztosította.

Az autókat a szervező megtankoltatta, majd az elkövetők Szeged térségébe mentek, ahol a sofőrök 6, illetve 4 fő a szerb-magyar államhatáron meg nem engedett módon átlépő személyt vettek fel, majd az előfutó autót követve elindultak az M5-ös autópályán az osztrák határ felé.

Kecskemét közelében az egyik sofőr megijedt a rendőri jelenléttől, ezért lehajtott az autópályáról és Kerekegyháza felé indult, itt azonban a rendőrök igazoltatták, majd őrizetbe is vették. A másik sofőr ellenben sikeresen eljutott Hegyeshalomig, ahol a migráns személyeket kitette. A sofőr a sikeres szállítást követően két részletben a beígért 250.000 forintot megkapta a szervezőtől.

Az ügyészség valamennyi férfit vagyoni haszonszerzés miatt, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével, míg a vezetéstől eltiltott sofőrt eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével is vádolja, és ezért velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

Az elkövetők bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!