Előrejelzés

2024.07.12. 06:50

Melegrekordokat döntögető hétvége vár ránk Bács-Kiskunban

Túl vagyunk az év felén, beköszöntött a forró nyár, és ez a hétvégéig nem is fog lankadni. Aki csak teheti, hűsítő programokat tervezzen a következő napokra. Mutatjuk a részleteket:

Vizi Zalán

– Rekorddöntögető melegre kell számítani a hétvégén, ha nem is az abszolút országos melegrekord fog megdőlni, de egyes városokban jó eséllyel új csúcsot fog mutatni a napi melegrekord – nyilatkozta hírportálunknak Ország Ferenc meteorológus. – Az elmúlt napokban is fennállt már ez a tendencia, július 9-én a 2011-ben Pécsen mért legmagasabb hőmérsékleti adat, a 37,9 fok megdőlt, és az új aznapi melegrekordot immáron Baja tartja 38,1 fokkal. Az ország délebbi része melegebb, de Kecskemét környéke sem fog a legmelegebb tájaktól jelentősen elmaradni – árulta el a szakember.

melegrekordok, hőség, foróság
Melegrekordokat döntögető hétvége vár ránk Bács-Kiskunban
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A meteorológus előrejelzése szerint egy anticiklon meleg hőhullámos időszakot okot, így a következő napokban is 35 fok feletti, akár 40 fokot is elérő napi csúcsértékekkel, 30 fokot közelítő napi átlag hőmérsékletekkel – forró, trópusi estékkel – kell számolnunk. Ez rossz hír azok számára, akiknek a zavartalan pihenését gátolja az éjszakai rendkívüli meleg, amely adott esetben még jobban megterheli az emberi szervezetet, mint a nappali forróság.

Figyeljünk az egészségünkre!

– Fontos, hogy bőséges legyen folyadékfogyasztásunk, elsősorban vizet vagy a kiizzadt sók, ásványi anyagok pótlása gyanánt gyümölcsleveket javasolt inni – mondta Ország Ferenc, hozzátéve, hogy nem délben kell a legforróbb időjárásra számítani, mert bár délben/kora délután van a nap legnagyobb besugárzása, a levegő felmelegedésében ez csúszva jelentkezik, így a legmelegebb időszak a 14-15 órától 17-18 óráig tartó intervallumban tapasztalható. – Jól esik klimatizált helyiségbe húzódni, de figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan nagy a külső és belső hőmérsékletek közötti különbség, hiszen ez extrém módon megterheli a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket – figyelmeztetett a meteorológus.

Nézhetjük szabadtéren az Eb-döntőt?

Jelenlegi számítások szerint az eső a szombati napba, leginkább a délutánba szólhat bele. – Ha szombaton akadnak is kisebb záporok, zivatarok, azok csak „öblítő” jellegűek lesznek. Átmenetileg fellélegezhetünk majd tőlük, de nem fogják jelentősen befolyásolni a nagy nyári forróságot – mondta a meteorológus, aki a másnapot illetően nyugodtabb időjárásra számít, az eső a vasárnapot, így a 21 órakor kezdődő Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő szabadtéri megtekintését várhatóan nem fogja megzavarni.

Jövő hét elején várható hidegfront

– Várhatóan keddtől gyenge hidegfront éri el térségünket, de jelentős lehűlésre nem kell számítani, bár egy-egy futó zápornak, zivatarnak, és a megélénkülő, északiasra forduló szélnek köszönhetően 38 fokról 33-34 fokra csökkenhet a hőmérséklet – tekintett előre Ország Ferenc.

A helyi jellegek jellemzően a hidegfrontok nyomán kialakuló zivatarláncokat kisebb mértékben befolyásolják. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a forró, labilis levegőben kialakuló hőzivatarok csapadékzónája egy városrészt elér, de pár kilométerrel arrébb egy csepp sem esik. Ennek magyarázata lehet, hogy a mikroklíma jelentősen befolyásolja a csapadéksávokat, és nem mindegy, hogy egy területet betonrengeteg, vagy esetleg sok zöldterület jellemez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában