Alkalmazkodás

1 órája

A klímaváltozás miatt új szőlőfajtákkal kísérletezik a soltvadkerti Galántai Borház

Az új szőlőfajták bevezetése részben válasz a klímaváltozásra, vallja Galántai Norbert soltvadkerti borász. A mediterrán időjárás terjedését nem lehet megakadályozni, ugyanakkor alkalmazkodni lehet, sőt, kötelező is a változásokhoz.

Barta Zsolt

Rezisztens új innovatív szőlőfajtákat is termesztenek harmadik éve a Galántai ültetvényeken. Galántai Norbert borász, dr. Németh Krisztina kecskeméti kutató segítségével jutott el dr. Kozma Pálhoz, a pécsi szőlőnemesítőhöz. Minderről a legutóbbi soltvadkerti szüreti fesztiválon beszélgettünk a borásszal.

klímaváltozás, borászat, Galántai Norbert
Az új szőlőfajták bevezetése részben válasz a klímaváltozásra, vallja Galántai Norbert soltvadkerti borász
Fotó: Barta Zsolt

Annak idején, néhány éve olyan fajtával akart Galántai Norbert megismerkedni, és kipróbálni a termesztését, amelyek termesztési költségei alacsonyak. Így például ellenállnak az ismert növényi betegségeknek, jól teremnek, és nem kell 8-10-szer permetezni azokat. Így nem csak a környezeti terhelést lehet csökkenteni, de a pénztárcát is kímélni lehet. Kék-, és fehér szőlőket ültettek, melyek 3-4 év után teremnek. A szüreti fesztiválon a borász bemutatta a 2021 őszi telepítésű Pinot Reginából készült nedűt. Mint mondta, eleinte bizalmatlanul néztek a fogyasztók erre a borra, de egy pohár kóstoló után többen is visszamentek hozzá, hogy jó néhány üveggel vásároljanak. 

A nedű kellemes jó ivású ital, savai nem tolakodóak, könnyű vacsorához fogyasztható. Galántai Norbert elmondta, hogy a 1,5 hektáros kísérleti ültetvényükön közel húsz szőlőfajtát nevel, folyamatosan fotózza azokat, és Kozma Pállal elemzik a változásokat. A Pinot Regina mellett a Chardonnay és a Rajnai Rizling hibridek biztató eredménnyel kecsegtetnek, mondta. Vannak olyan szőlőfajták, amelyekből 100-, 200 szőlőtőkét ültetett. A Pinot Regina azonban több mint 2000 tőkén termett az idén. Ezekben az években derül ki, hogy ezek az új fajták mennyire is bírják a nyári hőmérsékletet. Mennyire stressztűrők, illetve, hogy milyen bort is lehet készíteni a fürtök bogyóiból. De az sem mellékes, hogy ezen a száraz homokos talajon teremnek-e legalább 150-200 mázsát az új szőlők. Ha a régi jól ismert szőlőfajtáknál alacsonyabb költséggel, nagy mennyiségben jó minőségű szőlőt lehet termeszteni, akkor érdemes az új fajtákat nagyobb mennyiségben ültetni. Pláne akkor, ha a természeti feltételek egyre nehezebb kihívások elé állítják a szőlészeket és az ültetvényeket is. 

Mint mondta, természetesen a régi jól ismert fajták termesztése tovább folytatódik, így a kövidinka, a pozsonyi fehér, az Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, vagy a kékfrankos rozét továbbra sem szorul háttérbe. Ennek ellenére bővíteni kell a termelési palettát, hangsúlyozta Galántai Norbert soltvadkerti borász.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!