Népi Iparművészeti Gyűjtemény

2 órája

Kékfestő mesterek remekei láthatók a kecskeméti tárlaton

Október 11-én, pénteken 15.30-kor új kiállítás nyílik Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A „Megfestelek égszínkékre…” – Kékfestő mesterség Bács-Kiskun vármegyében című időszaki kiállításon tiszakécskei és bácsalmási kékfestő mesterek mutatkoznak be.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményének október 11-én nyíló időszaki kiállításán a látogatók betekintést nyerhetnek egy több évszázados hagyománnyal rendelkező, generációról-generációra öröklődő, napjainkig űzött mesterség, a kékfestő világába. 

kékfestő, tárlat, Népi Iparművészeti Gyűjtemény
Felvételünk a 2021-es bácsalmási népviseleti divatbemutatón készült, ahol a helyi kékfestők is bamutatkoztak
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Kék alapon nyíló apró fehér virágok 

A közönség megismerheti, milyen eszközökkel, módszerekkel készülnek a szemet gyönyörködtető, kék alapon nyíló apró fehér virágok vagy épp hogyan tűnnek elő a művészi geometrikus minták a festett vászonból.

A kiállítás a ma is aktív bácsalmási és tiszakécskei műhelyekkel együttműködve valósul meg. Így a leporolt múzeumi tárgyi- és adattári anyagok mellett kortárs, használatban lévő eszközök és frissen festett textíliák is bekerülnek a kiállítótérbe: díszes terítőkkel, fél-ünnepi viseletekkel, vásári portékákkal és kékfestőből készült kortárs ruhadarabokkal egyaránt találkozhat a látogatóközönség.

Kékfestő mesterek

A tárlatot megnyitja: dr. Méri Edina néprajzos, muzeológus, múzeumpedagógus, a pápai Kékfestő Múzeum szakmai vezetője. A vendégeket köszönti: dr. Rosta Szabolcs a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitón jelen lesznek a kékfestő műhelyek mesterei, Kovács Miklós és családja (Tiszakécske), Skorutyák János és családja, Bakos Zoltán (Bácsalmás).

A műsorban közreműködik a Fülbemászók citerazenekar (Tiszakécske). A kiállítás 2025. március 29-éig megtekinthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában