Tiszaalpár

2 órája

A fűszerpaprika idén izzadságos munka árán kerül a magyarok asztalára

Az őrölt paprika az egyik leggyakrabban használt fűszer a hazai háztartásokban. Szinte minden magyaros étel alapja. De, hogy milyen áldozatos munka árán kerül az asztalunkra, arról csak sejtéseink vannak. Az idei forró nyár és aszály sok kárt okozott a fűszerpaprika termelőknek – tudtuk meg Győri László, tiszaalpári termelőtől, aki hosszú évek óta foglalkozik fűszerpaprikával. A palántaneveléstől a forgalmazásig szinte mindent maga csinál.

Vajda Piroska

A félegyházi piacon már az idei fűszerpaprikát árulja Győri László. A hosszú évek tapasztalata alapján készült őrölt paprikájának nem kell reklám, visszajáró vásárlói elégedettek a minőséggel. Nem úgy, mint a termelő. László vegyes érzelmekkel beszélt az idei évről. Mint mondta, nagyon küzdelmes munka árán került zacskóba a végtermék. A jó minőségű fűszerpaprika előállítása jelen körülmények között egyre nehezebb. Közel két évtizede foglalkozok fűszerpaprika termesztéssel, de elmondhatom, hogy ennyire nehéz helyzetben még nem voltunk – összegezte röviden a tiszaalpári gazda. 

fűszerpaprika, piac, Tiszaalpár
A félegyházi piacon már az idei fűszerpaprika-termést árulja Győri László.
Fotó: Vajda Piroska

Már gyerekként is szeretett a kertben dolgozni

László életének gyerekkora óta része a mezőgazdasági munka, hiszen szüleinek sokat segített már gyerekként is. Fiatal felnőttként a nagymamájától kapott kiskertben néhány palántával kezdte a termesztést, akkor még főállása mellett. A kiskertben megtermelt és utána feldolgozott fűszerpaprikát a munkahelyén kollégáinak adta el. Mivel nagyon jó minőségű volt az általa készített fűszerpaprika egyre többen keresték, így folyamatosan bővítette az ültetvényét. Évek alatt komoly vevőköre alakult ki. Ez a vásárlói bizalom optimizmussal töltötte el Lászlót, ezért is merte a főállását otthagyni és teljesen a kertészkedésre átállni. Ma már két hektáron termel fűszerpaprikát. Egy hektáron erős, egy hektáron édes paprikát palántáltak tavasszal. 

A fűszerpaprika sem bírja a tartós hőséget

A jelenlegi körülmények között azonban egyre nehezebb fűszerpaprikát termelni. A tartós hőséget ez a növény sem bírja. Már a virágzáskor olyan meleg volt, hogy a palánták eldobták a virágokat. Ráadásul kártevőből is van bőven, hiszen az enyhe télben nem fagynak meg. Így nagyon nagy beruházással lehet a fűszerpaprikát előállítani. Nagyon sokat kellett permetezni és szinte minden nap – palántázástól a szüretelésig, azaz májustól augusztusig – öntözni. Ami nagyon sok munka, megbízható munkaerőt találni azonban nagyon nehéz – sorolta a nehézségeket László, aki a fűszerpaprika mellett más zöldségeket is termel és szántóföldi gazdálkodást is folytat. Mint mondta, kénytelen több lábon állni. Ha az egyik nem sikerül, akkor talán jó lesz a másik. Idén azonban szinte mindent tönkre tett az aszály. Sem a gabona, sem a kukorica nem hozta az elvárt minőséget és mennyiséget. 

fűszerpaprika, piac, Tiszaalpár
A hosszú évek tapasztalata alapján készült őrölt paprikájának nem kell reklám, visszajáró vásárlói elégedettek a minőséggel.
Fotó: Vajda Piroska

Megnehezítette az idei évet az is, hogy az energia- és üzemanyagárak drágulása okán megemelkedett a paprika szárításának és őrlésének költsége is. László viszont nem szeretné felemelni az őrölt paprika árát, hiszen tudja, hogy vásárlói sincsenek könnyű helyzetben, nem tudják a drága paprikát kifizetni, akkor pedig a nyakán marad. Egy évnél tovább viszont nem tudja eltárolni. 

Sürgető a vízutánpótlás 

Változtak a vásárlói szokások is. Manapság inkább egyszerre kevesebb fűszerpaprikát vesznek meg az emberek. Nem úgy, mint régen, amikor az egy évre valót elvitték. A kereslet a disznóvágások idején megugrik egy kicsit, de ma már disznótor is alig van. 

László a paprikapalántát is maga termeli meg saját fóliáiban, amihez minden évben fémzárolt vetőmagot vásárol több száz ezer forintért. Muszáj minősített vetőmagot használni, mert csak így biztosítható a sikeres növénytermesztéshez szükséges jó minőségű kiindulási alap – vallja. 

A felsorolt nehézségek miatt viszont fejlesztésekre szinte egyáltalán nem futja, pedig a talpon maradáshoz elengedhetetlen lenne az öntözőrendszer korszerűsítése – részletezte a tiszaalpári gazda, aki szerint ha a Homokhátság elsivatagosodását nem sikerül megállítani vagy legalább lelassítani, akkor a mezőgazdaságból megélni biztosan nem lehet majd ezen a vidéken. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában