Környezetvédelem

2 órája

Százmilliókra pályázhatnak vidéki elektromos töltőállomások létesítéséhez Bács-Kiskunban is

Az első körben megfelelő helyszínre találó vállalkozások pályázatuk támogatása esetén létesíthetnek korszerű elektromos töltőállomásokat, így többek között Baján, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Mélykúton és Nagykőrösön is.

Pozsgai Ákos

Az Energiaügyi Minisztérium november elején induló pályázatával ösztönzi a hazai elektromos töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását. A támogatást igénylőknek legalább egy elektromos töltőállomás létesítését kell vállalniuk a ma még kevésbé ellátott járásokban. A kapcsolódó technikai felhívás napokban lezárult első köre arra szolgált, hogy a lehetséges résztvevők különböző helységekben tegyenek eleget ennek a kötelezettségüknek. A programba eddig 28 vállalkozás jelentkezett sikeresen, ők pályázhatnak később támogatásra.

elektromos töltőállomások, autó, Bács-Kiskun
Korszerű elektromos töltőállomások épülnek több helyen is Bács-Kiskunban
Fotó: MW / illusztráció

Elektromos töltőállomások leginkább a népesebb nagyvárosokban vannak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2023 végén országszerte több mint 2500 nyilvános töltőállomást használhattak az elektromos autókat üzemeltetők. A legtöbb berendezés, a teljes állomány közel fele Budapesten és Pest megyében működik. A fővárostól távolabbiak is jellemzően a hazai autópályák mentén és a népesebb nagyvárosokban találhatók meg.

Az Energiaügyi Minisztérium az országos lefedettség érdekében ösztönzi új elektromos töltőállomások létesítését a ma még hiányosan ellátott vidéki járásokban. A 28 milliárd forintos keretösszegű program jóvoltából a következő években országszerte több mint száz helyszínen válnak hozzáférhetővé nyilvános e-töltők. A kiíráson elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások juthatnak többletforráshoz. A pályázók alapjogosultsági feltételként kötelesek korszerű töltőállomás telepítésére vállalást tenni.

A cégek a kapcsolódó technikai felhívás első körében 2024. október 14. és 21. között jelentkezhettek, 2024. október 28. és november 4. között újabb benyújtási kör következik, amelybe akár további üzemeltetők is bekapcsolódhatnak. Az első körben megfelelő helyszínre találó vállalkozások pályázatuk támogatása esetén összesen 26 helyszínen – közöttük Baján, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Mélykúton, Nagykőrösön, létesíthetnek korszerű elektromos töltőállomásokat.

Hamarosan indul a pályázat

Az élesben november 6-án induló pályázat célja az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben maximum 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni. Vissza nem térítendő támogatás például az energiatárolóval és/vagy megújuló áramtermelő egységgel felszerelt töltőállomások létesítésére adható. A beruházások a hazai hálózat fehér foltjainak lefedésével teszik kényelmesebben használhatóvá és kelendőbbé a tiszta és csendes zöldautókat – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában