Édesburgonya termesztés

2 órája

Bőven termett idén a batáta a Homokhátságon

Az édesburgonya termesztői október végére meglátták munkájuk eredményét. A Homokhátságon 30–40 tonna körül alakult a batáta hozama egy hektárra vetítve.

Miklay Jenő

A batáta hazai termesztőitől nagyjából a múlt évi árakon vásárolják a terményt a kereskedők, 300–400 forintot adnak érte kilónként. Ezért akik tehetik, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik, akkor ugyanis 500–600 forint ütheti a markukat. Ilyenformán, bő termést és minőségi árut feltételezve, az egy hektárról szerzett haszon számos más szántóföldi növény jövedelmezőségét felülmúlja. A nagyobb nyereség reményében a Duna–Tisza közén is mind több növénytermesztő részesíti előnyben a Dél-Amerikából származó zöldségnövényt.

Réger Béláné, batáta, Nagykőrös,
 Réger Béláné: A talajmenti fagyok sürgetik a batáta betakarítását
Fotó: Miklay Jenő

A batáta kedveli a Homokhátság laza talaját

A zömmel laza talajszerkezetű Homokhátságon sikeres a termesztése, Dél-Pest és Bács-Kiskun vármegyében, például Kiskunfélegyháza környékén termesztik jelentősebb mennyiségben. Az őstermelők a kis parcellákkal bíró zártkerti övezetekben is érdemesnek tartják előállítását helyi értékesítésre, saját fogyasztásra. Gyakran a burgonya rovására. Az utóbbival sokkal több gondjuk adódik. A növényvédelmi kiadások mellett csökkenti a krumpli hasznát az aszályos, forró nyári időjárás. Vele szemben a hasonlóan magas tápértékű batáta folyamatosan öntözve jól bírja a hőséget. Idén a csaknem két hónapig tartó extrém hőség ellenére sem ritkaság a tövenként két-három kiló gumó.

Réger Béláné Nagykőrösön egy évtizede termeszti a batátát. Idén közel egy tonna gumót takarított be 200 négyzetméterről.

— A talaj előkészítésen, az ültetésen és a betakarításon kívül a batáta nem igényel sok kétkezi munkát. Kellő mennyiségű tápanyaggal, öntözővízzel ellátva akár egy-másfél kilós gumókat is növeszt. Kártevői nincsenek, ezért a növényvédelmi költséget megtakaríthatjuk. Legalábbis ebben a vonatkozásban eddig nyugodtak voltunk. Újabban hallottunk róla, hogy az édesburgonya klorotikus törpülését okozó vírus jelent meg egyes körzetekben. Nálunk eddig nem tapasztaltunk fertőzést, más közeli termesztőtől sem hallottam ilyen problémáról – sorolta az őstermelő.

A batáta vírusbetegségének terjedését alighanem fékezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal intézkedése: a szakemberek felderítették a fertőzés forrását, növényegészségügyi zárlatot és szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el.

Megbízható helyről érdemes beszerezni a palántákat

Hajdú Antal kecskeméti növényvédelmi mérnök szerint a batátának sok betegsége lehetséges. A kórokozók távolmaradásának oka az, hogy az itteni klímát nem bírják. A klorotikus törpülést okozó vírust úgy lehetséges kizárni, hogy kizárólag megbízható, steril termesztőhelyről szerzik be a palántákat.

– Korábban terveztük, hogy magunk termesztjük majd a szaporító anyagot is, ám ez a munka nagyobb gyakorlatot igényel és eléggé hosszadalmas, kis tételekben nem éri meg. Ezért továbbra is egy közeli, jól ismert kertészetből vásároljuk a palántát májusi ültetésre. Elégedettek vagyunk a beszerzéssel, bőven megtérül az ára és biztonságot jelent – mondta el tapasztalatait Réger Béláné.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában