Mezőgazdaság

2 órája

Idén sok a fertőzött kukorica a Homokhátságban

A homokhátsági kukorica termés egy részét takarmányozás helyett eltüzelik. Helyenként mérgező toxinnal fertőzöttek a betakarított szemek.

Miklay Jenő

A kánikulai nyárban a gyapottok-bagolylepke hatalmas népessége szaporodott el az Alföldön. A kártevők hernyói lényegében megtámadtak minden szántóföldi kultúrát. Különösen súlyos károkat okoztak a kukoricában. A megrágott csővégeken másodlagos fertőzésként megtelepedtek a gombák, amelyek emberi és állati egészségre veszélyes toxinokkal tették ehetetlenné a kukoricát.

fertőzött kukorica, termés, mezőgazdaság, Homokhátság
A napraforgó felvásárlási ára magasabb, mint tavaly ilyenkor, de az aszály miatt kevés a szem, alacsonyabb az olajtartalom
Fotó: Miklay Jenő

–  Tudomásunk szerint a feldolgozó üzemek sem vásárolják meg a toxinos kukoricát. Például az etanol gyártás során keletkezett melléktermékeket takarmányozásra használják, de a fertőzött szemek maradványait   tilos az állatokkal feletetni. A toxinos kukoricát erőműveknek próbálják értékesíteni a gazdák – vázolta a körülményeket Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör alelnöke.

A fertőzött kukoricát eltüzelik

A tüzelőnek való kukoricáért tonnánként néhány tízezer forintot kapnak a termesztők. Ez a bevétel jóval elmarad annál, amit az egészséges szemekért a piacon fizetnek.  Jelenleg 68-70 ezer forintot adnak érte a felvásárlók. Akik a korai hibrideket termesztették többnyire piacképest terményt tudnak felkínálni. A molyrágást és a gombás fertőzést ugyanis elkerülték a legkorábban csövesedő növények.

– A korai kukoricák már jócskán csövesedtek, amikor a bagolylepke rajzás kezdődött.  

A kártevők úgymond, már öregnek találták a szemeket, ezért főleg a kései, még gyenge kukoricát támadták. A kukorica koraisága azért is előnyős a vidékünkön, mert a korábbi vetésűek a száraz nyarakon többet adnak a később vetett hibrideknél. Az utóbbiak virágzása idén is a legnagyobb hőség idejére eset, ezért gyatra volt a termésük kötödése. Összességében a térségben hektáronként 3-5 tonna körül alakultak az átlaghozamok. Fele annak, ami kedvező időjárási viszonyok között teremhetne, de szárítani nem kell, szeptember elején 11-12 százalék nedvességtartalmat mértek a szemekben – mondta az alelnök.

A napraforgó jelentős részét is elvitte az aszály

A Homokhátságon nagyjából szeptember második felében egyszerre ér véget a kukorica és a napraforgó betakarítása. Az utóbbi termény jelentős részét szintén elvitte az aszály, a hőség. Többnyire 1-2 tonna szemet adnak a táblák hektáronként.  Ugyanakkor, kevés helyen, de szembeötlően magasabb hozamokat is produkáltak a szántók ugyanazon tájegységben. Az eltérések helyenként a vízmegtartó technológia, a talajok kiszáradását késleltető növényállomány kihasználásával magyarázható. Terjed a módszer, mert láthatóak a jobb eredmények. Példaként említhető néhol a hektáronkénti 3 tonna napraforgó. Pesti Gábor kukoricásában tesztelte a vízvisszatartó megoldást, azon a tábláján egy hektárra vetítve 6 tonna lett a hozam az extrém időjárásban is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!